Zlatno pravilo sretnih odnosa

Diljem svijeta, postoji jednostavno pravilo koje kada slijedimo ima ogromnu snagu prekinuti sukobe i konfliktne i otkloniti svaki sukob i potencijalne svađe.

To pravilo sadržano je u mnogim filozofijama, duhovim učenjima, koja nas ohrabruju i uče onu jednu jednostavnu rečenicu : “Ne čini drugome ono što ne želiš da čine tebi!

Jednostavno prevedena u svakodnevan život jasno i glasno nam kaže da se prema drugima ponašamo onako kako bi željeli da se oni ponašaju prema nama.

Ali velik je izazov poštivati druge onako kako bismo željeli da drugi poštuju nas.

Ali kada to uspijemo zapravo darujemo taj divan osjećaj ljubaznosti, ljubavi i razumijevanja drugim ljudskim bićima.

A nekako vjerujem da ovom svijetu treba više ljubaznosti, ljubavi i razumijevanja u vremenima koja su iz mnogih izvukla one najzakopanije crne dubine. Tek kada možemo sa ljubavlju poštivati i razumijeti druge otvara se prostor za bezuvjetnu ljubav, prvo prema sebi onda i prema cijelom svijetu.

Poštivati druge, njihove ideje, razmišljanja i potrebe znači poštivati sebe.

Photo by Pexels

To zlatno pravilo je jedno potpuno jednostavno načelo kojega bismo svi trebali željeti za sebe.

Kada prema njemu živimo, povrijediti druge postaje gotovo nemoguće.

Ono je duboko ukorijenjeno u čistoj empatiji i od nas ne zahtijeva da se na njega prisiljavamo. Jer to i njije njegov smisao. Cilj mu je dovesti nas do toga da naše reakcije prema drugima budu u skladu s našim vlastitim željama.

Od nas traži da budemo SVIJESNI utjecaja naših riječi i djela na ljude oko nas i zamišljanje sebe na njihovom mjestu. Poziva da sami sebe zapitamo kako bismo se mi osjećali kada bi se to događalo nama, kada bi se nama netko tako obratio i s nama postupao.

I na kraju to pravilo nas poziva da napravimo malo više od onoga što možemo svakoga dana kako ne bismo povrijeđivali druge, da tražimo prilike u kojima ćemo se prema drugima ponašati na isti način kako želimo da se oni ponašaju prema nama .

Pokazati suosjećanje, imati obzirnosti, brinuti i pomagati onim manje sretnijima od nas u ovome trenutku i biti velikodušni (ne u materijalnom nego emocionalnom smislu) su osnovni zakoni Zlatnoga pravila za sreću.

Pridržavajući se ovog pravila kada god možete imati će potitivan efekt na svijet oko vas jer jer ljubaznost rađa ljubaznost. I radeći to kreiratš flow pozitivne energije koji omogućava svima u tvojoj okolini mir, dobru volju i harmoniju

Pročitaj još:

6 razloga zašto je dobro pustiti suzu kad ti je teško

Što je nenasilna komunikacija i kako može spasiti vaš odnos?

DOKOLIČARENJE JE POTREBNO – imaš li uopće vremena za dosadu?

Ostale objave

INSTAGRAM

Newsletter

Pretplatite se na naš newsletter u nastavku i nikada ne propustite najnoviju objavu.