Zamisli i realizacija – i 100 svjetlosnih godina između…

U ljudskoj je prirodi težiti boljem. Naravno da ti je to nekad važnije, a nekad manje važno, no koliko si uspješna u ostvarivanju “boljeg” – to je drugi par rukavica.

Da bi mogla ostvariti “bolje”, bitan je fokus na ciljeve. A da bi ciljevi bili dobro definirani, SMARTER metoda  je odličan način da o njima promisliš. Ali prije postavljanja konkretnog cilja, možda i važnije je prepoznati sebe i svoje potrebe. Osvještavanjem kako planiraš i realiziraš ciljeve, možeš sebi olakšati proces.

Ovisno o tome u koju od kategorija pripadaš, ili koja je dominantna u tvom životu, bit će ti lakše ili teže ostvariti ciljeve:

  1. “zamislim – ostvarim” osoba

Ti si prirodni talent za ostvarivanje ciljeva! Bravo!

Ako misliš da je ovo kombinacija zamislim i sve mi se samo od sebe ostvaruje”, razmisli ponovo! Ipak je potrebno znati kako ćeš doći do svog cilja i svakodnevno, malim koracima se kretati u pravom smjeru.

No, ako si osoba koja lako ostvaruje svoje zamisli, ako ti je prirodno ostati disciplinirana i provesti svoje planove, razmisli je li to možda tvoj potencijal koji možeš podijeliti s drugima da ostvare to isto. I naravno, samo nastavi! 🙂

2.“zamislim – planiram – ostvarim” osoba

Dobar plan je pola obavljenog posla. I to doslovno. Ostati disciplinirana kada znaš koji su ti koraci slijedeći, a prije svega kamo i kuda ideš daje ti vremena da se pripremiš i djeluješ u smjeru koji je za tebe i tvoje ciljeve povoljan.

Sigurno imaš ispisane korake i razrađeni hodogram – to su alati koji zlata vrijede.

3. “zamislim – mislim nešto drugo – opet mislim – mislim da imam nešto..” osoba

Ne, žao mi je… Samo puno misliš, ali nemaš ništa…

Ako ti bježi fokus i nisi sigurna ni gdje ideš ni kako bi do tamo došla, ne možeš nigdje ni stići. Ali možda tebi i nije važno ostvariti cilj nego samo putovati i istraživati. I to može biti vrlo vrijedno iskustvo.

No, kad se umoriš od putovanja, ili ako bi ipak voljela usmjeriti svoj fokus, ima pomoći.

Photo by Jasmine Coro on Unsplash

Češće nego rjeđe, nađemo se u kombinaciji ove tri kategorije. Jer, to je život – niti crn niti bijel, nego sve moguće nijanse između. Ali definiranje u kojoj se kategoriji najčešće nalaziš osvijestit će ti ponašanje koje trebaš naglasiti ili promijeniti kako bi se život okrenuo u smjeru u kojem želiš da ide.

Realizacija tvojih zamisli počinje zapravo od samog završetka, definiranjem vrijednosti onoga što želiš ostvariti.  Kad planiraš korake za ostvarenje zamisli, prvo kreni od onoga što ćeš u budućnosti dobiti od toga. Koje će to biti ponašanje ili događaj koji će se ostvariti. Ali ono još vrijednije je kako ćeš se osjećati i kakvo ispunjenje na nematerijalnoj razini želiš ostvariti. I od tamo krećeš unatrag, prema današnjem danu i prvom koraku.

Prvo i osnovno pitanje s kojim započinje “100 svjetlosnih godina između…” je Što zapravo želiš? Ako možeš i znaš odgovoriti na ovo pitanje, već je pola posla obavljeno.

Photo by Sharon McCutcheon on Unsplash

Drugo važno je pitanje Zašto to želiš? I tako već imaš osnovu za metodu spomenutu na početku. SMART(ER) metoda  će te voditi korak po korak do definicije specifičnog, mjerljivog, dostižnog, realnog i vremenski ograničenog cilja koji će biti poticajan i važan.

Sretno!!

Ostale objave

INSTAGRAM

Newsletter

Pretplatite se na naš newsletter u nastavku i nikada ne propustite najnoviju objavu.