Vrijednosti koje život znače

Ako je naše tijelo prijevozno sredstvo koje nam  omogućuje da dođemo od točke A do točke B, onda su vrijednosti gorivo koje ga pokreće da bi uopće krenulo na put i došli do odredišta.

Vrijednosti su unutarnji principi prema kojima mjerimo važnost stavova, mišljenja i ponašanja, kako naših tako i osoba iz naše okoline.

Svi imamo duboko usađene vrijednosti koje smo dobili odgojem ili vlastitim iskustvima, i one definiraju našu svakodnevicu i prema njima definiramo dobro i loše. Vrijednosti koje smo osvijestili su one koje nam pomažu preživjeti i na temelju kojih donosimo svjesne odluke i lako se uklapamo u društvo. One vrijednosti koje gajimo, a nismo ih svjesni, vladaju našim životom i nerijetko nas dovode u situacije u kojima se osjećamo loše i ne možemo iz njih izaći.

Jesi li se ikad našla u situaciji da je neka osoba duboko uvjerena da je u pravu i nikako ne želi sagledati stavove druge strane ili dati priliku da se stvari pokušaju napraviti drugačije? To je osoba koja je uvjerena da su isključivo njezine vrijednosti važne i nije u mogućnosti sagledati vrijednosti drugih osoba. I najčešće toga nije ni svjesna.

https://unsplash.com/photos/Vrv_nZHaFTc

Kada živimo život u skladu s našim vrijednostima osjećamo se ispunjeno i sretno. A kada se naše vrijednosti ne poštuju, to može biti izvor velikih frustracija. Bez obzira bili mi svjesni svojih vrijednosti ili ne, one i dalje postoje. Kada ih osvijestimo i živimo život i donosimo odluke u skladu s njima, lakše ćemo postići dobre odnose i generalno zadovoljstvo.

Da bi identificirala svoje vrijednosti, nije potrebno biti doktor znanosti, nego pristupiti istraživanju otvorenog uma i sa spremnošću za prihvaćanjem sebe:

  1. Sjeti se situacije kada si se osjećala:

a) sretno

b) ponosno

c) ispunjeno

Za svaki od osjećaja zapiši: Koja je to bila situacija? Što je doprinijelo tom osjećaju? Jesi li oko sebe imala ljude i koji su to bili? Koji su to bili dodatni faktori koji su utjecali da se tako osjećaš? Pokušaj se sjetiti situacija i u poslovnom i privatnom okruženju i upisati razlike.

Ispiši vrijednosti koje su ti u tim situacijama bile važne

Kao pomoć možeš koristiti listu vrijednosti  ali i dodati svoje. Ispiši minimalno 10 vrijednosti bez obzira na redoslijed.

Poredaj ispisane vrijednosti prema važnosti.

Ovo je najznačajniji korak jer moraš zaroniti duboko u sebe. Pokušaj se fokusirati dok prelaziš preko popisa vrijednosti i osjetiti koja vrijednost kod tebe izaziva najviše divljenja i značaja. Ako se ne možeš odlučiti između dvije, pitaj se: Da mogu odabrati samo jednu, koju od te dvije bih izabrala? I tu stavite kao važniju.

Provjeri još jednom svoju listu

Prođi još jednom kroz listu svojih vrijednosti i pokušaj se ponovo povezati. Kako se osjećaš znajući da je to ono što je važno?

Jesi li ponosna na svoje vrijednosti i bi li ih mogla iskomunicirati ljudima koji su ti bitni?

Nemoj se bojati preispitivati svoje vrijednosti

Vrijednosti su sustav vjerovanja koji se temelji na iskustvima i znanjima koje trenutno posjedujemo. Kako rastemo, tako možemo mijenjati i vrijednosti. Iako su neke vrijednosti duboko usađene u nama i nosimo ih kao nasljedstvo od svojih roditelja, ne znači da ih ne možemo promijeniti kroz nova iskustva. Preispituj svoje vrijednosti jer jedino tako možeš biti fleksibilna i otvorena za nova iskustva.

https://unsplash.com/photos/bjemWZcNF34

Dok god živiš svoje vrijednosti, osjećat ćeš se sretna, ponosna i ispunjena. No, isto tako, ako tvoje vrijednosti netko ne poštuje ili se nađeš u okolini koja gaji drugačije vrijednosti, lakše ćeš to prepoznati i donijeti odluku s skladu sa tim saznanjima.

Ponekad smo spremni odstupiti od svojih vrijednosti, no bitno je prepoznati to i prihvatiti cijenu koju takva odluka donosi.

Poznavanje vlastitih vrijednosti pomoći će ti da lakše definiraš svoje ciljeve bez obzira radi li se o privatnom ili poslovnom okruženju. Biti svoj na svome nije definicija prostora…

Ostale objave

INSTAGRAM

Newsletter

Pretplatite se na naš newsletter u nastavku i nikada ne propustite najnoviju objavu.