Volontiranje je aktivnost koja bi trebala biti svakodnevica

Iako se priča oko volontera lagano stišala, zadnjih nekoliko tjedana mogli smo pročitati puno različitih stavova o volonterima i volonterskim centrima. No, ne želim uopće ići u tom smjeru jer sam naučila da sve priče imaju dvije strane. Pa vam mogu ispričati samo stranu svoje priču.

Sve je počelo kad sam spletom okolnosti počela pomagati djeci u jednom dječjem domu. Budući da sam radila u školi, jednostavno bi jednom tjedno došla k njima i pomagala im napisati zadaću. Ponekad bi došla samo na igranje, nekad bi im donijela neke stvari koje su im bile potrebne. Sjela bi s curama pa bi gledale skrolale po Instagramu i pričale ili bi gledala dečke kako igraju nogomet.

A moje drugo iskustvo s volontiranjem jest to da imam broj jedne tete koja ima broj jedne druge tete iz jedne dobrotvorne udruge koja prikuplja odjeću za osobe kojima je to potrebno – uglavnom po okolnim selima.  Iako sam nekad znala razmišljati „kamo ta sva osjeća ide“ ili „ide li to u prave ruke“ utješila sam se jednostavno time da ide nekome tko će to nositi za razliku od mene.

Photo by Anna Shvets from Pexels

Što je to zapravo volontiranje?

Zakon o volonterstvu (NN 58/07, 22/13) definira volontiranje kao dobrovoljno ulaganje osobnog vremena, truda, znanja i vještina kojima se obavljaju usluge ili aktivnosti za dobrobit druge osobe ili za zajedničku dobrobit, bez postojanja uvjeta isplate novčane nagrade ili potraživanja druge imovinske koristi za obavljeno volontiranje.

Iako se volontiranje smatra aktivnošću za koju treba odvojiti vrijeme, ili sam bar ja prije tako doživljavala taj pojam, to je zapravo nešto što bismo svi trebali implementirati u svakodnevni život. Ako nekome treba pomoć – pomogni mu. Ako netko nema – daj mu ako možeš. Ali eto, očito nije tako jednostavno. Za pojašnjenje smo pitali Volonterski centar Zagreb.

Kako postati volonter?

Iz VCZ su nam objasnili da nije bitno jesi li još u školskim klupama ili u njima sjede tvoji unuci, jesi li zaposlena na (pre)puno radno vrijeme ili baš tražiš novi posao, imaš kristalno jasnu sliku o tome gdje i kako želiš pomoći – svatko može volontirati! Dakle, potrebno je samo puno dobre volje i eventualno vremena.

Na koje sve načine možeš volontirati?

Iz VCZ kažu da postoji dugotrajno volontiranje i to je ono koje volonter obavlja redovito i kontinuirano, na tjednoj osnovi u razdoblju od najmanje tri mjeseca bez prekida. Postoji i kratkotrajno volontiranje je ono koje volonter obavlja jednokratno ili povremeno u vremenski ograničenom trajanju.  Volontiranje u kriznim situacijama je volontiranje koje volonter obavlja u situacijama koje nalažu hitnost i u izvanrednim društvenim situacijama. U jeku krizne situacije izazvane epidemijom COVID-19 i posljedicama potresa u Zagrebu na proljeće 2020. VCZ je izradio ugovor o volontiranju za krizne situacije.

Ako smo nešto propustili pitati, ovdje je LINK na najčešća pitanja koja su upućena VCZ.

Gdje se prijaviti?

Ako si zainteresirana, ovdje stavljamo link na VCZ gdje možeš pročitati kako postati njihov član, predložiti neke svoje volonterske ideje ili pak uključiti svoju tvrtku.

No, možeš biti i freelancerski volonter.

Moj slučaj je bio takav da sam slučajno u jednoj Facebook grupi vidjela kontakt žene koja predstavlja dobrotvornu udrugu. Malo sam guglala i shvatila da udruga stvarno postoji. Nazvala sam sve svoje prijateljice koje su prikupile staru odjeću, uključujući i mene i eto. Volonterska priča je počela. Vjerujem da nekad jednostavno možemo SAMO biti dobri ljudi i pomagati jedni drugima. To je ionako smisao i poanta volonterskog posla – zar ne?

Izvor: e-trgovina.nn.hr, VCZ

Pročitaj još:

Želiš pokrenuti vlastiti posao? Ovo je grupa koja ti može pomoći

Tu smo jedna za drugu – kako pomoći prijateljici koja ima djecu?

Kako voditi sebe i druge – 6 vježbi koje vam mogu pomoći unaprijediti emocionalnu inteligenciju

Ostale objave

INSTAGRAM

Newsletter

Pretplatite se na naš newsletter u nastavku i nikada ne propustite najnoviju objavu.