U vrtić bez suza – savjeti za mame i bebe

Da bi polazak u vrtić bio što manje stresan za dijete i mamu (ona je ta koja je obično cijelo vrijeme s djetetom) važno je dijete i sebe pripremiti na veliku promjenu. Razgovor, jačanje dječje neovisnosti, jačanje samopouzdanja i navikavanje na novu rutinu je ono što će olakšati cijelu stvar.

Kada se govori o razgovoru, s djecom treba pričati o onome što ih čeka. Tako će saznati što može očekivati u novoj okolini i situaciji, te što se od njega očekuje. To će mu pružiti osjećaj sigurnosti i umanjiti mogućnost ispada bijesa ili nasilnog ponašanja. Kada se djeca osjećaju nesigurno i prestrašeno, reagiraju nasilno – znate kako se kaže – napad je najbolja obrana. Iako dijete od godinu dana neće razumjeti sve o čemu govorite, po vašem govoru tijela i tonu glasa će moći shvatiti da se radi o nečem uzbudljivom, novom, punom igre i zabave – a to je sve što je djetetu važno da zna.

Photo by Olya Kobruseva from Pexels

U vrtiću neće biti kao kod kuće, zapravo bit će potpuno drukčije. Od djeteta će se očekivati da vrlo brzo postane samostalno. Zato kod kuće pustite dijete da samo jede, da proba samo obići cipelice ili šlape, da samo ide na tutu i sl. Odgojiteljice naprosto neće imati vremena posvetiti svu svoju pažnju, recimo hranjenju vašeg djeteta jer ima još barem njih dvadeset koji također trebaju njezinu pomoć.

Bili bi dobro i da nešto od vrtićke rutine uvedete i kod kuće ako je bitno drukčija od vaše. Naprosto da se dijete navikne na nju. Tako da kad krene u vrtić neće se morati nositi još i s promjenom u rutini. A djeca te promjene poprilično teško podnose. Ovo je sve iznimno važno u ovo vrijeme neizvjesnosti i brojnih mjera. Jer ako onemoguće ulazak roditelja u vrtić, a o tome se priča kao jednoj od mjera, tada je priprema djeteta itekako važna jer, pretpostavljam neće biti razdoblja prilagodbe i ono će morati samo navigirati kroz novu situaciju i okolinu.

Photo by Katie E from Pexels

A mame, vodite računa o svojim emocijama i kako sve to doživljavate. Budite ih svjesne i dajte si priliku da na njima poradite. Pohvalite se (to tako rijetko radimo – Ja sam mama koja se odlično brine za dijete, Odlično kombiniram majčinstvo i obiteljske obaveze), napravite nešto što vas uveseljava i opušta. Jer zapravo, vaše dijete ide u instituciju koja je za njega mjesto zabave, konstantne igre i druženja s vršnjacima i u kojoj će svašta naučiti i razviti svoje nove vještine. A kada vam je najteže par puta duboko udahnite i nasmiješite se i vidjet ćete da ćete se vrlo brzo osjećati bolje.

Ostale objave

INSTAGRAM

Newsletter

Pretplatite se na naš newsletter u nastavku i nikada ne propustite najnoviju objavu.