Tu smo jedna za drugu – kako pomoći prijateljici koja ima djecu?

Iako pišem članak za rubriku JA MAMA, nisam mama. Ali sam kuma, sestrična, teta Nes, Nism, Teljica, Inesom i sva ostala imena koja su mi dala djeca mojih prijateljica. U mom društvu ima toliko malih ljudi da smatram da mogu napisati koju pametnu na ovu temu.

Sve je počelo prije otprilike četiri godine kad su se pojavili prvi plusići na štapićima. I moram priznati da me bilo jako strah svih promjena koje će se dogoditi – bila sam jako sebična tada. Mislila sam da to znači kraj naših ženskih druženja, odlazaka na more, beskrajnih telefonskih razgovora i odlazaka u shoppinge. I zapravo je tako i bilo neko vrijeme.

Ako je netko bio u mojoj koži ili trenutno to proživljava, možda mogu pomoći savjetima koji su meni/nama pomogli da održimo prijateljstvo.


Prije svega mislim da treba procijeniti koliko ti je važna neka osoba. Jer dolaskom beba u društvo, puno toga će se promijeniti i obje strane trebaju znati da im je dovoljno stalo i da su spremne uložiti dodatni trud.

U mom slučaju, odlučila sam da su mi moje cure jedne od najvažnijih osoba u životu i da sam spremna na neke korake kako bi naše prijateljstvo uspjelo. Srećom, one su također bile spremne na to isto. Postale smo malo pleme razumijevanja i podrške.


Ako si i ti spremna, ovo su stvari koje možeš napraviti da pomogneš svojoj prijateljici koja je dobila bebu:

Slušaj je – meni je isto bilo teško u početku slušati sve o pelenama, kašicama, hemoroidima, dohrani, osipima po tijelu. Ali to je sad njezin novi život i njezina okupacija. Ako si mogla slušati sve o njezinim glupim bivšim dečkima, možeš biti uz nju kad priča i o ovoj temi. A i ja sam gledala na to kao ulaganje u budućnost – kad tad će i meni trebati ovo znanje.

Skuhaj joj nešto – u prvim tjednima je novim roditeljima svaka pomoć dobrodošla. Pogotovo onima koji nemaju baka i deda servis. Kila bolonjeza koji se može zamrznuti idealna je opcija kojom ćeš njoj pokloniti sat vremena viška za muža ili dijete. 

Pričuvaj dijete – mogu razumjeti da netko fakat nije tip za bebe. Ako si jedna od tih osoba, jednostavno zanemari ovu točku. Meni je recimo bio gušt uzeti bebu i otići u šetnju, pojesti sladoled, pričuvati ga/nju na par sati. A i djeca imaju tu jednu posebnu energiju koja ti može koristiti. Win win situacija u mom slučaju.

Nagovori ju da nađe vremena za sebe – ono što sam naučila je da mame često imaju taj osjećaj „nisam dobra mama ako ne provedem svaki slobodan trenutak s djetetom“. Ponekad ju trebaš doslovno „oteti“ iz ulogu mame i podsjetiti da to nije njezina jedina uloga. Samo napravi to nježno.

Otiđite na žensko more – jedna od stvari od kojih moje frendice i ja nikada nismo odustale su ženska mora. Jedan vikend u godini odredimo i otiđemo na more. Djeca ostaju s tatama i bakama, ništa im ne fali. A to su dva dana u kojima mi napunimo baterije, tračamo, pijemo gin tonik, radimo planove za život. Toplo preporučujem.

Photo by Becca Tapert form Unsplash

Ne drami ako ti ne odgovori na poruku iste sekunde – ovo mi je osobno bio veliki izazov jer volim da me se doživi ODMAH. Ali ovo je bio dobar trening da ukrotim svoj EGO. Naučila sam da mame s djecom često imaju masne prste, dijete na rukama, mini dramu, uhvatile su 5 minuta vremena za seks s mužem ili im se jednostavno, ne daj Bože, ne da odgovoriti na poruku.

Planirajte i ostvarite ženske kave – iako se i nama događalo da jednu običnu kavu dogovaramo tjednima, s vremenom je počelo sve lakše planirati i ostvariti to. Iako se družimo svi skupa (djeca, muževi, dečki), važno nam je da odvojimo jednom u dva tjedna sat vremena za žensku kavu.

Odvedi je na masažu/kozmetičaru/u shopping – podsjeti je koliko je važno da si kupi nešto seksi, da se osjeti lijepo jer je skratila kosu za pola centimetra ili da uživa sat vremena na masaži i zaboravi da je doma čeka dijete koje svakih pet minuta ima tantrume.

Reci joj da je najbolja mama – bit će trenutaka kad će se tvoja frendica osjećati kao malo govance na kiši. I tad joj reci da je savršena mama takva kakva je, da radi najbolje što zna i najbolje što može iako nije uvijek zadovoljna svojim postupcima.

I da ne ispadne da sam ja mega savršena prijateljica. Nisam. Bilo je trenutaka kad bi im zamjerala, kad smo se svađale, kad smo se jako udaljile. Ali i one su imale razumijevanja za mene. Zapravo mislim da smo rasle i razvijale se zajedno. Naučile su me da cijenim svoje slobodno vrijeme, da naučim sama riješiti svoje drame, ali i da znam da će uvijek biti tu uz mene. Jedna od prvi stvari koje se nađu na popisu stvari za koje sam zahvalna u životu su moje prijateljice.

Pročitaj još:

Pa, dokle ćeš me lagati?

Ispadi bijesa- dječji način govora

Mali ljudi, veliki snovi – serija biografskih slikovnica kroz koje maleni uče od najvećih!

Ostale objave

INSTAGRAM

Newsletter

Pretplatite se na naš newsletter u nastavku i nikada ne propustite najnoviju objavu.