Trebamo li se, na prvom mjestu, pobrinuti za sebe?

 A, KAKO SE TO RADI?

Audio zapis članka KLIKNI

Briga za vlastitog ili vlastitu sebe je rezerviran posao upravo za nas same. Nitko to neće učiniti umjesto nas i zaista je besmisleno čekati na to. U krajnjoj liniji ako se svatko treba pobrinuti sam  za sebe, onda prevelika briga za druge kad treba i ne treba oduzima nam dragocjenu snagu i čini nas praznim osobama. Izuzet ću situaciju kad smo zaista odlučili drugome dati podršku, darovati svoje vrijeme ili pomoći jer u tom slučaju dvostruko rastemo i dvostruko smo sretniji.

Svi ostali trenuci koje namećemo sami sebi pod izgovorom da se to od nas očekuje ili da to jednostavno moramo učiniti jer ne znamo reći NE, smatraju se iscrpljujućima za svaku osobu ne dozvoljavajući joj da se pobrine upravo o sebi, a kako sam navela taj je posao baš rezerviran za nju i ni za koga drugoga. Izostavimo li ovu potrebu dozvolit ćemo si ispunjavanje vlastitih potreba za dobrobit i zadovoljstvo nas samih. Naše nezadovoljstvo gradit će necjelokupne i polovično žive osobe koje neće biti omiljene u društvu niti će biti izbor za to.

Kako ne bi došlo do takvih situacija preuzimanje akcije „Pobrini se za sebe“ je početni korak u donošenju odluke želim li biti dobro ili ne.


UZMI STVAR U SVOJE RUKE

Prolaze nam dani, tjedni  i godine. Nerijetko se znamo zapitati, a gdje smo to mi. Toliko smo dali, a malo dobili nazad. U trenucima kad je nama potrebna pomoć, podrška ili samo kvalitetan slušatelj, nema nikoga. U čemu je u stvari problem?

Kao što rekoh ovaj posao je rezerviran samo za nas. Traži od nas malo kreativnosti i veliku dozu ljubavi prema nama samima. I to od koga, prvenstveno od samih nas.

Ako možemo pronaći vrijeme i kojeg nemamo za bilo koga drugoga kad nas traži, zašto onda možemo tako glasno reći da nemamo vremena za sebe. Znači da ne cijenimo prvu osobu u svom životu, a to smo mi. Kako možemo onda očekivati od bilo koga drugog da nas cijeni?


Hajdmo iz početka!!

Svi pišemo neke tjedne planere kako bi si olakšali ispunjenje naših zadataka i kako ih ne bi zaboravili jer ih je svakim danom sve više i više, a to je baš idealna prilika izgubiti samog sebe u mnoštvu podataka, bitnih i ne bitnih.

Photo by Paico Oficial from Unsplash

TKO JE TEBI BITAN I ŠTO TI JE BITNO?

Odlično pitanje na koje možeš odgovoriti. Napiši dugačak spisak. Pogledaj na kojem si mjestu sebe stavio. Odgovor leži u onome što je tebi vrijedno. Koliko si vrijedan sam sebi? Pogledaj! Idemo to sada ispraviti! Sada sebe prebaci na prvo mjesto, a ostalo sve može biti ispod tebe. Ne opiri se već se samo sjeti da sve to ispod sebe ćeš napraviti ti. Zato tvoje mjesto mora biti na vrhu.


ŠTO JE DRUGIMA BITNO KOD TEBE?

Rastresenu osobu koja više ne zna čega bi se prvog primila, puna stresa, nezadovoljstva, gnjevna i puna srdžbe nitko ne želi u svom okruženju. Takva osoba jednako loše kao na sebe utječe i na druge. Suprotno, osobu koja je vesela, radosna, drži konce u svojim rukama i zna gdje se nalazi u svakom trenutku poželjna je osoba koju svatko rado odabire za sugovornika.

Treba li našim ukućanima rastresena i žalosna majka ili otac? Ili žele imati i vidjeti vesele i stabilne roditelje koji će u njima izazvati osjećaj ponosa, pa će i oni poželjeti postati takvi?

Kako postati upravo ta poželjna osoba koju želimo sami vidjeti u ogledalu kad se nađemo ispred njega? Ovisi samo, i samo o tome, želimo li to ili ne?

Možete se sjetiti trenutaka kojih ima mnogo, kad ste bili baš cool i super zadovoljni. Isto tako možete se sjetiti kakvi su bili svi oko vas koji su se s vama zatekli. Vaše zadovoljstvo je bilo zarazno i nesvjesno ste utjecali na njihovo dobro ponašanje.


AKCIJA – POTFRKNI RUKAVE

U svoj tjedni raspored ubaci SEBE ili drugim riječima razgrni sve one zadatke kojima si načičkao svoj planer kao božićnu jelku i ubaci bar pola sata SEBE. To može biti čitanje knjiga, sviranje instrumenta, pečenje nekog omiljenog kolača jer ti je baš došao ćef da želiš se time baviti. To može biti obična šetnja po kvartu ili si jednostavno odabrao raditi ama baš ništa. Upozori svoje ukućane o tome jer to je tvoje vrijeme.

Photo by Anthony Tran from Unsplash

U tjedni planer ubaci svoje gušte. Možda je to odlazak u kazalište. Daj si truda da odabereš predstavu po svojim potrebama i onome što tebe interesira. Nemoj uzeti bilo koju samo zato da bi rekao prijateljima kako ti upražnjavaš mjesečno tu aktivnost. Daj si truda i pomno odaberi s kim želiš taj dan ići u kazalište, tko su te ili tko je ta osoba. Nemoj odabrati bilo koga jer to može štetiti cjelokupnom dojmu, a ne zaboravi cilj je da kreiraš trenutke za sebe u kojima češ TI biti ispunjen i zadovoljan. Dozvoli si da ovo pomno planiranje bude tjedan ili nekoliko dana ranije, ne radi sve navrat na nos. Potrudi se organizirati svoje gušte i razveseliti SEBE.

Na ovakav detaljan način možeš pristupiti i organizaciji svojih trenutaka u domu uz neki film. Jednako tako pomno se potrudi i organiziraj svoje zadovoljne i ispunjene trenutke.

Cilj je da nakon svakog takvog trenutka budeš ponosan, zadovoljan i ispunjen.

Zamisli koliko koristi će imati svi ostali, jer ako si ti zadovoljan neminovno će biti zadovoljni svi oko tebe, zar ne?

I za kraj svakog dana osvrni se na sebe i ponovno pobrini o sebi. To češ učiniti tako da se zapitaš koju ćeš jednu situaciju izvući, iščupati iz ovog dana, a tebi je bitna. Bitna ti je zato što si nešto fenomenalno učinio, možda novo naučio, uspostavio novo prijateljstvo, poboljšao odnose s jednom osobom, osmislio nešto novo i slično.

Tako ćeš osloboditi svoj mozak od onih nekoliko desetaka tisuća misli koje su se rojile cijeli dan u tvojoj glavi i potpuno čist sa samom jednom posebnom misli krenut na spavanje.

Eliminirat ćeš mogućnost da se probudiš usred noći preplavljen bespotrebnim i suludim mislima, već ćeš spavati kao beba.


 POBRINI SE ZA SEBE – sažetak

  • Napiši spisak svega što ti je vrijedno i pronađi na kojem mjestu si sebe smjestio
  • Prebaci se na prvo mjesto
  • Svoje gušte ubaci u dnevni raspored
  • Daj si truda pomno organizirati svoje gušte
  • Uživaj u njima s tebi dragim i pomno odabranim osobama, a to možeš biti i samo ti
  • Na kraju svakog dana izvuci jednu jedinu situaciju, trenutak koji je tebe nadahnuo
  • Spavaj kao beba

Pročitaj još:
Lea Kosović: ”Želim da svi oko mene budu sretni”
Draga Ijeawele, ili Feministički manifest u petnaest savjeta
Sačinjena si od POKUŠAJA, a ne pogrešaka

Ostale objave

INSTAGRAM

Newsletter

Pretplatite se na naš newsletter u nastavku i nikada ne propustite najnoviju objavu.