Trebaju li bake i djedovi čuvati djecu

BLAGO SI NJIMA

Uvijek sam pomalo zavidjela onim kolegicama koje su imale stalno na raspolaganju bake i djedove da im pričuvaju djecu.

Bilo je prilika kad bih mogla na kratko zbog neke benigne viroze ostaviti dijete doma da se baš ne muči po jaslicama, no morala sam, jer nije bilo drugog izbora. Preživjeli smo. Bilo je tu i situacija kada sam trebala otići zubaru, na lječnički pregled i mnogo letećih obaveza u kojima smo jedino se muž i ja mogli nekako pokrivati. Uletavale su tu i prijateljice, pa eto nekako je sve to prošlo. A famozne kave s prijateljicama bile su u društvu moje djece. Svake godine sam sama ljetovala s djecom, jer je muž radio, a bake i djedovi također. Danas su to dvije velike cure. Bilo je teško, napeto i stresno, no ja sam preživjela i bez baka i djedova. Može se.

NISMO SVI ISTI

Nemam priča koje druge poznanice imaju. Nesuglasice s bakama, pa prepucavanja i svađe jer je kod bake drugačije. Ona dozvoli ono što dijete kod kuće ne može raditi ili jesti. Uglavnom, nesuglasice su baš oko toga što se radi o različitim osobama. Potpuno ih razumijem.

Nedavno mi je jedan prijatelj ispričao da su se preporodili od kada su se odselili od baka i djedova u drugi grad. Sad je sve pod našom kontrolom, tako kaže, a prije bi njihove dvije kćeri znale koristiti situaciju. Sad su napokon mirni.

Photo by Pixabay

NE TREBA PRETJERIVATI

Dok sam još bila mlada nije mi se baš svidjela priča mojih susjeda koje su zašpotale baku što je odlučila slaviti novu godinu s društvom jer u njihovim očima ona je bila predodređena za čuvanje njihove djece. Tu sam ostala jako tužna i bez riječi.

Imam i prijatelje koji su danas bake i djedovi, pa mi pričaju kako moraju biti oprezni jer se njihova kćer i zet vrlo brzo nauče na to čuvanje, te ga koriste kad treba i ne treba. Pobunili su se jer i oni žele imati svoj život, pa načuvali su se svoje djece dok su bili mladi. Potpuno ih razumijem.

Ima i drugačijih slučajeva, potpuno suprotnih. To su oni u kojima su bake ili djedovi doslovce za svoj ostatak života odabrali biti u ulozi baka i djedova čuvalica, pa kad više ne trebaju čuvati jer su djeca odrasla, osjećaju se potpuno pogubljeni. Krivo odabran smisao života. Baš mi ih je žao.

PITANJE SE POSTAVLJA: KOME SMO MI DJECU RODILI, SEBI ILI BAKAMA I TKO IH ZAPRAVO TREBA ODGAJATI?

Odlučili smo ih imati, znači naša su briga i naše zadovoljstvo.

A za sve ostalo trebamo pitati našu djecu. Ona će nam najbolje objasniti.

Ovaj članak možete poslušati i u audio obliku KLIKNI

Pročitaj još:

Odgojiteljice savjetuju: kako pomoći svom djetetu da bude samostalno?
Kako motivirati djecu na učenje?
Tu smo jedna za drugu – kako pomoći prijateljici koja ima djecu?

Ostale objave

INSTAGRAM

Newsletter

Pretplatite se na naš newsletter u nastavku i nikada ne propustite najnoviju objavu.