Tko je odgovoran za život kakav živiš?

Pitanje koje te može uvesti u potpuni proces. Pitanje koje ti u sekundi može natjerati suze na oči, probuditi te iz duboke kolotečine u koju si pala, natjerati te da napokon uzmeš konce u svoje ruke. . . Da to je to pitanje koje te ponovno vraća u život.

Svi znamo što je odgovornost, zar ne? No, koliko smo odgovorni prema sebi i koliko smo spremni preuzeti odgovornost za svoj život?

To sam također morala učiti, te čak i dan danas mi je ponekad teško preuzeti odgovornost za neke postupke koje sam napravila. No, napravila sam ih, ja sam odabrala sve ono što me dovelo do ovdje. Bez obzira što sam ponekad krivila okolnosti da su me natjerale da napravim to i to. 

Priznajem da i ja pogriješim, te da se i ja sama borim s usvajanjem nekih stvari. No, poanta je da i ja iz dana u dan težim onom boljem za sebe, te iz tog razloga je normalno da mi dolaze sve veći izazovi koji me vode prema tome.

Ti isti izazovi koji te podsjete koliko si toga napravila, koje lekcije si savladala, a koje još nisi.

Photo by Fabrizio Verrecchia from Pexels

No, sve što sam napravila, je samo moja odgovornost, ničija druga. Ja kreiram svoj život,zar ne?

Sad slijedi pitanje za tebe: Koliko si ti odgovorna prema sebi? 

Koliko puta si započela neku promjenu, pa odustala? Koliko puta si obećala sebi da nećeš više to raditi, jer znaš da se ne osjećaš dobro s tim, pa opet popustila? 

Svi postupci, svako tvoje ponašanje, svaka emocija je tvoja odgovornost.

Da, da znam. I mene je to zaboljelo kada sam prvi put čula.

Tada mi je fokus bio na svima koji su me povrijedili, te doveli u trenutna stanja, na svima od kojih nisam dobila podršku kad mi je bila najpotrebnija, na svim okolnostima koje su me natjerale na to što mi se događalo, na svima i svemu. . . No, najmanje na sebi. 

Što sam ja izabrala nakon tih situacija koje sam dobila?

Ja sam TREBALA izabrati što ću izvući iz svega toga.

Ja IZABIREM ljude koje želim u životu.

Ja IZABIREM kako ću se osjećati.

To je MOJA i samo MOJA odgovornost. Ničija druga.

Draga moja, ti koja ovo čitaš, znaj da imaš svu snagu u sebi da odabereš napraviti najbolje za sebe te preuzeti potpunu odgovornost za to. Znam da si sposobna za to i svjesna da preuzimanjem odgovornosti otvaraš si vrata onoga što istinski želiš i čemu težiš. 

Pročitaj još:
Kada si posljednji put zaista zastala i slušala?
Svestranost – da ili ne?
Što se skriva iza ljutnje?

Ostale objave

INSTAGRAM

Newsletter

Pretplatite se na naš newsletter u nastavku i nikada ne propustite najnoviju objavu.