Svestranost – da ili ne?

Mi humanoidna bića smo kompleksne osobe koje imaju u sebi 9 inteligencija. Znači već smo sami po sebi višestruko inteligentne osobe (čitaj: Thomas Armstrong). Neke inteligencije u nama prednjače dok druge spavaju. Znala sam čuti: „Radi ono što ti ionako dobro ide“. Ne nemojte to raditi jer nećete to moći raditi cijeli život. Cijeli život učimo i saznajemo ono što još do tada nismo znali. Učeći nove sadržaje otkrivamo svoje nove potencijale s kojima do sada nismo bili upoznati. 

Pa bih podvukla za kraj ovog dijela: „Svi smo svestrane osobe, samo nas razlikuje jarka želja, strast i poriv da se okušamo u nečemu novom.“

Svestranost ponekad može biti opasna jer nas može odvesti u poslove koje ne možemo završavati do kraja. Tada bi se mogao stvoriti dojam da smo ljudi koji stalno nešto započinjemo, a nikad ne dovršavamo. No ovdje nije riječ o tome već o nečemu što se zove multipotencijalnost, a pripadnici multipotencijalisti. 

Video koji sam pogledala zaista mi je pružio smirenje i podršku. Pogledajte ga i vi ako ste multipotencijalisti ili ste se tek sada pronašli u tome. Biti će vam lakše, vjerujte!

Ne mogu sada nabrojati sva područja u  kojima sam se okušala, jer to ne bi bilo potrebno, već ću navesti kako dolazim do njih. 

Ako je područje, tematika, ideja za mene dovoljno izazovna, odabirem ju. Visoka motivacija koju posjedujem ne vidi probleme, već izazove.  Kada dokučim da sam u nekom području uspješna jer dajem sve od sebe, ono prestaje biti moj fokus i krećem u neko sljedeće. 

Ovo je slično kako kada maloj bebi date zvečkicu, pa se ona može njome zadovoljiti neko vrijeme. Nakon toga prestaje interes. 

Dugo sam ovo smatrala jednom povelikom greškom kod sebe, a uočavali su je i drugi. Upozoravali su me da na taj način idem previše u širinu, a trebam se držati visine ako želim uspjeti. To se pokazalo kao problem u mojem obrtu. Previše tema koje obrađujem, a meni su zaista zanimljive, odbile su potencijalne kupce. A možda je pogreška negdje drugdje. U svakom slučaju sam odlučila širinu komprimirati u jedan proizvod kako bi bila drugačija u oku potrošača. 

Drugi problem je u školi kad si dijete. Ja bih stalno proširivala, a drugi su se zbog toga osjećali konfuzno ili im se nije željelo raditi još dodatni posao. 

Kasnije na poslu, točnije u školi, odbijala me skučenost i okviri iz kojih ne smiješ izaći. Jednom rječju, ne talasaj, drž’ se obale. 

A kad se onda smije izaći iz tog famoznog okvira?

Jedva sam čekala da završim fakultet, pa ću po svom. Eksperimentirati, uvoditi nove načine rada, promatrati kako oni funkcioniraju i koliko donose. Da i danas radim tako, no sve na svoju ruku. Imam rezultate iza sebe koje drugi ne primjećuju, kako kaže moja kćer. No nije to ono zbog čega tragam za promjenom radnog mjesta, već nešto s  početka priče. Znam da ovo znam raditi i to jako dobro. Mogu ostati i stalno gledati isti film ili ići dalje, tražiti područja u kojima mogu dati još više. 

Prednost kod multipotencijalista je da imaju mnogo iskustva koja stječu putem i zbog toga im mnoga područja nisu nepoznata. Najveća dobrobit je u tome da mogu kombinirati mnogo vještina koje su stekli bivajući u mnogim projektima.

Isprepletenost tehnika i vještina pruža mi da zakoračim ponovno u neki novi svijet koji mi je do tada bio nepoznat

Kao učiteljica spojila sam vještinu NLPija i komunikaciju s djecom i roditeljima. Brža sam u otkrivanju načina na koji dijete misli i kreira rečenice kako bih mu još brže pomogla u njegovom napredovanju. 

Vještinu fraktalnog crtanja sam implementirala u likovnu kulturu i dobila spoj oblikovanja s bojama, potičući maštu i kreativnost kod djece koja će im dobro doći u kreiranju sadržajnih, a ne šturih rečenica. 

Upotrebu Thaichia, Pilatesa, 5 Tibetanac, Pozdrav Suncu i klasičnih vježbi dobila sam mirniju djecu, fokusiranu na tim i izvedbu zadatka. Ne koristeći agresivne vježbe tijelo dovoljno zagrijavamo i istežemo prije napora, a tu nema prijetnje povredama.

Vještinu slušanja koju sam izbrusila kroz Coaching i NLP koristim u nastavi matematike da dokučim koju strategiju koriste i da im dam podršku u tome, a ne da ju mijenjam jer u nekim knjigama je netko napisao ili možda ja imam drugu tehniku.

Vještina pjevanja 15-ak godina u zborovima omogućila mi je da naučim djecu pravilno pjevati po glasovima, a vještina plesa da napravim s njima plesno pjevnu izvedbu. 

Image by Hans Braxmeier from Pixabay

Poduzetnici trebaju znati mnoge stvari, no ne nužno u njima biti eksperti. Znanje im dozvoljava da mogu odrediti put svoje tvrtke – pa zar to nisu svestrane osobe. Možda sam i zato postala poduzetnica.  

Ne potičem da i vi budete multipotencijalisti. Smatram da je mnogo lakše onima koje interesiraju par stvari jer je tada lakše održavati fokusiranost. 

No za sve one koji se osjećaju kao ja neka ne misle da s njima nešto nije u redu, već nastave još bolje i jače mijenjati područja u kojima se žele okušati. 

Sve ostalo smanjilo bi njihovu kreativnost i ubilo želju za napretkom. 

Živjeli multipotencijalisti.  

Ostale objave

INSTAGRAM

Newsletter

Pretplatite se na naš newsletter u nastavku i nikada ne propustite najnoviju objavu.