Suho četkanje kože – ayurvedski ritual za zdravlje cijeloga tijela

Ovaj klasičan ritual ljepote u zadnje vrijeme je sve popularniji i ima sve veći broj odanih poklonika.

Četkanje kože je zapravo tradicijski ayurvedski ritual s dugom povješću pa bi ga bilo dobro isprobati kao brigu o sebi inspiriranu tradicijom.

Dobrobiti suhog četkanja

Iako ne postoje stručne studije koje pokazuju dobrobiti već kroz nekoliko dana primjene suhog četkanja primjetiti ćeš mnoge dobrobiti, među kojima su i smanjenje celulita, bolja cirkulacija, poboljšanje imuniteta, mekanija koža…

1. Omekšava kožu
Suho četkanje je nježan ali vrlo učinkovit piling za tijelo. Pokretima četke po suhom tijelu otklanjaju se mrtve stanice kože i na taj način sredstva za njegu mogu prodrijeti dublje.

2. Poboljšava cirkulaciju
Poticanje rada limfe i poboljšana cirkulacija najčešće su navođene dobrobiti ovog rituala. Limfni sustav, zajedno s krvožilnim sustavom uklanja i otplavljuje nakupljenu tekućinu iz tijela, zbog toga se često preporuča kada se radi detox.

3. Odličan je ritual brige i njege sebe same
Suho četkanje omogućava ti da zastaneš na tren i staviš potpuni fokus na tijelo koje je vrlo često zapostavljeno. Prolazeći četkom po tijelu i promatrajući ga povezati će te s njim.

Foto:Pexels

Kako započeti s ovim ritualom

1. Pronađi svoju savršenu četku
Na tržištu postoje brojne četke za suho četkanje i tvoj zadatak je da odabereš najbolju za sebe ovisno o vrsti kože koju imaš. Postoje različite tvrdoće vlakana, čim je četka tvrđa samim time je i grublja pa ćeš je odabrati ako imaš masnu i tvrdu kožu. Čim je koža osjetljivija biti će potrebna mekša četka.
Postoje četke s prirodnim ili sintetičkim vlaknima. Bolja opcija je ona s prirodnim vlaknima, ali ako si vegan onda ćeš odabrati sintetička vlakna.
Također kod kupnje obrati pažnju i na dršku, postoje kraće i duže. Bolje je izabrati onu dužu jer će ti biti lakše četkati leđa.

2. Pripremi se
Za suho četkanje trebaš biti potpuno gola. Najbolje je četkanje raditi prije tuširanja jer mrtve stanice odmah možeš isprati sa tijela. Najbolje je stat u kadu kako stanice ne bi letjele po cijeloj kupaonici. Obrati pažnju na to da mnogi govore da im četkanje diže razinu energije pa je možda najbolje da ga uvrstiš u jutarnju rutinu.

3. Usavrši pokret
Pokreti trebaju biti srednje jačine – želiš osjetiti da se nešto događa ali ne želiš iritirati kožu. Dugački pokreti su najbolji jer zapravo želiš potaknuti limfu i cirkulaciju a to zahtjeva duge, ritmičke pokrete. Također želiš svaki dio tijela preći po nekoliko puta ali ne istim pokretom i izbjeći to da neki dio tijela možda preskočiš. Razmišljaj o svakom pokretu na način kao da se penješ spiralnim stepenicama. Pored zglobova ili na manjim područjima tijela pokreti će biti kraći i brži.

4. Počni od nogu i kreći se četkom prema gore
Smisao suhog četkanja je je potaknuti limfu da krene prema gore pri čemu će aktivirati i krvožilni sustav. Bitno je da uvijek pratiš krvožilni sustav . Počni od vrha stopala, zatim kreni na listove, koljena pa bedra. Kada dođeš do stražnje strane bedara obuhvati i stražnjicu i kreni prema donjem dijelu leđa. Na trbuhu neki preporučaju četkanje u krug s desna na lijevo, dok neki kažu pokretima prema srcu. Promotri što tebi bolje odgovara pa odaberi.

5. Prijeđi na gornji dio tijela
Isto kako si počela s nogama tako napravi i s rukama, kreni od prstiju pa prema srcu. Prvo četkaj prednju stranu, zatim stražnju stranu ruku. Budi pažljiva kada četkaš područje ispod pazuha, tu je koža nešto osjetljivija i u tom području se nalaze limfni čvorovi.

Foto:Pixabay

6. Završi s vratom i dekolteom
Ovo je područje gdje trebaš biti posebno nježna, jer je koža tu najtanja. Na ovom području ne primjenjuje se tehnika odozdo prema gore jer si iznad razine srca. Počni od linije čeljusti i pomiči se nježnim pokretima prema grudima. Završi kružnim pokretima preko srca i tu udahni i izdahni.

7. Otuširaj se kao i obično
Tuširanje će kao što smo već rekli, odstraniti mrtve stanice koje su pale u procesu četkanja Kako si četkom već napravila piling nježno operi tijelo, nikakvo dodatno ribanje nije potrebno.

8. Nakon tuširanja nužna je hidratacija
Koža će nakon ovog rituala puno bolje apsorbirati sredstva za njegu odaberi zdrave, visoko kvalitetne proizvode. Odaberi radije neko prirodno ulje sa par kapi eteričnih ulja nego neki kupovni losion. Sredstvo za njegu uvijek nanosi dok je koža još vlažna, jer će ulje tako u kožu unijeti dodatnu vlagu.

9. Drži se svoje rutine
Ukoliko ti ovo postane tvoja svakodnevna navika navedene dobrobiti će biti vidljive već kroz desetak dana. A tko ne voli mekšu, nježniju i zdraviju kožu.

Ukoliko imaš kakvih dermatolških oboljenja ili je tvoja koža izrazito osjetljiva prije suhog četkanja svakako se savjetuj sa svojim dermatologom.

Pročitaj još:
Postoji li ZDRAVA PREHRANA i postoji li točan odgovor na ovo pitanje?
Muffini od heljde, mrkve i špinata prema receptu Priče jedne kuhače
Zanimljive psihološke činjenice koje sigurno nisi znala

Ostale objave

INSTAGRAM

Newsletter

Pretplatite se na naš newsletter u nastavku i nikada ne propustite najnoviju objavu.