Što nas čini sretnima?

Što nas čini sretnima? Hoće li nas novac usrećiti?

Tražimo li mi uopće sreću, radost, zadovoljstvo, privremeni užitak ili unutarnju ispunjenost u životu? Ili sve to zajedno?

Mnogi od nas svoj život često provode u jurnjavi za novcem, a neki i za bogatstvom i slavom misleći da je upravo to put do sreće za kojom svi žudimo.

No, hoće li nas novac doista učiniti sretnima?

Ne, ali je novac svakako sredstvo koje nam omogućuje životni stil kojeg želimo.

Dakle ako ga nemamo, svakako ćemo biti nesretniji, no to što ga imamo nije garancija sreće. Matematički rečeno novac je nužan, ali ne i dovoljan uvjet za sreću.

Konkretnije, američka istraživanja pokazuju da do 75 000 USD prihoda godišnje novac ima utjecaj na sreću, nakon toga ne. Dakle,  novac svakako rješava probleme koji bi nam inače smanjili osjećaj sreće. No nakon za naše uvjete skoro pola milijuna kuna godišnje više nema utjecaja. Ne možemo voziti pet auta, jesti tri ručka itd.itd.

Ekonomskim rječnikom rečeno – Teorija granične korisnosti ili zakon opadajuće granične (marginalne) korisnosti kaže da granična korisnost dobra opada dok se količina potrošenog dobra povećava (npr. dodatna kuglica sladoleda ne donosi jednako zadovoljstvo kao i prva).

Mnogi ipak i dalje žele biti bogati i žele imati puno novaca. Ili barem dovoljno da plate sve račune, kupe što požele i da ne moraju više nikad brinuti o novcu.

Photo by Priscilla Du Preez on Unsplash

Koliko je to puno novaca, što znači biti bogat? U nastavku kratko pojašnjenje osnovih pojmova, kako bismo lakše postavili vlastite ciljeve i bili konkretniji.

Novac je sredstvo razmjene. Alat. Prije smo imali trampu, sad imamo novac. Tako smo se dogovorili. Tako je lakše i jednostavnije. Nadasve praktičnije

Cijenu određuje percipirana vrijednost (koliko kupac misli da mu nešto vrijedi, jer mu rješava problem i dodaje vrijednost) te odnos ponude i potražnje. (čaša vode u pustinji na plus 42 svakako postiže veću cijenu nego po zimi u supermarketu)

Bogatstvo je broj dana koliko možemo živjeti bez da išta radimo do kraja života, ako prodamo sve što imamo (neto imovina) i od toga oduzmemo troškove života uzevši u obzir i inflaciju naravno.

Financijska/ekonomska sloboda predstavlja razliku između pasivnih prihoda (oni koje jednom kreirate, a stalno dolazi novac, tipa od autorskih prava, licenci, najma nekretnine i sl) i troškova željenog životnog stila.

Da, ako ste shvatili da Vam se možda bolje fokusirati da radite na financijskoj slobodi (kreiranju imovine koje će Vam stvarati novi novac, tj. generirati novi cash flow) nego izgradnji bogatstva (akulumiranju imovine tek tako) na dobrom ste putu. 

Obilje – uključuje i novac, i zdravlje, i odnose i posao koji volimo itd.

Što nas onda čini sretnima?

Opet američko najduže 75 godišnje istraživanje kaže – SMISLENI RAD i ISPUNJAVAJUĆI ODNOSI!

Radite li posao koji volite, opet statistike kažu da to čini samo 10% ljudi, nadam se da ste jedan od tih 10.

Imate li dobre odnose s okolinom ili imate osjećaj da ste sami, izolirani, neshvaćeni, pomalo depresivni?

Drugo istraživanje je pokazalo da će nas više usrećiti kupovanje ISKUSTAVA nego STVARI.

Jedno je sigurno, kako god, sreća je stvar odluke i naš izbor.

To je pitanje iznutra, i vrhunac je moći biti sretan bez obzira na vanjske okolnosti.

Photo by Edu Lauton on Unsplash

A tome će pomoći sljedeće:

– Budite ZAHVALNI – fokusirajte se na ono što imate, a ne na ono što Vam nedostaje

– DAJTE donaciju, vrijeme, pomoć…

– SLIJEDITE SVOJU STRAST

– KUPUJ više ISKUSTAVA, a manje stvari

– RADITE POSAO KOJI VOLITE

Pitaj se dobro ŠTO JE SREĆA ZA tebe i koja je tvoja definicija sreće i uspjeha jer

RADOST, UŽITAK SREĆA liječi.

Mi možda mislimo da želimo biti bogati, slavni, sretni no zapravo naša duša/mi je došla po ISKUSTVA, RASTI i UČITI te DOPRINOSITI.

Dakle, prava životna pitanja su što želim iskusiti, kako rasti i što naučiti i kako želim doprinjeti svijetu, koji trag želim ostaviti …

Ostale objave

INSTAGRAM

Newsletter

Pretplatite se na naš newsletter u nastavku i nikada ne propustite najnoviju objavu.