Snaga života u udahu

O disanju je toliko toga napisano, o pravilnom i nepravilnom disanju, o vježbama disanja te o samom procesu disanja. Zato se nećemo baviti disanjem s tog aspekta.

Razmišljaš li ikad o disanju?

Vjerojatno je odgovor NE.

Čim smo se rodili počeli smo disati, a kada prestanemo disati prestati ćemo i živjeti.

To je osnovna funkcija našeg tijela i odvija se nesvjesno, automatski.

Zašto  onda razmišljati o disanju?

Iako se disanje odvija automatski, mi godinama gubimo dubinu udaha i dišemo sve pliće. Dišemo jedva toliko da ostanemo živi. Mogli bi reći da cijelo vrijeme vozimo na rezervi. No ako znamo da za motor automobila nije dobro da je stalno na rezervi, kako je onda za naš organizam dobro da „vozimo” na rezervi kisika?

Opskrbljujemo li tako sve svoje organe, mišiće, živce, kosti svim onim što je potrebno za pravilno funkcioniranje organizma?

A mozak? Kako nam mozak funkcionira kad je na rezervi?

Na sva ova pitanja vjerujem da i sama imaš odgovor.

Jasno ti je da plitko disanje nije dobro za tvoje tijelo, za tvoj mozak i općenito za tvoje zdravlje. Možda te ni ne zanimaju stručni članci koji pišu o disanju, ali te zanima kako da postaneš svjesna svog daha, svojih pluća.

Image by 원규 이 from Pixabay

Evo nekoliko savjeta kako to postići:

(preporučujem isprobati u ležećem položaju sa zatvorenim očima).

Za početak probaj disati onako kako inače dišeš-opušteno.  Nemoj se truditi duboko disati, probaj osvijestiti kako zapravo dišeš.

Dišeš li plitko, samo u ključne kosti? Osjetiš li pluća i trbuh?

Sada probaj disati plućno. Probaj osjetiti kako ti se pluća nadimaju, kako se dižu i padaju pri udahu i izdahu. Nakon toga probaj disati u stranu, rebra bi se trebala pomicati lijevo – desno pri udisaju. Zatim probaj udisati u leđni dio pluća, kao da ti se rebra pomiču unatrag pri udahu.

Jesi?

Osjećaš li da ti je dah dublji?

Nakon što se dah produbio, usporio, pokušaj disati samo u jednu stranu rebara (pazi da ne dižeš rame i ne pomičeš tijelo). Može ti pomoći da staviš dlanove na svoja rebra s lijeve i desne strane, te probaj svjesno pomicati samo jednu stranu rebara. Možda primijetiš da ti je na jednu stranu lakše udahnuti nego na drugu, pa se fokusiraj samo na „težu“ stranu i probaj što više širiti rebra.

Udah u lijevo, pa udah u desno.

Ostani tako ležati i fokusirano disati lijevo i desno dok ti to ne postane prirodno. Nakon toga probaj ne samo širiti rebra npr. u lijevo nego lijevo i naprijed , pa nakon toga lijevo i naprijed i natrag (ponavljaj naizmjenično na obje strane).

Na kraju diši u cijela pluća, pomičući rebra lijevo, desno, naprijed natrag.

Ne samo da sada dišeš punim plućima, nego si odradila i vježbe za međurebrene mišiće (da, i oni se mogu vježbati pa čak i upaliti).

Sada si napunila svoj „rezervoar“, opskrbila si svoj organizam kisikom, dišeš punim plućima a vjerujem da ti se i um smirio.

Ponavljaj ovu „vježbu“ svakoga dana i vrlo brzo ćeš početi primjećivati kada ne dišeš punim plućima, te ćeš svjesno moći produbiti disanje. Popravit će ti se držanje, i cjelokupno stanje organizma će biti bolje.

Ne zaboravi, dah znači život. I ako želiš živjeti u obilju, kreni od osnove, od disanja.

Ostale objave

INSTAGRAM

Newsletter

Pretplatite se na naš newsletter u nastavku i nikada ne propustite najnoviju objavu.