SMART(ER) ciljevi

Mnoge naše zamisli ostaju neostvarene, puke ideje zasipane prašinom u najdubljim dijelovima sebe. Ne zato jer nisu važne, nego zato jer je pošlo u krivo kada su se trebale realizirati.

Ako se ciljevi postaljaju kao stanje koje želimo postići, to će dati fokus samo na to jedno stanje ili jedan događaj kojem težimo. Ali ako sagledamo ciljeve u pravom svjetlu, vidjet ćemo da se zapravo radi o procesu koji traje. Tu nestaje moment žurnosti i cilj nam u tom trenutku dolazi kao redovni slijed događaja, jedan za drugim. Ostvariti cilj znači biti spremna poduzeti akciju i djelovati u nekom razdoblju.

Metoda postavljanja ciljeva koja se pojavila krajem prošlog stoljeća i pripisuje se Peteru Druckeru, te se koristi kao osnovni postulat u poslovanju i privatnom životu je SMART metoda. U novije vrijeme, a prema potrebama pojedinih autora i praktičara, pojavljuje se dodatak na originalnu ideju, pa tako ciljevi postaju SMARTER.

Svako slovo nosi svoju težinu i svoj dio važnosti u ostvarivanju zamisli. Da bi bolje razumjela ostvarivanje ciljeva, potrebno je bolje definirati svoju zamisao, prema svakom pojedinom slovu, tj. kriteriju:


Estée Janssens on Unsplash

S – SPECIFIC

Specifični ciljevi su oni koje možeš definirati i opisati riječima. Kada točno znaš što oni jesu i što predstavljaju. I kao takve možeš ih zorno prikazati kada te drugi pitaju.

Osnovna pitanja koja si postavljaš kako bi bolje definirala ciljeve su

  • Što želim postići? Što konkretno? Zašto mi je to važno? Što mi je za to potrebno?

M – MEASURABLE

Mjerljivi su ciljevi oni koje možeš iskazati na nekoj skali – brojčanoj ili opisnoj. To znači da “bolje” ne označava nešto što se mjeri, ali 7 u odnosu na 5 je nešto što se može izmjeriti, pod uvjetom da si sama definirala svoju skalu. Ili to može biti novo poglavlje u knjizi ili sat vremena dnevno vježbanja.

Osnovni razlog za mjerenje je samomotivacija i ustrajanje u procesu ostvarivanja cilja. Kada znaš koliko si blizu ili daleko do ostvarenja i što je još potrebno, to će te dodatno motivirati za njegovo ostvarenje. A uostalom, kako ćeš znati da cilj ostvarila?

Osnovna pitanja koja si postavljamo su

  • Koliko nečega mi je potrebno za ostvarenje cilja? Kako ću znati da je cilj ostvaren?

A – ACHIEVABLE

Da bi tvoj cilj bio dostižan potrebno je da pitaš samu sebe

  • Imam li resurse koji su potrebni da bih ostvarila ovaj cilj? Ili, ako ih nemam, mogu li ih nekako osigurati? Kako?

Ponekad si postavimo cilj bez da dobro razmislimo što nam je potrebno za njegovo ostvarenje. Teško da ćeš napisati knjigu ako nemaš osnovne uvjete za pisanje. No, to ne znači da iste ne možeš osigurati – vrijeme, ideje, laptop… Nije baš da putuješ na Mjesec, jel?

R – REALISTIC/ RELEVANT

Da bi otputovala na Mjesec doista bi trebala razmisliti koliko je to realno, i koliko ti je to važno. Ali neki ciljevi su u domeni naših mogućnosti uz samo malo rastezanja naše volje i kapaciteta. Definirati je li to što želiš zaista vrijedno onoga što moraš učiniti – to je ispitivanje stvarnosti.

Neke ideje su nastale samo zato da bi ostale pokrivene prašinom. Ti ćeš odlučiti koje…

Postavljanjem pitanja:

  •  Je li to meni doista važno? i Je li to doista moguće?
Image by annca from Pixabay 

T – TIME BOUND

Vremensko ograničenje je kriterij na kojem često padamo. Zašto? Zato što imamo vremena. Osim kad nemamo vremena. Ali tada i nije važno, ili više nije realno…

Da bi cilj doista ostvarila, bitno je postaviti vremensko ograničenje jer je to kriterij koji će te nagnati da disciplinirano odradiš korake koje si djelomično definirala i postavljajući pitanje Kako?

Nekad je bolje produljiti vrijeme, ali realno ocijeniti što je to što možeš ostvariti. Jer ako imaš vremena, nikad nije hitno i bitno. A da bi definirala vrijeme, pitaj se:

  • Do kada želim ostvariti svoj cilj? I budi vrlo precizna! Postavi datum!

Dodatna dva slova javljaju se sa novijim praktičarima i definiraju se različito, prema potrebi. Ali da bi ciljevi bili još “pametniji” dodaj im svrhu kroz dva kriterija:

E – EXCITING

Da bi bila motivirana ostvariti svoj cilj, osim da on bude važan, bitno je da bude i nešto što u tebi diže entuzijazam i daje ti volju da nastaviš.

Neke su stvari važne, ali opet ih ne ostvarimo. Živi primjer su ljudi koji nikad da završe faks. Jesi li u posljednje vrijeme srela nekog tko nikako da napiše završni rad i obrani diplomu? A sigurno je važno. No, iz nekog razloga baš i nije primamljivo i motivirajuće…

Pitanje koje će ti pomoći da se pokreneš ako stvari krenu nizbrdo je:

  • Što će me motivirati da nastavim kada bude teško? Što me može natjerati da nastavim? Što dobivam ostvarenjem svog cilja?

R – REVARDED

Nagrada koja slijedi ne mora biti nužno nešto što ćeš dobiti od drugih, niti je nužno u materijalnom obliku. Možda je nagrada to što ćeš imati priliku svijetu prenijeti svoje ideje u knjizi, ili što ćeš se bolje osjećati sa manje kila.

Ali da bi bila nagrađena i definirala kakva ti je nagrada potrebna i važna, pitaj se:

  • Zašto to radim? Što ću time dobiti?

Jer, kada nađeš svrhu, svi će ostali koraci izgledati puno jednostavnije.

Photo by wu yi on Unsplash

Da ne bi SMART(ER) metoda ostala samo puko slovo na papiru, pogledaj osobu u ogledalu sa ljubavlju, poštovanjem i željom za promjenom i pitaj ju: Što je to što doista želiš?

To je ono pitanje s kojim počinje promjena, a metode i alati su samo pomoć na putu do cilja 😉

Ostale objave

INSTAGRAM

Newsletter

Pretplatite se na naš newsletter u nastavku i nikada ne propustite najnoviju objavu.