Smanjiti očekivanja od sebe i drugih – evo kako

Očekuješ li od sebe da budeš najbolja od najboljih, da preko noći napraviš neke stvari koji su drugi radili 10 godina jer smatraš da to moraš i da bi trebala?

Koji je razlog za to?

Možda si se uvijek morala dokazivati drugima jer ti je falila podrška, pohvala i dokaz da si predivna ovakva kakva jesi. I to je u redu, no znaj da većina ne zna kako biti podrška, kako voljeti i kako pohvaliti nekog. Nitko te to ne uči, te iz tog razloga teško kasnije učiš voljeti sebe, a onda i druge. Nema predmeta u školi koji te uči tim osnovama, koje svima trebaju.

Učimo ih kroz život, jedni od drugih. Tada sami uzimamo one dijelove koji nam odgovaraju i koji nam se sviđaju. Kada spojiš dijelove ljubavi, poštovanja, razumijevanja, strpljenja prema sebi tada ćeš sve to imati i prema drugima, znati ćeš prepoznati kada očekuješ previše od sebe, kada očekuješ od drugih, te vrijedi li to sve.

Ne dozvoli si pritisak s očekivanjima da kasnije od toga ne možeš disati.

Jer što onda? Kako se tada osjećaš?

Većinom ono što ostaje je osjećaj praznine, tuge, frustracije, nemira i nezadovoljstva. 

Ako se nalaziš u ovome, sada je pravi trenutak da prestaneš s tim.

Uzmi vrijeme za sebe i napiši na papir, kome se dokazuješ i zašto?

Što dobivaš od toga, a što gubiš?

Vrijedi li sve to?

Photo by Juan Pablo Serrano Arenas from Pexels

Svaka osoba je došla živjeti ovaj život i iskoristiti svoj puni potencijal. Učila je kroz život, prolazila lekcije, neke i padala, no ovdje je da bi živjela.

Sve što radiš, radiš na svoj način, sve što postižeš, postižeš za sebe, a ne za druge.

Kada se dokazuješ sebi, neka to bude s puno ljubavi, slavljenjem svakog uspjeha koji si postigla, a i svakog neuspjeha. Jer on ti pokazuje na koji način da više ne radiš tako, već da tražiš novi način ili ti je možda znak da to nešto nije za tebe i okreneš se nečem drugome. Tako rasteš.

Što se tiče očekivanja od drugih? 

Neka uvijek postoji balans davanja i primanja, s obje strane. Kad daješ, daj bez očekivanja. Uvijek ti u život dolazi osoba koja će te naučiti kako postići taj balans i pomoći ti prepoznati ga. Kada vidiš da previše daješ a malo dobivaš, pogledaj širu sliku. Dobivaš li zaista manje ili možda imaš drugačiju sliku davanja od druge osobe.

Najbolji primjer su partnerski odnosi. Postoji osoba koja će na sva zvona govoriti svom partneru da ga voli, a on će ljubav iskazivati na druge načine.

Što se tada događa?

Krenu misli: «ne voli me, nije mu stalo…»

Očekivanje da na isti način trebamo dobiti dokaz ljubavi i fokus samo na riječi «volim te» uskraćuje ti širu sliku cijele ljubavne priče.

Neću se ponavljati jer sam na početku objasnila iz kojeg razloga nemamo isto poimanje ljubavi. Svatko ima svoj način, zar ne? Samo ga treba prepoznati.

Kroz ovo osvještavanje naučiti ćeš prepoznati kada su očekivanja prevelika, kada zaista previše daješ i vrijedi li sve to. 

Imaš li temu o kojoj želiš čitati piši mi na martina.biskupovic@gmail.com

Pročitaj još:
Problemi u vezi – Borba oko kućanskih poslova, nestavljanje veze pod prioritete, konflikt
Koliko si duguješ?
Postoji li drugačiji put?

Ostale objave

INSTAGRAM

Newsletter

Pretplatite se na naš newsletter u nastavku i nikada ne propustite najnoviju objavu.