Shvati to kao kompliment – sva lica seksualnog zlostavljanja

Možda i prosinac nije mjesec u kojem se priča o ovakvim temama ali kada sam primila ovu knjigu u ruke nisam mogla ovu temu ostaviti za neki drugi dio godine. Jednostavno me kao ženu, osobu, majku duboko takla.

A zapravo pravo vrijeme za teme koje nam nisu ugodne i vode nas van naše zone ugode je baš tada kada dođu do nas.

Osobno nisam nikada doživjela seksualno nasilje ali sam ovu knjigu proživjela jako emotivno, suosjećajući i učeći i sama čemu to sve trebam poučiti svoju djecu.

Nažalost , kao što bi se usudila i reći preko 98% žena, a jednako tako i muškaraca doživjela sam seksualnu manipulaciju, koja je također oblik seksualnog zlostavljanja ako pitate mene. Blaži oblik ali ipak postoji.

Knjiga “Shvati to kao kompliment” autorice Marie Stoian u izdanju VBZ-a je zapravo strip – zbirka 20 kratkih priča koje kroz tekst i sliku govore o seksualnom uznemiravanju, nasilju i zlostavljanjima, kako žena tako i muškaraca, djece a i zlostavljanja u istospolnim vezama.

Čitajući priču po priču sa saznanjem da su sve stvarni doživljaji anonimnih ljudi koje su prikupljeni putem online intervjua i interneta knjiga poziva na pričanje o ovoj temi, dijeljenju iskustava i davanju glasa svim žrtvama seksualnog zlostavljanja, jer znamo da tek kada se zlostavljanu osobu čuje, počinje proces iscjeljenja.

Svaka priča oblikovana je u drugačijem stilu, kako onom pripovjedačkom tako i ilustrativnom jer svako iskustvo je drugačije. Kroz ovo iznimno umjetničko djelo Iznenađujuće i uznemirujuće istovremeni je to što je autorica u svakoj priči uspjela kroz samo par stranica, ponekad i samo par riječi prenijeti emocije koje su žrtve osjećale i senzibilizirati čitatelja da razumije, prepozna i osvijesti obraćajući pažnju u svom svakodnevnom životu na ove oblike ponašanja.

Jer kao što i sam naslov knjige kaže, ovo su stvari koje ne možemo i ne smijemo shvatiti kao kompliment i pred njima okrenuti glavu.

Pročitaj još:
Bog nikad ne trepće – 50 lekcija za teške trenutke u životu
Jelena Šangarelo & Rebeka Vegelj: Za mene je sreća
Postoji li ZDRAVA PREHRANA i postoji li točan odgovor na ovo pitanje?

Ostale objave

INSTAGRAM

Newsletter

Pretplatite se na naš newsletter u nastavku i nikada ne propustite najnoviju objavu.