Sačinjena si od POKUŠAJA, a ne pogrešaka

Uvijek su me pokušavali uvjeriti da se na greškama uči, a nekako su uvijek (po)greške vezivali uz loše ishode i situacije. Prestao sam im vjerovati u jednom trenutku i greške počeo nazivati pokušajima. Jednom sam razgovarao s jednom psihologinjom koja mi je tako pokušala opisati pogrešku kao neshvaćen mehanizam učenja.

Pristojno sam slušao i čekao da stane, samo kako bih joj postavio jedno pitanje. “Što je s pokušajima?”, izustio sam. Nije me razumjela što ju pitam.

“Gdje su nestali pokušaji, ako sve zovemo pogreškama i mogu li pokušaji biti mehanizmi učenja?”, ponovio sam.

Nakon toga je rekla nešto što sam i očekivao da će reći, a rekla je da to može biti isto. Ako je isto, zašto se onda služimo nečim društveno okaljanim? Nečim što će te u očima drugog predstaviti neznalicom, a ne trudišom.

Photo by Allef Vinicius on Unsplash

Živimo u društvu kompetitivnosti gdje se sve zbraja, zakrče se putevi i namjerno se stvaraju mentalne blokade. Namjerno žele da vjeruješ da ti je najbolje tamo gdje si sada, a tamo ti je dobro jer tamo ne griješiš. Drugdje si griješio, a greške te (ne) oblikuju. Nerijetko imam osjećaj kao da je termin greške izmišljen kako bi naškodio, a ne kako bi te nečemu naučio.

Nekoliko puta sam se susreo s ljudima koji su mi izbrojali pogreške, i pogodite, nitko mi nije zapljeskao na njih. Spustili su pogled, podignuli glas i moje godine uzeli kao mehanizam moje vrijednosti. One to nikada nisu bile, a ja sam prije svega POKUŠAVAO zadatak odraditi najbolje što mogu s resursima znanja i vještina koje sam u tom trenutku imao.

Tvoje pogreške također nisu. Ako si se prijavila za posao, pokušala si ga dobiti. Ako si zakoračila u neki odnos koji na kraju nije uspio, nisi pogriješila – pokušala si.

Nekada moraš pokušati i nekoliko puta za rezultate, ali nisi zbog toga gubitnik, hrabra si i uporna. To si.

Onda kada se desi nešto lijepo, onda kada dostigneš željene zvjezdice, samo si osvijestiš da su to bili tvoji pokušaji na krivim mjestima, a ne pogreške. Zato vjeruj u pokušaje, a greške dopusti onima koji odustaju.

Ostale objave

INSTAGRAM

Newsletter

Pretplatite se na naš newsletter u nastavku i nikada ne propustite najnoviju objavu.