Razlika između emocija i osjećaja – zašto osjećamo to što osjećamo?

Iako u svakoj sekundi u sebi imamo neku emociju ili osjećaj jako rijetko promatramo ili proučavamo te pojmove. Kad si se zadnji put zapitala zašto imaš neki osjećaj, što on znači i od kuda dolazi? Većina nas ima nesvjesne postupke izazvane nekim osjećajem ili emocijom.

Ovom zanimljivom temom pozabavio se neuroznanstvenik i međunarodni stručnjak za vodstvo i ljudske performanse ze osnivač udruge Complete Coherence dr. Alan Watkins.

Njegov TED Talk odgovara na pitanje zašto osjećamo  to što osjećamo te koja je razlika između osjećaja i emocije?

Emocije i osjećaji nisu isti. Emocije su energija u pokretu – složeni biološki signali poput srca koje brzo kuca ili znojnih dlanova. Watkins kaže da svi imamo osjećaje svakog trenutka svakog dana, ali to ne osjećamo nužno. Osjećaji su svijest u našim mislima o energiji. Dakle, energija je tu, ali ne moramo je nužno osjetiti i tu smo zapeli: zapravo nismo naučili razumjeti vlastiti emocionalni život.

Ako želimo preobraziti svoj život, moramo shvatiti da će u konačnici emocije predvidjeti naše zdravlje, osobni osjećaj blagostanja, uspjeh, ispunjenje, motivaciju i odluke. Ako o njima ne znate ništa, onda je život malo lutrija.

Emocija i osjećaj
Emocija i osjećaj, Photo by Tengyart from Unsplash

Još malo pojašnjenja – što je emocija, a što osjećaj?

Emocija je naša reakcija na podražaj, često vrlo intenzivna i kratkotrajna, a za sobom povlači cijeli spektar fizioloških promjena koje se javljaju u mozgu i tijelu kao odgovor na podražaj. Svaku emociju prati određena gestikulacija i mimika. Podražaj može biti vanjski, nešto što je izvan naše kontrole, ali i unutarnji, uzrokovan mislima.

Jednom kada se emocija pojavi, mozak nastoji odrediti i imenovati fiziološke promjene proizašle uslijed pojavljivanja emocije, te na temelju naših želja, usvojenih navika, iskustava, stavova i uvjerenja, putem misaonih obrazaca stvara osjećaj.

Osjećaj je subjektivna interpretacija emocije, proizašla iz kognitivne obrade emotivnog stanja. S naglaskom na „subjektivna“.

Cijeli govor pogledajte u nastavku.

Pročitaj još:

Kako pristojno reći odj**i i osjećati se dobro?
Pronađi mir unutar sebe
Kako se drugi osjećaju uz tebe?

Ostale objave

INSTAGRAM

Newsletter

Pretplatite se na naš newsletter u nastavku i nikada ne propustite najnoviju objavu.