Ravnoteža ženske i muške energije u biznisu

Ono što me posebno zaintrigiralo je tema muškog i ženskog principa. Ako želimo biti zdravi, centrirani i uspješno voditi druge, potrebna nam je njihova ravnoteža.

Već neko vrijeme intenzivno čitam i slušam predavanja na tu temu. Govori se o tome kako  su muški i ženski principi  temeljni principi. To nisu rodne predrasude, (anti)feministički spin, nego teze iz prirode.

Svi mi, i muškarci i žene u sebi imamo muški i ženski princip. Naš je cilj održavati oba principa unutar nas u ravnoteži. Trebaju nam obje “energije” za rast i samoostvarenje. Kad je osoba previše u jednoj od „energija“, nastaje problem.

  • Muški princip/energija – orijentirana na akciju, na izvršenje, na razum, direktna je, poduzetna, natjecateljska, praktična, spremna na rizik, usmjerena na davanje.
  • Ženski princip/energija – vodi brigu, temeljena na intuiciji, izražena kreativnost, orijentirana na primanje, njegujuća, usmjerena na suradnju, na emocije.

Ako ste odlični u postavljanju i izvršenju ciljeva, iznimno ste fokusirani na svoje zadatke i na njihovo ispunjavanje, postoji velika mogućnost da ste „skroz u muškoj energiji“. Osobe tada često teže razvijaju odnose s drugim ljudima tj. teže im je uspostaviti i razviti dublju povezanost s drugima i često dižu zidove oko sebe. Također imaju kreativne blokade, ne vode dovoljno brige o sebi i/ili drugima, često su nemirni i nedostaje im osjećaj unutarnjeg ispunjenja.

Tada je vrijeme za uranjanje u žensku energiju. Ovo je vrlo čest slučaj poslovnih žena. Naoružane sa stavom i efektivnošću, s jasnim ciljem ispred očiju, očeličene iskustvima i snalaženjem u muškom poslovnom svijetu, mnoge izgube svoju žensku sebe….To nikako ne znači da je rješenje obući kratku suknju i staviti tonu parfema na sebe, nego da je potrebno posvetiti se i drugim područjima u svom životu.

Muškarci također trebaju razvijati svoju žensku stranu. Usporiti, povezati se s ljudima, više slušati, biti strpljivi. Usmjerenost isključivo na kompeticiju i na poslovne rezultate ima dalekosežne posljedice. Toyota je svoj cilj da bude broj 1 kompanija na svijetu postigla, no potom doživjela velik neuspjeh zbog odnosa s ljudima i klijentima, nisu slušali, njegovali odnose, nisu razvijali ništa novo… sve je bilo usmjereno samo na defanzivno branjenje onoga što su već postigli i na konkurenciju.

Treba se samo otvoriti i ne imati u startu stav da su ovo čiste predrasude. Podsjetnik, izvor i inspiracija je sama priroda.

Naravno, nije dobro niti previše biti u ženskoj energiji. Mnogo je ljudi koji bi „htjeli nešto“, oni o tome pričaju, sanjare, ali se nikada ništa ne dogodi i ideja ostaje samo ideja, nema realizacije.  Potrebno je malo muškog principa – fokusa, odlučnosti, akcije.

Takve se osobe često groze onih koji su glasni i produktivni, smatraju ih agresivnima. To samo znači da na tome trebaju poraditi, da trebaju skupiti hrabrosti, izaći u arenu i predstaviti se svijetu.

Naravno da nije lako i da postoji strah, možda ćete uspjeti, možda nećete, no u svakom slučaju, sve će biti u redu. Muška energija ide, iako možda neće uspjeti. Sama akcija stvara rast, iskustvo, učenje. Snagu.

Cilj nije biti 50 – 50% u obje energije, nego ih koristiti onda kada su nam potrebni.

Kad je deadline na poslu i kad ganjamo rokove, uranjamo u mušku energiju, no nakon toga, isključujemo mobitel, naručujemo se na masažu i uranjamo u divnu kupku… Savršen sklad, zar ne?

Vježba za žene koje su previše u muškoj energiji:

  • Budite OK s tim da netko drugi preuzme kontrolu. Pustite u jednoj situaciji da netko drugi bude lider i usmjerite se samo da budete odlična podrška i follower.
  • Vježbajte samo slušati. Razgovarajte s nekim i fokusirajte se na ono što vam osoba govori, pitajte otvorena pitanja da vam osoba što više govori o sebi. Samo slušajte!

Vježba za žene koje su previše u ženskoj energiji:

  • Ispričajte jednoj osobi neko svoje postignuće, pohvalite se!
  • Odite na neki sport koji je natjecateljske prirode i imajte samo jedan cilj – pobijediti.
  • Napravite plan s konkretnim zadacima i rokovima
  • Preuzmite zadatak na sebe koji nemate pojma kako napraviti i budite OK s tim da riskirate!

Više informacija o knjizi i autoru:

https://www.linkedin.com/in/tallmikey/

https://soul-centered-leadership.com/homepage

Dozvoljeno je preuzimanje do 600 znakova, uz obavezan link na http://inkubatorsrece.com/

Ostale objave

INSTAGRAM

Newsletter

Pretplatite se na naš newsletter u nastavku i nikada ne propustite najnoviju objavu.