Rad od kuće uz djecu – Nemoguća ili izvediva misija?

Da mi je netko predložio rad od kuće nakon što sam rodila prvo dijete, rekla bih: “Potpisujem doživotno!” No kada sam se u tom scenariju zaista i našla, u nesvakidašnjim uvjetima uz koronu doduše, ipak bih dva puta razmislila.

Većina nas se trudi besprijekorno obaviti svoj posao u ovim nesvakidašnjim uvjetima, no ti koja pri radu od kuće moraš obavljati i ovaj najteži, ali najljepši, i uz to najvažniji posao na svijetu, u vrlo “izazovnim” (neki bi rekli i nemogućim) uvjetima, susrećeš se s dodatnim izazovima: kako pripremiti obroke, nahraniti, animirati, uspavati i čuvati djecu, nakon posla uraditi domaću zadaću, a sve to uz mnogobrojne kućanske i poslovne obveze…

Uz profesionalnu i roditeljsku ulogu, tu je još i partnerska uloga, koja je također na velikoj kušnji u ovim, u najmanju ruku, neobičnim vremenima. Partnerski odnosi sada, više nego ikada, zahtijevaju dogovore i podjelu kućanskih i roditeljskih obveza, kako bi se i one profesionalne mogle nesmetano obavljati. Izolacija i provođenje vremena skupa više nego ikada, tema je pak toliko opširna, da bi ju trebalo zasebno obraditi.

Besprijekorno igranje svih ovih životnih i profesionalnihh uloga iziskuje jako puno energije.

Stoga, pitanje koje si možeš postaviti je: da li si ikada dozvolim maleni luksuz da barem na trenutak budem nesavršena?

Kada bi si dozvolila da budem nesavršena mama u svojim očima, da li bih i dalje bila dovoljno dobra? Isto vjerujem, vrijedi i za sve ostale životne uloge. Možda si ponekad možeš dozvoliti da budeš samo čovjek, svjestan da je u redu stati na kočnicu i priznati da nam je previše.

Sve ovo kroz što trenutno prolazimo, uvjeti u kojima radimo i odgajamo djecu, ukratko, cjelokupna situacija u kojoj se nalazimo, sve je samo nije idealna, stoga si smiješ dozvoliti ne biti idealna u svakom trenutku u svim svojim ulogama i što je najvažnije – biti u redu s tim.

Kažu stručnjaci da je djetetu u razvoju nužno malo frustracije, a da dosada vodi u kreativnost. Stoga je često i poželjno da dijete ne dobije sve odmah i sad te da su mama i tata uvijek dostupni za igru. 

Za neka pretjerivanja s pažnjom prema djetetu, često ti se oči otvore tek ako i kada dođe drugo dijete, koje je obično svima, za čudo, manje zahtjevno 😊. S druge strane, svako dijete je posebno na svoj način, stoga nema smisla generalizirati, pametovati što uraditi ili kako se postaviti, niti sugeriram da svojoj djeci dajete previše ili premalo pažnje. 

Ono na što si možete skrenuti pažnju je da se opustite i ponekad npr. malom djetetu dozvolite da ne spava kada ste VI to naumili jer bi vam baš u tom trenutku dobro došlo malo “mira”.

Djeca osjećaju tvoju frustraciju i baš za inat ne žele zaspati kada bi to nama odgovaralo. Isto tako, ne mora ni njima svaki dan biti sve u savršenom ritmu u ovim nesavršenim uvjetima. Na kraju, san i hranjenje su primarne potrebe i dijete će spavati kada je umorno, a jesti kada je gladno. Ukoliko ove primarne radnje forsiraš, one se pretvaraju u igre moći kojima nas ti mali ljudi, vjerovala ili ne, znaju čak i manipulirati.

Niste loš roditelj ako dijete u ovim nesavršenim uvjetima gleda crtića više nego li je po vašim obiteljskim standardima prihvatljivo, ili pak jede i spava neredovitije i nezdravije.

Isto tako, nisi loša u svom poslu ako uz roditeljske obveze ne odradiš baš sve svoje zadatke ASAP, uključujući i one koji nisu prioritet, iako si tako navikla u normalnim uvjetima. Roditelji nisu samo radnici na prvim linijama, roditelji su i šefovi, članovi uprava, vlasnici tvrtki. Neki od njih će imati više a neki manje razumijevanja, no svi smo u ovome skupa i vjerujem da je razumijevanja sa svih strana ipak puno više nego li smo navikli.

Svi smo svjesni da je ova situacija u kojoj se nalazimo izvanredna i da iziskuje izvanredne napore, a Ti kao roditelj, uz profesionalne obveze, odrađuješ još jednu vrlo zahtjevnu ulogu, ako ne i najzahtjevniju; jer držati dječicu u četiri zida i uz to ispunjavati profesionalne i sve ostale obveze, svi roditelji znaju koliko je izazovno. 

Stoga, dozvoli si malene nesavršenosti i uživaj sa svojim mališanima u savršeno nesavršenom ovdje i sada!

Foto: Pexels

Ostale objave

INSTAGRAM

Newsletter

Pretplatite se na naš newsletter u nastavku i nikada ne propustite najnoviju objavu.