Pusti ih da budu…

Nedavno je mom drugom sinu Luki bio rođendan. Petnaesti rođendan. Kako je to moguće?

Kao da se u jednom trenutku sve izvrtilo: prva, druga, treća godina, vritić, osnovna, prvi srednje…..

Wow. Tako sam ponosna na sebe i na svoju djecu. Kad me netko pita kako su ti djeca i jesi li zadovoljna, ja spremno odgovaram: “Odlično su i ja sam prezadovoljna.”

Obožavam te moje mlade ljude, starijeg sina Maria od 17 godina koji ide u srednju školu, igra nogomet, u “ozbiljnoj” je ljubavnoj vezi, ljetos je radio i zaradio za svoj prvi odlazak s ekipom kod svoje none (mojih roditelja) u Dubrovnik.

Kad sam pitala mamu kako ti se čini, čak je i ona rekla da su super dečki. Sami su išli na plažu, kuhali neke teenagerske obroke, izlazili navečer i spavali do podne. Nekako mi se čini da su i moji roditelji malo popustili uzde. Sjećam se da smo sestra, brat i ja bili u popriličnoj stezi. Nema ovo, nema ono, ugledaj se na ovog ili onog…. sve u najboljoj namjeri.

Ali nekako mislim da su se vremena promijenila. Nekako ja svojoj djeci želim dati povjerenje i odgovornost, želim im dati prostora da budu i vole ono što žele, a ne da ispunjavaju želje svoje okoline, obitelji ili roditelja. 

Photo by Elijah M. Henderson on Unsplash

Nakon tog Dubrovnika, Luka (moj mlađi sin) i brat Mario su opet imali test i 5 dana s dva prijatelja otišli na Vir. Sami. Rekli su susjedi da ne bi bili bolji da je bilo tko bio s njima. 

Sama sam sa 18 godina i mjesec dana došla u Zagreb raditi i ostala do danas. Sjećam se da mi se odmah svidjela sloboda, vlastita plaća i kolege… i uživala sam biti ono tko zaista jesam. 

Dakle, danas kad moji sinovi imaju 15 i 17 godina, kada je već to tako proletjelo, sasvim sam sigurna da je pratiti intuiciju u odgoju vrlo poželjno. Ostati povezana sa svojom djecom, razumjeti ih, prihvaćati različitosti i dati im da izraze svoje mišljenje i želje.

Ne znam kako će biti dalje i što nam sve život nosi, ali znam da su to sad godine osamostaljivanja, povjerenja i slobode. I to su divne godine.

O njima ovisi cijeli život. Neka im je sa srećom

Ostale objave

INSTAGRAM

Newsletter

Pretplatite se na naš newsletter u nastavku i nikada ne propustite najnoviju objavu.