Postoji li ZDRAVA PREHRANA i postoji li točan odgovor na ovo pitanje?

Danas nas sa svih strana bombardiraju kako treba jesti zdravo, birati zdrave namirnice, pratiti zdrave dijete i slično. Sigurno ste primijetili kako se otvara sve više i više trgovina „zdrave hrane“.

No, jeste li se ikada pitati koja je definicija „zdravoga“ kada je riječ o hrani? Ili možda, ako odem u trgovinu zdrave hrane, tamo obavim kupnju za cijeli tjedan, je li to znači da jedem zdravo?!

Čitajući veliki broj časopisa i znanstvenih radova na temu prehrane i razmišljajući o svemu tome došla sam do zaključka kako bi etiketu zdravo bilo primjerenije koristiti kada opisujemo odnos koji imamo prema hrani. Taj odnos rezultat je odnosa kojeg gradimo sa samima sobom i s drugima.

Photo by Kaboompics .com from Pexels

Istina je da su neke namirnice zdravije od drugih, primjerice jesti voće zdravije je nego jesti gumene bombone jer u voću imamo prirodne šećere koji su našem organizmu potrebni dok u gumenim bombonima postoji niz sastojaka za koje niti ne znamo, a štetni su. No, ako jedemo samo voće s uvjerenjem da je to „zdravo“, ne znači da je naša prehrana zdrava.

Prehrana je zdrava samo ako doprinosi našem tjelesnom i mentalnom zdravlju, a ne sama po sebi. To bi bila uravnotežena i raznovrsna prehrana koja omogućuje optimalno funkcioniranje organizma, a ona je individualna i ne može biti jednaka za sve.

No, zdrav odnos prema hrani trebao bi biti dio načina života.

Pod zdravim odnosom mislim na umjereno konzumiranje, bez restrikcija, ali i bez pretjerivanja. Bio bi to odnos gdje jedemo kad smo gladni i stanemo kad smo siti. To bi bila prehrana koja je vođena kriterijem kvalitete, a ne količine hrane.

Danas, priznajmo, hranu ne konzumiramo tako. Često jedemo samo da natrpamo želudac, da nije prazan, da obavimo to. Pojedemo i veće količine nego što su nam potrebne kako bi zadovoljili gladne oči.

Međutim, hrana je nešto više od toga. Hrana nam je pokretač tijela, ali i uma pa bi trenutak jedenja trebali koristiti kao trenutak za sebe i svoje najmilije kada je to moguće. Hrana je također emocija koja se dijeli, intiman trenutak kojeg dijelimo s bliskim ljudima.

Kada imamo zdrav odnos prema hrani svojim primjerom možemo potaknuti i druge da isti izgrade i nauče svjesno i umjereno uživati u hrani, tko voli i u njezinom pripremanju, ali i konzumiranju.

Zdrav odnos gradi se vremenom i nikad nije kasno učiniti prvi korak. Stoga, već danas probaj izgraditi zdrav odnos prema hrani vježbajući prisutnost u trenutku, osluškujući vlastite osjećaje i emocije, želje i potrebe.

Pročitaj još:
Mala škola zdravog ručka
I mentalno zdravlje bilda imunitet
Umijeće asertivnosti

Ostale objave

INSTAGRAM

Newsletter

Pretplatite se na naš newsletter u nastavku i nikada ne propustite najnoviju objavu.