Otvorile su se teretane – kako napokon krenuti na trening?

Tjednima je svima jako dobra izlika bila da teretane ne rade. A doma ne možeš odraditi trening jer nemaš uvjete. I sad je došao i taj dan – teretane su se otvorile. U mojoj glavi se pojavila misao da „možda nije sigurno“, ali budući da radim u jednoj teretani znam koliko vremena i truda ulaže cijeli tim na dezinfekciju i poštivanje svih propisanih mjera.

Glavno je ipak pitanje kako se natjerati i otići na trening?

Nije lako, to je sigurno. Nije lako jer ti se ne da, jer to znači da ćeš se oznojiti, da će te netko možda vidjeti dok vježbaš, da nemaš lijepu trenirku, da nitko od tvojih frendica ne želi s tobom, da je trening tek navečer a tada ti se već spava. Isprika i dalje ima koliko hoćeš.

Iako se i sama borim s tim da ODEM NA TRENING, ovo su neki savjeti za koje se nadam da će pomoći i meni samoj.

SAMO OTIĐI. Nekad doslovno moram samo zgrabiti torbu za trening i doći do teretane. Onda je sve lakše, kad vidim svu tu nabrijanu ekipu. Iodradim trening. Najteže mi je zapravo dignuti se s kauča.

OTIĐI NA GRUPNI TRENING. Ako sada po prvi puta krećeš u teretanu možda je zgodno krenuti na grupne programe. Zašto? Zato se i zobe grupni trening – vježbaš u gurpi i ne treba ti biti glupo ako si došla bez frendice. Jer je trener uvijek uz tebe i pazi kako radiš. I zato jer su zabavni.  

Photo by Andrea Piacquadio from Pexels.

PRESTANI SE VAGATI. Čula sam tisuću puta to da brojke nisu bitne, ali i dalje redovito stanem na vagu i onda budem živčana. Ali stvarno, činjenica jest da je bitnije to kako se osjećaš kad bez problema zakopčaš ciferšlus nego broj koji izbaci vaga.

KOMBINIRAJ RAZLIČITE TRENINGE. Ljudsko tijelo se prilagodi na određeni program vježbanja i onda su rezultati manji. Ako imaš mogućnost, probaj svaki put odradi drugačiji trening: jedan dan yoga, drugi HIIT, a treći zumba.

UPLATI PRIVATNI SAT. Naravno, ovo je opcija koja daje nabrže i najbolje rezultate. Ako si možeš preporučiti, rad jedan na jedan je opcija s kojom ćeš biti najzadovoljnija. Ako platiš trenerici ili treneru, male su šanse da se nećeš pojaviti na treningu. A rezultate ćeš vidjeti jako brzo.

KUPI SI NOVU ODJEĆU ZA VJEŽBANJE. Kad sam krenula vježbati redovito rekla sam sama sebi da si nakon svaki 30 dana redovitog treninga mogu kupiti nove tajice za trening. I upalilo je. Sad imam pun ormar tajici, ali mi je i dalje često problem odraditi trening.

  • Ali nemoj odustati od ideje vježbanja ako nemaš brendirane trenirke, smart watch koji mjeri koliko si puta piškila u danu ili ne znam kakve izvanzemaljske tenisice.

NEMOJ SI USKRATITI HRANU ALI NEMA REZULTATA BEZ PRAVILNE PREHRANE. Ako si odlučila trenirati moraš nahraniti svoje mišiće. No, treba ipak nešto izbaciti. Za početak probaj izbaciti slatko i smanji ugljikohidrate. Da, zvuči jako jednostavno, ali probaj tjedan dana ne jesti NIŠTA slatko pa nam javi kako ti ide.

IMAJ CILJ. To može biti svadba, kongres ili jednostavno ljeto i more. Lakše je raditi na sebi kad u glavi imaš jasan cilj.

IMAJ RAZUMIJEVANJA. Ako po prvi puta u životu krećeš vježbati imaj razumijevanja za svoje tijelo. Bit će ti teško i nemoj se forsirati.Kreni polako. I nemoj biti ljuta na sebe ako nekad ne odeš na trening. Bit će i takvih dana. Otiđi sljedeći dan. I nemoj odustati.

POTRAŽI POMOĆ. U svakoj teretani se za pomoć možeš obratiti trenerima koji ti mogu dati savjet oko vježbi, pokazati ti ako ti nešto nije jasno ili te motivirati. Također, mogu ti dati savjet oko prehrane.

Pročitaj još:

Hodanje kao lijek – pola sata dnevno za veliki osmijeh na licu

Kako mi je vježbanje spasilo mentalno zdravlje

FOMO – što znači i zašto može biti opasan za psihičko zdravlje?

Ostale objave

INSTAGRAM

Newsletter

Pretplatite se na naš newsletter u nastavku i nikada ne propustite najnoviju objavu.