Organska komunikacija – sirovo i/ili zdravo?

Već je dugi niz godina sve s pridjevom „organsko“ u modi, imam dojam da jedino organska komunikacija nikako da postane dio istog trenda.

Prošlo je već neko vrijeme otkad sam se, na jednom ženskom druženju, susrela upravo s tim novim pojmom i odmah mi je zazvučao intrigantno.

Pomislih, zašto nam je tako teško i  nelagodno jednostavno reći što mislimo i osjećamo bez friziranja, uljepšavanja i zamotavanja? Navika da „prilagodimo“ komunikaciju tako da svima bude ugodno i lagodno, da sebe ne izložimo i sugovornika ne povrijedimo opće je prihvaćena u našem društvu. I tako, ja odlučih uz organski krumpir konzumirati i organsku komunikaciju, jer mora da je zdravije ☺

Obzirom da svi dobro znamo kako je dug put od teorije do prakse, s prvim koracima sam krenula u malim životnim situacijama.

U stvarnom životu to izgleda, primjerice, tako da me nazove prijateljica s kojom u tom trenutku nemam volje razgovarati. Umjesto da javljanjem hinim da uživam u razgovoru ili da na brzinu iz rukava izvadim dobar stari izgovor kako sam na sastanku ili da nisam vidjela poziv, jednostavno kažem da trenutno nisam raspoložena za razgovor. Nakon izgovorenog osvijestim sebi i njoj da to što u trenutku nemam želje za razgovorom, nema baš nikakve veze s njom niti s našim odnosom, već samo s mojim trenutnim raspoloženjem.

Zanimljivo je koliko nam je „prirodno“ s mašnicom pakirati sve što želimo izraziti, koliko energije i vremena trošimo na promišljanja kako informaciju najbezbolnije komunicirati, a kako se rijetko upitamo čemu sve to služi?

Rekla bih, ničemu.

Photo by Noelle Otto from Pexels

Služi nam samo da se skrivamo iza svih tih „finjaka“, i tako se družimo s ljudima s kojim ne želimo, odlazimo na mjesta  na koja ne želimo, i provodimo veći dio svog života onako kako ne želimo. Sve to, pogađate, iz vječitog straha od odbacivanja i neprihvaćanja. Upravo kroz sitne životne korake imamo priliku svakodnevno sagledavati, osnaživati i prihvaćati sebe.

Ako gledamo na konzumaciju organske hrane kao najzdraviju opciju za naše tijelo, svakako bi bilo korisno sagledati organsku komunikaciju kao optimalnu za naše mentalno i emotivno zdravlje. Moje je iskustvo da taj pristup spontano dovodi do detox – a socijalnih i emotivnih odnosa koji pruža nevjerojatan osjećaj olakšanja. Upravo je proljeće idealno vrijeme za krenuti na taj put. Probajte ☺

Pročitaj još:
Što je nenasilna komunikacija i kako može spasiti vaš odnos?
Minimalizam – put ka slobodnom životu


Ostale objave

INSTAGRAM

Newsletter

Pretplatite se na naš newsletter u nastavku i nikada ne propustite najnoviju objavu.