Odluke i što s njima

Odluke i što s njima?

Vjerojatno vam se ponekad desilo da imate dvije alternative, podjednako dobre, i ne znate što odlučiti? Ili ste razmišljali kako bi bilo razumno prihvatiti neki posao, ali onaj osjećaj u stomaku vas je kočio? I niste znali što učiniti…

Čini se da je donošenje odluka proces koji mnogima nije najjednostavnija stvar na svijetu. Često zapnemo i odugovlačimo s nečim samo da ne bismo donijeli konačnu odluku. Postoji više razloga zašto je to tako, a neki od njih su:

Photo by Andrea Piacquadio from Pexels
  • Nepovjerenje u sebe pa onda i u odluke koje donosim. Negdje sam pročitala da je put do dobrih odluka iskustvo, a iskustvo dolazi nakon loših odluka. Dakle, što više odluka donesemo, veća je vjerojatnost da ćemo donijeti ispravnu odluku jer smo naučili na svojim greškama. Što nas dovodi do sljedećeg razloga…
  • Strah od pogreške pa onda odlažemo do besvjesti, jer „što ću ako pogriješim“. Osim prije navedenog iskustva koje dolazi kroz pogreške, ovdje leži zapravo još jedan paradoks, a to je da to nikad nećemo znati. Hoću reći da, iako nam se ponekad čini da smo trebali izabrati drugu opciju i da smo pogriješili, činjenica je da ne znamo gdje nas je druga opcija mogla odvesti jer se nije dogodila. Možda bi rezultat biranja te druge opcije donio puno više problema, to jednostavno ne možemo znati jer ju nismo proživjeli.
  • Preuzimanje odgovornosti nam ponekad nije drago. „Odgovornost“ izgleda i zvuči kao neka teška i ozbiljna riječ. Često ju brkamo s krivnjom pa se bojimo da ćemo se osjećati krivima ako pogrešno odlučimo i onda odustajemo od odgovornosti i ako baš nije nužno, ne donosimo odluku (što je naravno, isto odluka). No, zar se nebi osjećali dobro kad bi odluke donosili slobodno i s puno povjerenja u sebe i svijet oko sebe? Kad bi dobro promislili, uskladili odluku sa svojim vrijednostima i ciljevima, provjerili što nam naš osjećaj u želucu još kaže i onda odlučili? E to je odgovornost! Kad daš sve od sebe, onda nema mjesta krivnji. Krivi bi bili u slučaju da smo se to jutro probudili i pomislili „Uuu danas je baš dobar dan da malo zeznem sebe i druge s krivom odlukom!“ A duboko vjerujem da nam ova misao nije ni stota na pameti, a kamoli prva.
Photo by Leah Kelley from Pexels
  • Nedefinirane vrijednosti na različitim poljima je otežavajuća okolnost. Zašto? Jer onda nismo svjesni što nam je važno i nemamo kriterij uz pomoću kojeg bismo lakše donosili odluke. Slijedi primjer. Kad si samozaposlen ne možeš očekivati sigurnu plaću i ponekad se dese razdoblja kada je priliv novca slab i iako znam da to neće biti stalno, nije mi bilo ugodno u takvim razdobljima. U jednom takvom razdoblju, nazvala me jedna osoba tražeći radionicu za svoje radnike. Kad mi je opisala situaciju, činilo mi se da joj ta radionica neće pomoći, predložila sam joj poslovni coaching, no odbila je i htjela radionicu. Morala sam donijeti odluku, raditi tu radionicu samo da bih zaradila ili odbiti jer nije u skladu s mojom vrijednosti da klijentima uvijek pružim ono što će im pomoći i pomaknuti bar korak dalje. Odlučila sam odbiti, iako mi ta odluka nije bila jednostavna, ali kriterij za moje donošenje odluka u poslu je bio takav.
  • Potreba za kontrolom koja u svojoj osnovi ima i potrebu za sigurnošću. Nekad nam se može činiti da ne možemo do kraja predvidjeti posljedice svojih odluka i da ćemo izgubiti kontrolu pa ponovno odgađamo donošenje odluka. Iako je kontrola ionako samo privid, ako imamo potrebu za kontrolom, nema nikakvog smisla da se borimo s tim dijelom sebe, uvijek ćemo više postići suradnjom nego borbom. Tako je najbolje da se skoncentriramo na ono što možemo kontrolirati, tu zadržimo fokus i nastavimo s procesom odlučivanja.

U svakom procesu donošenja odluke osim što bi bilo dobro imati 3-4 kriterija (ono što nam je važno u vezi s nečim) na osnovu kojeg ćemo donijeti odluku, važno je i prikupiti dovoljno informacija, istražiti opcije koje imamo, ako treba, upitati za savjet ljude kojima vjerujemo i koji su stručni te na kraju provjeriti da li se dobro osjećamo u vezi s tim. Na ovaj zadnji korak znamo zaboraviti, a nije ništa manje važan od drugih. Nakon toga ne preostaje nam drugo nego odluku donijeti, rezultat će biti ili dobra odluka ili iskustvo, u svakom slučaju smo na dobitku!

Pročitaj još:
Nemoć- njena skrivena dobrobit
Osjetljivost -dar ili problem
Zašto “ja sam ovako poboljšala svoj život, slijedi me pa ćeš i ti” nije način za ikakvu promjenu

Ostale objave

INSTAGRAM

Newsletter

Pretplatite se na naš newsletter u nastavku i nikada ne propustite najnoviju objavu.