Odgojiteljice savjetuju: kako pomoći svom djetetu da bude samostalno?

Mislim da sam u zadnjih par godina naučila više o odgoju djece nego što bi se to očekivalo od žene koja još nema u planu biti mama. Jedan od razloga jest i to što dosta mojih prijateljica radi u vrtiću. Na jednoj od kava potegnulo se pitanje samostalnosti djece, a sad ću s vama podijeliti neke od savjeta koji ti možda mogu pomoći.

O samostalnosti djece se često priča na roditeljskim sastancima u vrtiću  i zapravo bi cilj roditelja i odgojitelja trebao biti pomoći djecu da što prije razviju vanjsku samostalnost.

Što je zapravo roditeljstvo koje potiče samostalnost? To je stil odgoja koji se fokusira na odgoj samostalne djece i razvijanje samostalnosti u procesu odgoja. Roditelji, bake i djedovi ili staratelji donose svjesnu odluku da žele odgojiti samostalnu djecu koja će izrasti u odgovorne i zrele osobe. Cilj je stvoriti okolinu u kojoj djeca imaju dovoljnu razinu samostalnosti uz podršku koja im je potrebna.

Ovo ne znači da djeca mogu raditi što hoće i da ne postoje nikakva pravila.

Ne ideja je stvoriti potrebu za aktivnim razmišljanjem, pojačanom samosvijesti i donošenjem odluka, a sve u skladu s osnovnim granicama koje kontrolira roditelj

Glavni savjet: roditelji, bake i djedovi ili staratelji ne bi trebali raditi umjesto djece ono što djeca mogu sama.

Photo by mentatdat mentatdgt form Pexels.

Zašto? Kad dijete napravi nešto samo, to u određenoj dobi pomaže stvoriti pozitivnu sliku o sebi. Kao što u odrasloj dobi kada nešto sami napravimo imamo osjećaj ponosa i jača nam samopouzdanje. Na isti način te male stvari koje dijete uspije samo djeluju i njegovo samopouzdanje.

Kako to točno napraviti?

Bitno je da roditelj pripremi stvari da dijete može izvesti akciju do kraja samo. Primjera radi: raširi i razveži cipelicu i ponudi djetetu da ju obuče samo. Uloga nas odraslih je pomoći im da odrastu u sposobne i samostalne ljude. Nakon što dijete dobro izvrši neku radnju, slijedi pohvala. Ako mu zapne, pomogneš mu i nakon toga slijedi ohrabrenje da će drugi put to napraviti bolje i da mu već sad super ide jer se trudi.

Najnepoželjnija situacija jest da dođeš u stanje kad kažeš: „ti to ne možeš sam“, „ti si još mali“, „hajde budem ti ja to“.  Poanta je u tome da ako u dobi od godine ili dvije počneš učiti dijete samostalnosti da ćeš u roku nekoliko mjeseci imati puno više vremena za sebe jer će tvoje dijete već puno toga moći samo.

Što može dijete od godinu dana?

Dijete od godinu dana i starije može slobodno dobiti žlicu u ruke. Pokušaj se ne zamarati činjenicom da će ti pod biti pun hrane, da ćeš trebati presvući dijete nakon hranjena ili da ćeš imati mrlje po zidovima. Pokušaj razmišljati da ćeš nakon nekoliko mjeseci imati dijete koje samostalno jede i pravilno drži žlicu u rukama.

Što može dijete s navršenih godinu i pol?

Tu može lagano krenuti poticanje na samostalno oblačenje i svlačenje papučica i cipela. Jedna od stvari koje bi trebalo izbjegavati jest žurba i stres kod dolaska i odlaska u vrtiću. Tete često potiču roditelje da odvoje 10 minuta i imaju strpljenja i volje oko svoje djece kad pokušavaju sami skinuti i obući obuću. Izbjegavati ono „ma pusti, budem ti ja“. Jer, kako mi pričaju moje prijateljice tete, ali i učiteljice – jako je puno slučajeva roditelja koji svojim ŠKOLARCIMA oblače i svlače cipele. To ne pomaže nikome – niti roditeljima, niti djeci.

Kako razvijati samostalnost djece u dobi od dvije godine?

U ovoj dobi djeca već mogu sama pomoći u procesu odijevanja. Mogu si sami odabrati ili barem izabrati između dvije ponuđene odjevne kombinacije. Mogu sami probati skinuti hlačice ili majicu,preokrenuti na pravu stranu.

U ovoj dobi djeca mogu sama odnijeti tanjurić nakon što pojedu na neku dogovorenu površinu koja je u njegovom dohvatu ili pospremiti igračke za sobom nakon igre.

Photo by Tatiana Syrikova form Pexels

Dodatni savjeti kao pomoć roditeljima:

*uključite dijete u kućanske poslove, ali na njegovoj razini

*Pohvalite djetetove uspjehe, pronađete u čemu je dobro i pokažete zanimanje i pažnju

* Budete dobar primjer (važnost roditeljskog modela je neprocjenjiva)

*Dopustite djetetu da donese samostalne odluke u skladu sa svojim godinama, no ograničite broj opcija s obzirom na dob djeteta

* Vrlo je važno poštivati djetetov izbor kad god je to moguće i sigurno

* Propitajte svoje metode odgoja samostalne djece

*Nikada nemojte omalovažavati ili obezvrjeđivati djetetove osjećaje

Još jedan jako važan savjet: pružite djetetu bezuvjetnu ljubav

Bezuvjetna ljubav nešto je što svaki roditelj mora pružiti svakom svom djetetu, svaki dan. A ona je jako važna i za razvoj samostalnosti. Djeca koja znaju da ih roditelj voli pa čak i kada naprave nešto krivo mnogo će lakše donijeti odluku i pokušati nešto novo, pa iako i znali da vjerojatno u tome neće uspjeti.

Talijanska pedagoginja, liječnica i osnivačica pedagoške metode Maria Montessori ima savjet koji sumira cijeli ovaj članak: ‘Pomozi mi da to učinim sam’

Pročitajte još:

Kako motivirati djecu na učenje?

Kako se nositi s činjenicom da svi oko tebe imaju djecu?

Tu smo jedna za drugu – kako pomoći prijateljici koja ima djecu?

Ostale objave

INSTAGRAM

Newsletter

Pretplatite se na naš newsletter u nastavku i nikada ne propustite najnoviju objavu.