Nešt- priča o djetetu koje je imalo sve, ali ipak je željelo…

…još samo “nešt”.

U današnje vrijeme imamo jako puno toga. Živimo u svijetu koji je izrazito materijalan, u kojem se i mi odrasli ponekad osjećamo manje adekvatni, dobri i poželjni ako nemamo ono što je u trendu.

Kod djece je situacija još teža i drugačija. Djeca su okrutnija i odrastaju u vremenima o kakvima naše generacije nisu mogle ni sanjati. Tik-Tok, YouTube, TV kanali prepuni reklama, pa čak i songovi “Moraš skupiti sve” kod djece izazivaju ogromnu želju za novim, nije čak potrebno točno nešto, nego “samo da se kupi” .

Kako sam majka dvoje školaraca ne mogu ne primijetiti tu ogromno potrebu za kupovanjem stalno nečega novoga, traženja i hranjenja svoje unutarnje sreće upravo stvarima. I kod nas to zaista budu dugi razgovori zašto i kako s postaviti i kako njegovati unutarnju vrijednost više nego onu materijalnu.

Iako je već riječ o jedanaestogodišnjakinji i sedmogodišnjaku još uvijek čitamo zajedno na glas i komentiramo pročitano. Ponekada su to inspirativne slikovnice, ponekada knjige, ponekad pjesme.

Tako smo došli i do knjige “NEŠT”, autora Davida Walliamsa u izdanju Mozaik knjige, i kako sam naslov članka kaže, priče o djetetu koje je imalo sve, ali je ipak željelo još. Samo još “nešt”. Duhovita priča o djevojčici kojoj nikada nije dosta i roditeljima koji se trude sve to joj priuštiti i kupuju, kupuju, kupuju a ona je sve mrzovoljnija i zahtjevnija.

Foto: Mozaik knjiga

Priča jepuna presmiješnih rečenica, ilustracija i metafora koje dječji um kroz smijeh i zabavu lakše prihvaća, uči i mijenja se.

Kroz ovu vrlo duhovitu knjigu puno toga sam naučila i ja, puno toga osvijestila i od njih dobila komentare, zaključke i rečenice do kojih ne bi došli u “normalnom” razgovoru. Zato iako nemate vremena, odvojite svakoga dana 10-tak minuta za čitanje s djecom i komentiranje pročitanog, jer kao što i sami znate preko priča i metafora puno toga puno bolje naučimo.

Foto: Photo by Andrea Piacquadio from Pexels

Pročitaj još:
Ispadi bijesa- dječji način govora
5 knjiga o odgoju djece po preporuci Alis Marić
Je li krivnja zbog brige o sebi neraskidiv dio majčinstva?

Ostale objave

INSTAGRAM

Newsletter

Pretplatite se na naš newsletter u nastavku i nikada ne propustite najnoviju objavu.