Najčešće vrste glavobolja i kako ih liječiti?

Moja mama ima migrene, brat ima migrene, ja imam migrene, a tata je onaj koji kaže da nam je to zato što nismo puno na svježem zraku i jer se živciramo bez veze. Znam da nikuda ne idem bez tableta protiv bolova, ali činjenica jest da me glava manje boli od kad ne radim u velikoj firmi i redovito vježbam.

U svom sam se životu susrela s puno vrsta glavobolja, a kako kažu znanstvenici, ovo su najčešće:

Migrena – dogodi se vrlo iznenadno te može dovesti do mučnine, zamućenja vida te bola u želucu. Oni koji često imaju migrene znaju da ako ne popiju tabletu na vrijeme može biti kaos, minute čine razliku.

Ne može se sa sigurnošću reći što uzrokuje migrene, no, stres, nervoza, nepravilna ishrana i nedostatak sna mogu pogoršati simptome. Ako se migrena ne liječi, može trajati i do tri dana.

Kako si pomoći: osim tableta protiv bolova u mom slučaju, pomažu eventualno ležanje s mokrim ručnikom na glavi u zamračenoj sobi. Iako, kod migrene pomaže najčešće jedino vrijeme i strpljenje. Užas.

Cluster glavobolja – poznata je i kao Hortonova glavobolja. Riječ je glavobolji koja je zapravo slična migreni, ali je razlika u tome što kraće traje i sezonska je. Često je upravo zbog toga ljudi miješaju sa simptomima alergije ili stresa. Naleti boli često se osjete oko očiju, čela, sljepoočnica i nosa. Ova glavobolja pojavljuje se dnevno u rasponu od nekoliko tjedana ili pak mjeseci.

Kako si pomoći: Iako uzrok još uvijek nije poznat, postoje posebni lijekovi koje liječnici mogu preporučiti kako bi se bol ublažila.

Hormonalna glavobolja – estrogen igra veliku ulogu kod žena kada su glavobolje u pitanju. Tako može utjecati na kemikalije u mozgu koje se povezuju s glavoboljama. Što je niža razina estrogena, to je razina boli jača. Ova glavobolja često se javlja na početku menstrualnog ciklusa ili pak netom prije menopauze jer tada dolazi do mijenjanja razine hormona.

Kako si pomoći: bol može ublažiti joga, odmornost odnosno naspavanost te lijekovi koje liječnici mogu preporučiti. Jednom kada se razina hormona stabilizira, glavobolje bi trebale biti blaže.

Photo by Ivan Aleksic form Unsplas

Glavobolja izazvana stresom – vjerojatno najčešća jer tko danas nije pod stresom. Ova glavobolja je blaža nego migrena, a bol se može osjetiti iza očiju, oko čela te u vratu. Razlog je stezanje mišića u tim područjima. Ovakve glavobolje može uzrokovati emocionalni stres, upala sinusa, prehlada, umor te čak naprezanje očiju zbog prečestog gledanja u ekran.

Kako si pomoći: nemoj biti pod stresom hahaha. Liječiti se može pomoću ibuprofena ili aspirina, a druge opcije liječenja uključuju tehnike upravljanja stresom i tehnike relaksacije.

Kronična dnevna glavobolja – osobe kojima definitivno nije lako su osobe koje imaju glavobolje čak 15 dana u mjesecu. Oni  najčešće imaju više vrsta glavobolja koje se skoro pa dnevno pojavljuju. Jedan od najčešćih oblika ove glavobolje naziva se transformirana migrena. To je neprekidna migrena koja postaje sve učestalija. Kada situacija postane ozbiljna, glavobolju je vrlo teško liječiti.

Kako si pomoći: savjet liječnika uvijek dobro dođe, a u ovom slučaju pomaže akupunktura, masaža i određeni dodaci prehrani.

Sinusna glavobolja – ovu glavobolju zna biti teško razlikovati jer je vrlo slična migrenama i glavoboljama koje uzrokuje mentalno ili emocionalno naprezanje. Bol se najčešće osjeti na prednjem dijelu glave i na licu. Do ove vrste glavobolje dolazi kada se sinusi upale oko obraza, nosa i očiju. Bol često započne ujutro te traje sve do popodneva. Obično se uz sinusnu glavobolju pojave nazalna začepljenost ili curenje nosa ili pak prehlada.

Kako si pomoći: treba liječiti ono što je uzrok upale, a to je najčešće ili prehlada ili alergija. Pomoći ti može i ovlaživač zraka, a joga, meditacija, tehnike relaksacije i upravljanja stresom također pomažu.

Izvor: healthline.com

Pročitajte još:

6 razloga zašto je dobro pustiti suzu kad ti je teško
Mobitel, tablet i laptop trebaju postati zabranjeni gosti u spavaćoj sobi
Hodanje kao lijek – pola sata dnevno za veliki osmijeh na licu

Ostale objave

INSTAGRAM

Newsletter

Pretplatite se na naš newsletter u nastavku i nikada ne propustite najnoviju objavu.