Najbolji prijatelj i ljubimac – kako odabrati idealnog psa za djecu?

Prije godinu dana sam uzela psa iz azila na čuvanje. Mama je bila glasno protiv, tata se protivio u tišini. Dva do tri tjedna pas je piškio po mom stanu, a bilo je i kakice. Pojeo mi je jedan USB, dvoje papuča, kutiju keksi i načeo je ormarić s cipelama. Danas je Čuko tatin najbolji prijatelj, mama mu posprema krevet, a ja iskreno ne znam kako je uopće naš život izgledao bez njega.

Poanta – pas stvarno postane čovjekov najbolji prijatelj. Imamo i četiri mačke, ali to jednostavno nije to.

Moj savjet jest UDOMITI, ne kupiti jer su ti psi stvarno zahvalni zauvijek. Udomljeni pas će vam stvarno biti zahvalan i tako će se i ponašati. Ako planirate krenuti u potragu za novim dlakavim prijateljem, ovo su pasmine koje su idealne za djecu i dom.

Zlatni retriver – zaigrani su i bit će pravi partner za igru vašoj djeci. Osim toga, slažu se i s drugim životinjama poput mačaka i zečeva. Pametni su, poslušni i strpljivi, lako ih se dresira i dolaze u puno lijepih boja poput prave zlatne i bijele. Mužjaci mogu narasti do 60 cm visine i imati do 35 kilograma. Životni vijek im je oko 10 do 12 godina. 

Photo by Helena Lopes from Unsplash

Zlatni labrador – također odličan partner za igru i velika maza. Dolazi u lijepim bojama poput zlatne ili čokoladno smeđe. Labradori imaju nešto jaču građu i istančaniju njuškae su u prosjeku nešto teži i viši od zlatnih retrivera, a životni vijek im je sličan.

Photo by Shridhar Dixit form Unsplah

Maltezer –  idealan za one koji žele psa manje građe. Dlaka im je pahuljasto bijela, a idealni su za alergičare jer im je dlaka hipoalergena, ne linjaju se te nemaju miris. Zbog toga su idealni za stan, a visoki su svega 20 centimetara. Teški su do 3 ili 4 kilograma i mogu poživjeti do 15 godina.

Photo by Mpho Mojapelo from Unsplash

Cockapoo pas – ovo je pasmina koja je nastala križanjem koker španijela i pudlice. Upravo zbog toga ti su psi jako pametni, zaigrani i druželjubivi. Srednje su građe, mogu narasti do 38 centimetara visine i 11 kilograma težine. Dlaka im je kovrčava pa je treba redovno češljati i čistiti.

Photo by Joe Caione from Unsplash

Bigl –  ovo je pasmina koja je jako zaigrana, strpljiva, pažljiva, odlučna i inteligentna. To su zapravo lovački psi koji se dobro slažu s drugim životinjama i vole prirodu. Srednje su građe i mogu narasti do 40 centimetara u visinu i desetak kilograma u težinu. Predviđeni životni vijek im je do 15 godina. Ipak, oni se linjaju te njihova dlaka zahtijeva redovnu brigu i njegu.

Photo by Jaspal Kahlon form Unsplash

Cavalier King Charles španijel –  ovaj pas voli obiteljska druženja i igru s djecom. Nekad zna biti tvrdoglav i ne voli samoću, ali je jako odan i privržen svojim vlasnicima. S djecom je strpljiv i zaigran. Ima nešto dužu dlaku koju treba čistiti i češljati, a u prosjeku može težiti do 8 kilograma i poživjeti do 14 godina.

Photo by Courtney Mihaka from Unsplash

Terijer –  ovo su psi manje građe i dolaze u više podvrsta poput jorkširskog, Jack Russell ili škotskog terijera. Generalno su jako zaigrani i privrženi svojim vlasnicima, a životni vijek im je u prosjeku 15 godina. Jedna od većih vrsta terijera će narasti maksimalno 30 centimetara u visinu.

Photo by Zoe Ra from Unsplash

Patuljasti šnaucer – ovo je pasmina koja se ne linja i ne smrdi, manje su građe i nešto niže građe. Visoki su do 35 centimetara i mogu težiti do 9 kilograma. Iznimno su odani, privrženi i vole svoje vlasnike. Nekad znaju biti neposlušni, ali su iznimno pametni te ih se može dobro istrenirati.

Photo by Chris from Unsplash

Pudla – ovo je vrsta pasa kojoj dlaka ne opada, ali je treba redovno njegovati i šišati. Pudlice su zaigrane i pune energije, a dolaze u više podvrsta različite visine i težine. Neke pudlice imaju svoj istančani karakter i poneku crtu tvrdoglavosti, ali su općenito sve dobre s djecom i idealne su za obitelj. U prosjeku žive oko 15 godina.

Photo by NordWood Themes from Unsplash

Shih tzu – ova pasmina kineskog podrijetla i zanimljivog imena je manje građe i duže dlake. Ipak, ovi psi se jako rijetko linjaju i pogodni su za djecu i alergičare. Pametni su i odani te mogu težiti do 7 kilograma. Životni vijek im je u prosjeku 16 godina, a dolaze u više boja krzna.

Photo by Caio from Unsplash

Iako znam da većina ljudi, pogotovo kad žele psa za djecu, gledaju da kupe psa iz provjerenog dobavljača ili uzgajivača. No, u mom slučaju pas iz azila iz Pule ispao je najveća dobrica i srećica – nakon samo dva tjedna preodgoja.

Udomite svog novog ljubimca koji će vašem djetetu (ili vama) postati najbolji prijatelj.

Izvor: Kućni ljubimci

Pročitaj još:

Trebaju li bake i djedovi čuvati djecu
Odgojiteljice savjetuju: kako pomoći svom djetetu da bude samostalno?
Tu smo jedna za drugu – kako pomoći prijateljici koja ima djecu?

Ostale objave

INSTAGRAM

Newsletter

Pretplatite se na naš newsletter u nastavku i nikada ne propustite najnoviju objavu.