„Najbolja godina do sada ?“- Ili kako spriječiti greške kod postavljanja ciljeva

Iako je svaki trenutak odličan trenutak za uvide, odluke i djelovanje, nekako s  početkom godine osjećamo se spremnijim pogledati svoj život i napraviti reviziju. 

Namjera stvara. Bez obzira na sve ostale okolnosti. Namjera stvara. Pokazat ću Vam na svojem primjeru. 

Kada pogledam u svoju 2020.g., ona izgleda ovako: 

Početkom 2020.g. bila sam strašno uzbuđena jer je ispred mene bila organizacija  puta u USA, Orlando. Pripremala sam se i za put i za završetak školovanja pri John  Maxwell Team-u. Istovremeno sam donijela za mene vrlo važnu ali i tešku odluku:  nakon 23.g. rada i projekta „Plažnog objekta i centra sportova na moru“, donijela  sam odluku izaći iz tog posla. 

Sredinom ožujka, moji kofer je bio spreman, avio karta, smještaj i sve ostalo  plaćeno. „ Za dva dana putujem u USA“ – bila je vrlo uzbudljiva misao za mene… 

Idući dan je sve stalo. Barem na onaj nama poznati način. Avioni nisu poletjeli.  Hoteli nisu imali koga primiti, poslovi su odgođeni. 

Odličan trenutak za postati očajan, zar ne?  

Ako živite život prema vanjskim okolnostima, onda bi odgovor bio „Da“. Ako ne ostvarite postavljene ciljeve i ne držite se – plana, odgovor je “Da”. 

Ali ono što ja znam i ono što je prvi Zakon od 15 neprocjenjivih Zakona rasta, je  upravo Zakon namjere koji kaže da namjera stvara. 

S posuđenom vjerom u ono što sam naučila, objavila sam termin za prijavu prve  grupe za prvi novi Mastermind trening „15 neprocjenjivih Zakona rasta“, iz John  Maxwell programa. Što je tu čudno, pomisliti ćete. Ništa. Osim činjenice da sam se  trebala još certificirati i prevesti knjigu a potrebe treninga na našem govornom  području, knjigu od preko 300 str. … 

Namjera stvara.

Certifikacije su odrađene online, cijeli event i program je postavljen online i ja sam  se certificirala i prošla sve potrebno. Prevela sam za potrebe treninga knjigu „15  neprocjenjivih Zakona rasta“ sa engleskog na hrvatski jezik. I krenula s treninzima. 

Jer sam imala popunjenu grupu unaprijed. 

U privatnom životu upoznala osobnu s kojom danas gradim krasan odnos. Podigla  kvalitetu svojeg osobnog života, promijenila omjer slobodnog vremena za mene i  vremena za obaveze. Oslobodila vrijeme za „sve i ništa“. 11 kg lakša i u TOP formi. 

I još ponešto. 

Namjera stvara. 

Moja priča je samo jedna priča. Za Vas nisu bitni detalji moje priče. Oni su bitni za  mene. Ono što je bitno je činjenica da je 2020.g. jedna od boljih godina za mene.  A sigurna sam da će 2021.g. biti još bolja.  

O tome ćemo nekom drugom prilikom. 

Vrlo često krećemo postavljanjem ciljeva u novoj godini. 

Po meni na totalno pogrešan i ne inspirativan način.  

Jer uglavnom krećemo iz kategorije onoga što „Moramo“ a ne onoga što „Želimo“. Onoga što mislimo da je „Odgovorno“ a ne onoga što nas „Veseli“. „Financijske slike“ a ne „ostvarenog života“. 

Zvuči poznato ? 

Ako je “bol” veća od “nagrade”, odustati ćemo. 

Ako nešto radim u životu, onda je to reflektiranje o svojim odabirima i  rezultatima i mijenjanje svega što mogu promijeniti. Usvajanje i primjenjivanje  onoga što sam naučila. 

Podjeliti ću s Vama ono što sam naučila o postavljanju ciljeva. I primjenjila u  svojim odlukama. 

Ostanite sa mnom i čitajte dalje, jer ovo postavljanje ciljeva je – zabavno!

Foto:Unsplash

Sigurna sam da smo nekada postavili neki cilj i nismo ga ostvarili. Možda smo se  osjećali loše, nedovoljno dobri ili nekompetentni jer nismo ostvarili svoj cilj. Ne bi  se trebali fokusirati na sebe i sumnjati u sebe jer to nije pravi razlog  neostvarivanja cilja. Krivo postavljanje cilja – je. 

Dakle, kako postaviti i ostvariti ciljeve? 

Ponekada krenemo od onoga što znamo i što nam je poznato i pretvaramo kasnije  u nešto novo i drugačije. Tako ćemo i sada. 

Osvrnuti ćemo se na greške koje radimo prilikom postavljanja ciljeva 1) Postavljamo ciljeve za koje znamo da ćemo ih ostvariti! 

Ako tako postavljamo ciljeve, već smo u startu odustali od tog cilja. Ostanak u zoni  poznatog i “sigurnog” ne vodi prema ostvarenju potencijala, rastu i jednostavno  nas ne inspirira. Nećemo biti ustrajni! 

2) Postavljamo ciljeve u skladu s onim što mislimo da možemo ostvariti i to  u skladu s – planom

Toliko se posvetimo planu i kreiranju savršenog plana, detalja, svih nepredvidljivih  i predvidljivih okolnosti, itd. Postoji velika razlika između postavljanja ciljeva i  ostvarivanja ciljeva. Oni koji ostvaruju ciljeve žive u skladu sa “Univerzalnim  Zakonima” i znaju da se u prirodi sve kreće i mijenja. Dok mi postavimo sve detalje  savršenog plana, sve okolnosti su se već promijenile. I plan je beskoristan. Što je  još bitnije, emotivno smo se povezali s planom a ne ostvarivanjem cilja. I kad plan  ne funkcionira, odustati ćemo. Ili još gore, “smanjiti” ćemo cilj da se uklopi u plan! 

3) Jedna od najvećih grešaka – Postavimo cilj, razgovaramo u svojem  okruženju o tome i pitaju nas “Kako ćeš to ostvariti?” 

Naravno da u tom trenutku ne znamo “Kako” ( u idućem tekstu o tome), ali pod  pritiskom i težinom tog pitanja i vanjskog okruženja, početi ćemo sumnjati i – odustati ćemo.

4) Ako smo prošli prva tri koraka, ovaj četvrti nas često dotuče. Koja je  četvrta greška? Sumnjamo u svoju vrijednost i pravo da imamo, činimo i živimo  puno više u svojim životima. Sumnjamo na svoje pravo da živimo ostvaren život! 

5) Ova greška je jako zanimljiva i inspirativna. Mislimo da je cilj postavljanja  ciljeva – ostvariti cilj! 

Sada ćete pomisliti, pa naravno da je cilj ostvariti cilj, zato ga i postavljamo. Ako to  mislimo, nit tada nećemo ostvariti cilj, već ćemo, ako nismo odustali na jednom  od gore navedenih koraka, odustati u petom koraku. 

Cilj postavljanja ciljeva nije ništa “dobiti” niti “ostvariti”. Tu se opet vraćamo na  Univerzalne Zakone. Ništa ne trebamo dobiti jer sve već imam. “Samo” trebamo  narasti do toga. 

Zanimljivo. 

Foto: Pexels

Ostaviti ću Vas s ovih 5 klasičnih grešaka. Reflektirajte o njima, postanite znatiželji  i inspirirani. Navigirajte kroz ovih 5 grešaka, koristite svojih šest mentalnih mišića i  stvorite neki novi sistem postavljanja ciljeva. I ne, nemojte se sada koncentrirati  na to koji su to mentalni mišići. 

Posvetite se tome da ovih 5 greške pretvorite u suprotno, u inspiraciju i stvorite  sistem koji će Vas dovesti do toga da ova godina pred nama postane – najbolja do  sada! 

U idućem tekstu nastaviti ćemo ovu temu i vidjeti što znači “narasti u svoj cilj” i  kako izgleda sistem postavljanja i ostvarivanja ciljeva koji će nas inspirirati i  motivirati. 

Na početku smo najbolje godine do sada, ako to sada izaberemo!

Ostale objave

INSTAGRAM

Newsletter

Pretplatite se na naš newsletter u nastavku i nikada ne propustite najnoviju objavu.