Mozgove i kukove kod žena ne bi trebalo razdvajati

Žene su se dugo stidjele ideje da budu svoje, slobodne, originalne i jedinstvene. Stidjele su se svoga ženskog spola u društvu gjde je podvig roditi sina. Čak i kad bi očevima bilo drago što je žena rodila kćerku, ne razmišljajući ni o čemu drugom nego o svom novorođenčetu, žena je osjećala krivicu što “patrijarhatu” nije “podarila” sina. Pokorena žena u patrijarhatu je primjer da je “Poturica, gori od Turčina”. Tradiciju patrijarhata su dobrim djelom i najbolje sačuvale žene, “poltronskim stavom” da udovolje ocu, mužu, sinu…Svoj osjećaj da nisu dovoljno dobre ili da su manje vrijedne jer nisu muško, prenjele su preko bio-polja svojim kćerkama.

Image by adam1762 from Pixabay

Pošto djeca imaju neku vrstu instinkta za roditelje, kao i intuiciju, upijaju ove informacije i smještaju ih u različite dijelove tijela. Kod djevojčica ove informacije odlaze u zdjelicu i ja ih vidim kako vjekovima zatrpavaju nešto predivno, veličanstveno i božansko u sebi. Ne izraženu i nezrelu ženskost!

Drugi sram je seksualne prirode. Sram je posljedica vjekovnog potčinjavanja i podcjenjivanja žene u porodici, kroz religije ili putem medija.

Tako joj se usađuju razne ideje: seks je sramota, nevinost se “gubi”, obeščastiti ćeš se, upropasti će te, nemoj da te neko iskoristi, muškarac treba da inicira seks, dobre devojke to ne rade…

Mediji imaju svoje teorije obrazovanja po kojima, mlada djevojka nakon što je dobila sve “instrukcije” od roditelja i iz crkve, misli loše o sebi jer je debela, ružna i ne liči na savršene modele na naslovnim stranama. Stidi se svog nesavršenog tjela  pa je ona tek poslejdnjih godina na ovim prostorima otišla u drugu krajnost, oslobodila se seksualno.

Žene su digle glas. Ali opet da li i u ovoj tranziciji žene zaista uživaju, doživljavaju ekstazu, osjećaju strast, ili namiruju ego i njegove prljave igrice da bi manipulirale, to nikada nećemo saznati. 

Seksualna revolucija je dovela do opsjedunosti seksom, ali i do nove percepcije koju sada žena ima o sebi. Nakon seksualnosti koja je bila ograničena samo na brak i rađanje, sada osjeća kao da bi trebalo da bude “na izvoli te”,dostupna i uvijek raspoložena za seks.

Masovna histerija kroz medije da seks liječi sve i da ga treba “upražnjavati” što češće razvija još veći osjećaj neadekvatnosti kod onih žena koje nemaju partnera ili jednostavno nemaju toliku želju za seksom. 

Ženska seksualnost se mnogo sporije budi od muške i na ženama je veliki posao da odblokiraju zdravu žensku energiju.

Image by ArtTower from Pixabay

U zdjelici žene čuči blokada seksualne prirode i vodi u stid, strah i šutnju, manjak želje, frigidnost ili u ovisnost kroz poremećaj apetita i neumjerenost u seksu. Cilj Afrodite je zadovoljenje.

Kada se izlije jedna nova ljepota žene, ona koja sluša srce i  ide iz zdjelice, cijeli svijet će se proljepšati od ljubavi, magije i mudrosti.  

Nestati će srama i sramote od ženstvenosti. Zdjelica će biti slobodna i spremna da vodi ženu ka zadovoljstvu i radosti.  Tada će sva njena djeca i muški svet biti sretniji i zdraviji.

Takve žene će svojim radom pomicati planine, brisati granice, rušiti zidove i mijenjati ustave, a ne kao do sada, zakoni moćnika, sile i oružja.

Ako vjerujete da zaslužujete uživanje onda se ono iskazuje u svakom trenutku. Od običnih, malih stvari do velikih magičnih preokreta. A ako ne vjerujete, nećete ni prihvatiti uživanje i zatvoriti ćete mu vrata pred nosom svojim kroničnim izborom da budete nezadovoljne.

AFRODIZIJAK JE AFRODITA U NAMA

Nakon posje Afroditinom retreatu na ajurvedskoj masaži, shvatila sam još nešto. Nikada više neću sebi postaviti pitanje-Što mislim o nekom ili nečem. Umjesto tog pitanja postaviti ću sebi  novo pitanje koje pokreće žensku energiju.  Pitanje glasi:

Da li mene ovo zadovoljava?

Da li osjećam onu milinu u trbuhu, kao dijete kad se zaigra pa se izgubi u vremenu i prostoru, vjerujući potpuno da je njegova igra istina? Je li mi u trbuhu lijepo ili se zgrčio?

Shvatila sam da često nisam živjela usklađena s trbuhom. Prečesto sam radila stvari koje me nisu zadovoljavale vjerujući da život nije med i mlijeko i da ima nešto što se jednostavno mora.  Taj osjećaj moranja i racionalnog kalkuliranja života po meni nije istina, velika je laž i obmana.

Može se živeti uživajući!

Odlomak iz knjige Budjenje Boginje, autorice Goge Balaban

Ostale objave

INSTAGRAM

Newsletter

Pretplatite se na naš newsletter u nastavku i nikada ne propustite najnoviju objavu.