Mora li sreća bježati ili ju je moguće dostići?

Sreća vs. ispunjenost

U potrazi za srećom, često žongliraš stvarima koje te nakratko obuzmu i odvrate pažnju i ispunjenošću koja izvire iznutra, ali koju toliko često potisneš ili joj poručiš da sada nije vrijeme zbog okoline, partnera, djece, posla, kredita i slično.

I onda se nađeš u situaciji da konstantno zamahuješ rukom i hvataš prazan zrak, jer to što loviš ne možeš dostići. Poznato, zar ne?

Proteklo vrijeme nametnute izolacije pokazalo se kao fantastična prilika da se ograničena od nebrojenih aktivnosti kojima si ispunjavala dane, suočiš sama s vlastitom ogoljenom „ja”.

NLP

Osobno me nagnała na temeljito istraživanje i pomicanje granice vlastite fleksibilnosti i prošla sam kroz mnoge faze. Jedna od njih bila je ugađanje sebi, potom sam se učahurila i zatvorila, onda sam čitala, učila, otkrivala nove sadržaje, da bih napokon raširila krila i počela davati.

Znatiželjno sam promatrala, osluškivala i zapisivala. Čula sam neizrečene misli, potisnute emocije i reakcije ljudi. Iz mnogih izviru frustracije upravo zbog činjenice da je pola života kondicionirano na to što bi sreća trebala biti i kako bi ona trebala izgledati, pa svakodnevni brojni kompromisi crpe ogromnu količinu energije.

Jer ono što te čini sretnom, ne čini te nužno i ispunjenom.

Npr, projekt koji si uspješno završili može nam dati osjećaj sreće, ali možda to nije projekt koji će nam pružiti svrhovitu i smislenu ispunjenost.

No, postoji dobra vijest. Sposobnost da iz svake situacije još mało narasteši drugog se jutra probudiš kao nadograđena verzija sebe ovisi o vlastitoj spremnosti i prilici koju ćeš si dati da istražiš što te čini sretnom, a što istinski ispunjenom. Naravno, dobitak je kada se to dvoje udruži…tada obično nestaju vremenske dimenzije, pa ćeš se uhvatiti kako na tome što te ispunjava radiš satima, bez pogledavanja na sat.

No, koja je onda razlika između sreće i ispunjenosti?

Sreća je glasna. U raznim oblicima ona dolazi i prolazi. Sreća je poput make up-a koji svakodnevno może biti u čitavoj paleti boja, ali na kraju dana ćeš ga skinuti i ostati s onim što izvire iznutra. Sreću ganjaš svakodnevno, u obliku novih krpica, elektroničkih gadgeta, možda novog auta, a sve ne bi li opet iznova doživjela taj osjećaj, a za koji si toliko puta otkrila da ne potraje duže jednakim intenzitetom. No taj osjećaj ima svoju svrhu, jer uzimaš da bi si ugodila.

S druge strane, tu je ispunjenost. To je sreća koja daje, koja ostaje i izvire iz dubine tvog bića. Ispunjenost, nakon što ukloniš make up, ostaje na kraju dana, ona je poput skin care-a (njege kože), tiha je i snažna, ona njeguje iznutra. To je snaga koja služi i gradi stupove koji te nose, ali mogu podržati i druge. U njoj su sažete svrha i smisao onoga što radiš i što te čini u pravoj riječi punom, cijelom.

Zbog konstantnog traganja za društveno uvjetovanim simbolima sreće, vrlo često nemaš dozvolu za otkrivanje istinske ispunjenosti i življenje te svrhe. Nekoga će ispunjavati pomaganje drugima, nekoga kreativno stvaralaštvo  i vjeruj mi nikada nije kasno početi istraživati i to živjeti , čak iako svi kažu onu dobro poznatu rečenicu „od toga se ne može živjeti”. I čak iako je to, kako kaže Srđan Roje, naša strast.

Eckart Tolle na jednom od svojih seminara kaže „Počni gdje jesi, nemoj bježati od onoga gdje se nalaziš.”

Photo by Andrea Piacquadio from Pexels

Ako si ikad osjetila da ti u potrazi za izvanjskom srećom nedostaje ispunjenosti, predlažem ti kratku meditaciju inspiriranu konstelacijama Berta Hellingera.

Izdvoji kratko vrijeme koje ćeš posvetiti sebi da bi mogla dati i drugima i stani na mjesto gdje te nekoliko minuta nitko neće ometati.

Zatvori oči, duboko izdahni i napravi prostora za duboki udah i potom izdahni. Ponovi to tri puta. Ako se i pojavi misao ili više njih, samo im kaži „vidim/čujem vas, kasnije ću vam se posvetiti”

Sada zamisli da ispred tebe stoje; s tvoje lijeve strane sreća i s tvoje desne strane ispunjenost.  I dalje zatvorenih očiju, dobro ih promotri, osjeti, možda ćeš primijetiti da su poprimile ljudski, životinjski ili neki drugi oblik i sve je to u redu. Promotri ih i pogledaj njihovu reakciju, smješkaju li se, jesu li ti okrenule leđa, jesu li se primakle bliže jedna drugoj ili tebi i ako osjetiš da je to u redu, napravi jedan korak prema njima. I možda po prvi puta osjeti da imaš pravo i na sreću i na ispunjenost i možda ćeš osjetiti poriv da ih zagrliš, da im zahvališ  i prepustiš im se. Nastavi tako osluškujući svoje misli, osjećaje, porive dok im ne dođeš blizu.

Možeš im i postaviti pitanje, i dalje zatvorenih očiju, npr. Pitaj ispunjenost; što me ispunjava? Zatražiti da ti da signal u svakodnevnom životu kako bi je znala prepoznati.

I kažite im: ” Vidim vas. Zaslužujem vas.”

Blago im se nakloni i recite im hvala. Zahvali im na tome što su tu, čak i kada ih ne primjećuješ.

I kada si upila snagu koju vam daju, nježno otvori oči i vrati se svakodnevici. Ali sada s dodatnom snagom i spoznajama koje su ti uvijek na dohvat ruke.

Uživaj u sreći dok traje i osjeti duboki mir u ispunjenosti koja ostaje.

Pročitaj još:
Kad nešto boli – Osluškuj što trebaš promijeniti kako bi se vratila na pravi put
Kako ostati nesretna do kraja života?
4 obilježja zdrave veze – Komunikacija, nesporazumi…

Ostale objave

INSTAGRAM

Newsletter

Pretplatite se na naš newsletter u nastavku i nikada ne propustite najnoviju objavu.