Moje slobodno vrijeme – Utjecaj na produktivnost i kreativnost

Neproduktivno ljenčarenje ili nešto drugo?

Nažalost, kada su ti dani ispunjeni gustim rasporedom i brojnim obavezama, čini se naprosto nemogućim naći vrijeme za sebe. Vrlo često se smatra i da je vrijeme koje provodiš ne radeći ništa, što je važno za posao ili obitelj, naprosto neproduktivno ljenčarenje.

Dobre strane – bolji odnosi, izoštrena intuicija…

Međutim, ono je važno skoro koliko i zrak koji dišeš, voda koju piješ i hrana koju jedeš. Ono je ključno ako želiš izbjeći mnoge zdravstvene probleme poput oslabljenog imuniteta, bolesti srca ili bolesti probavnog sustava. A i mentalno stanje uvelike ima koristi kada malo zastaneš, odahneš i posvetiš se samo sebi.

Daje ti priliku da promisliš o situacijama u kojima se nalaziš, ponašanjima ljudi oko tebe te vlastitim postupcima. Nekada se potrebno odmaknuti kako bi mogla sagledati sve i donijeti odgovarajuće odluke.

Odnosi u obitelji također imaju koristi kada se malo osamiš. Ono nam daje priliku da se suočiš s vlastitim emocijama te pronađeš način kako se s njima bolje nositi.

Ukorijenjena uvjerenja

Ono što je iznimno važno je da ti omogućava da se ponovo povežeš sa sobom i probudiš svoju intuiciju. Kada si sama svojim mislima, strahovima, nesigurnostima i sumnjama – tek tada možeš istinski ući u dubinu svoje duše i otkrivati duboko ukorijenjena uvjerenja koja nas koče da budemo ono što istinski jesmo i da radimo ono što nas ispunjava i usrećuje.

Ne smijemo zaboraviti da i produktivnost i kreativnost trebaju prostora za slobodu. Vrijeme za sebe daje priliku mozgu da slobodno luta neopterećen pravilima, rasporedima i zahtjevima drugih. Tada imaš mogućnost otpustiti kočnice i izraziti sav svoj potencijal.

U početku je teško naći tih pet minuta za sebe. Ali jednom kada učiniš taj prvi korak, shvatiš da tijekom dana možeš naći i više od tih pet minuta.

Uvidiš da je potrebno samo malo dotjerati dnevni raspored kako bi pronašli vrijeme za sebe. Prepustite se užitku pijenja svog omiljenog napitka. Meditirajte, vježbajte, razgovarajte s prijateljicama ili čitajte knjigu.

Što god da učiniš samo za sebe, pomoći će da se lakše nosiš s izazovima koje ti život donosi iz dana u dan te da rasteš kao osoba.

Foto: Unsplash

Ostale objave

INSTAGRAM

Newsletter

Pretplatite se na naš newsletter u nastavku i nikada ne propustite najnoviju objavu.