Moja sretna hrana – postoji li hrana za sreću?

U novije vrijeme postoje mnogobrojna istaživanja koja ukazuju na činjenicu da ono što jedemo može imati značajan utjecaj na naše mentalno zdravlje. Pa tako industrijski procesuirana hrana sa puno šećera i uglikohidrata može dovesti do stanja tromosti, anksioznosti i bezvoljnosti. Dok pak sirova hrana, prehrana bazirana na povrću, cjelovitim žitaricama i sezonskim namirnicama daje osjećaj lakoće i zdravlja.

U engleskom se pojam “eating well” često koristi u kontekstu sveopćeg well-beinga, pojma koji je neprevodiv ali bi ga mogli definirati kao stanje sveopćeg blagostanja i dobrog osjećaja duha, tijela i uma.

Dakle, trebalo bi jesti sretnu hranu za veći osjećaj sreće, lakoće i zadovoljstva. A kakva je to sretna hrana u knjizi Moja sretna hrana u izdanju Planetopije pojašnjava nam Maja Brekalo, osnivačica bloga i Instagram profila Delicious and Healthy by Maya gdje kao učiteljica prirodne kuhinje i pobornica održivog života svoju strast prema hrani prenosi i svojim pratiteljima. U knjizi donosi niz recepata i savjeta kako jesti brzo, kvalitetno i cjelovito svakoga dana.

Kako Maja navodi na početku knjige “hrana može biti lijek i ono što nas čini zdravima, vitalnima i lijepima ili ono što će nas trovati i pomalo uništavati naš organizam te ga tako dovesti do stanja kroničnih bolesti i ozbiljnih problema.”

U uvodnom dijelu knjige naći ćeš sve što trebaš znati o nutritivnim svojstvima hrane, kako organizirati svakodnevno kuhanje, što imati u smočnici do toga koja kuhinjska pomagala i posuđe koristiti.

Foto : Planetopija

Recepti u knjizi bogato su ilustrirani i opisani u detalje, tako da će čak i početnici u kuhanju svako jelo moći svladati, a namirnice su široko dostupne, pa nećeš gubiti vrijeme tražeći ih u specijalnim dućanima.

Poglavlja u knjizi poredana su po obrocima u danu, fini i hranjivi doručak, jela na žlicu, nešto jednostavno za ručak. Maja čak daje i odlične ideje kada dolaze gosti te jela nadahnuta dalekim istokom i bezgrešne deserte.

Većinu recepata, s obzirom da već neko vrijeme ne konzumiramo meso, isprobala sam u svojoj kuhinji i sve što smo napravili planulo je u trenu. Najviše me se dojmila granola. Iskušavala sam razne recepte kroz godine, ali oko Majinog recepta za zlatnu granolu svi smo se složili da je najbolja ikada, a bezgrešna čokoladna krema od prosa na rasporedu je barem jednom tjedno.

Također Majina ideja da se juhi od bundeve doda kurkuma i češnjak što do tada nisam dodavala dalo je jedan novi šarm poznatom okusu, a djeca koja obožavaju bolonjez uživaju u bolonjezu od crvene leće.

Svi recepti u knjizi su veganski, ali bilo da si vegan, vegetarijanac ili jedeš i meso zasigurno ćeš naći hrpu recepata za isprobavanje novih stvari, namirnica i okusa.

I sjeti se one poznate rečenice ” Ono si što jedeš.” Pa jedi sretnu hranu! I uživaj!

Pročitaj još:
Bog nikad ne trepće – 50 lekcija za teške trenutke u životu
Svjetski dan vegetarijanstva i besplatni 30 dnevni izazov
Ljetna salata koju će svi obožavati

Ostale objave

INSTAGRAM

Newsletter

Pretplatite se na naš newsletter u nastavku i nikada ne propustite najnoviju objavu.