Mandala -krug za opuštanje i upoznavanje

Mandala ili “krug” na Sanskrtu predstavlja svetu simboliku za istočnjačke kulture. Vjeruje se da mandala predstavlja različite aspekte svemira, a koristi se za meditaciju i spajanje s kolektivnom sviješću. Zapadnjačke mandale imaju više ukrasnu nego spiritualnu vrijednost pa se često mogu naći kao dekoracije u raznim oblicima.

U svom radu koristim mandale kao tehniku opuštanja i osvještavanja, ali ih isto tako i sama crtam kada se ukaže prilika. Iako ponekad nije lako uhvatiti ni nekoliko minuta, crtanje mandala je uvijek dobar način da se opustim ili otpustim, napravim nešto lijepo ili dobijem neki uvid. Ako se radi o konkretnoj situaciji u kojoj trebam vodstvo, mandala je intuitivni put koji me vodi do uvida i sagledavanja različitih perspektiva.

Sami proces nastanka mandale za osobu koja crta ima umirujući i meditativni učinak, a ono što nastaje kroz taj proces može se jednako koristiti u spiritualne svrhe, ali i kao ukras. Iako nije nužno da mandala bude okrugla, ona predstavlja jedinstvo i harmoniju jer u svojoj osnovi ima ponavljajuće elemente koji podržavaju sklad.

Svaka mandala koju napraviš predstavlja tebe i jedino ju ti možeš pravilno tumačiti. No, mandala u svojoj osnovi uvijek ima početnu točku od koje sve kreće, a to je centar mandale. Taj centar predstavlja tebe, tvoje vrijednosti i uvjerenja.

Mandalu možeš crtati u dimenzijama kako ti odgovara, ako imaš više vremena možeš napraviti veću mandalu. Crtanje i bojanje mandale nije ograničeno, kada imaš vremena možeš završavati veliku ili svaki put crtati malu mandalu.

Photo by Dids ddd on Unsplash

Najjednostavniji način je napraviti mandalu šestarom ili prostoručno. Mandale se mogu izrađivati kao ukrasni crteži ili koristiti u svrhu osobnog razvoja. U ovom je članku predstavljena jedna od metoda koje ja koristim u redovnom radu.
Želiš li lijepu, simetričnu mandalu, evo nekoliko korisnih koraka:

  1. pripremi papir u obliku kvadrata (sve stranice jednake dužine)
  2. ravnalom izmjeri sredinu svake stranice i olovkom, lagano povuci ravnu liniju preko papira spajajući crte
  3. povuci dijagonale spajajući suprotne vrhove papira
  4. svako polje podijeli na pola
  5. uzmi šestar i napravi kružnice od sredine prema van. Ako želiš da sva polja budu jednako velika, prvo označi veličinu polja
  6. obriši unutarnji dio kruga
  7. počni ispunjavati mandalu linijama, simbolima i elementima
  8. Unesi boje u svoju mandalu
  9. nakon što si mandalu obojila i ukrasila, označi koji je gornji dio papira
  10. sada pogledaj mandalu izdaleka i probaj intuitivno osjetiti sebe. Daj mandali ime i upiši ga s prednje ili zadnje strane crteža.

Ovdje možeš preuzeti upute kako nacrtati mandalu:

Ako si zadovoljna svojom mandalom, možeš ju uokviriti, postaviti na zid ili staviti u ladicu noćnog ormarića za meditaciju.

Tvoja mandala predstavlja tebe i tvoj unutarnji svijet pa ju možeš koristiti i kako bi samu sebe bolje upoznala. Pogledaj koje si boje koristila, koje simbole, kakva je mandala… I onda pokušaj vidjeti kakve to ima veze s tobom i tvojim trenutnim stanjem.

Ostale objave

INSTAGRAM

Newsletter

Pretplatite se na naš newsletter u nastavku i nikada ne propustite najnoviju objavu.