Ljubav prema sebi

Često se previše dajemo drugima, a premalo pažnje posvećujemo sebi.
Ne kažemo NE kada je potrebno, kada bismo htjele ili kada stvarno nešto ne možemo. Rastežemo se u nedogled da bismo zadovoljile potrebe naše djece, partnera, kolega, šefova, prijatelja… I na kraju dana više nemamo volje, vremena ni energije da bismo se posvetile sebi.

Takva situacija vrlo je značajna za žene koje kroz odrastanje dobivaju poruke da se ne smiju stavljati na prvo mjesto, ali da moraju biti dovoljno jake da se pobrinu za sve oko sebe. Ili su odrastale uz takve uzore gdje žena nije ni pomišljala treba li reći “ne” nego je jednostavno pronalazila načine kako će udovoljiti drugima, ne razmišljajući o sebi.

Danas svoje kćeri odgajamo da budu snažne i samosvjesne, da svoje potrebe stavljaju ispred drugih jer je to ono što mi nismo smjele. A ne učimo ih kako da ostvare balans između davanja i primanja.

Osvještavanjem situacija u kojima možemo i želimo reagirati drugačije prvi je korak do promjene. Jer samo ako znamo gdje smo, možemo odlučiti krenuti u drugom smjeru.

Image by Karolina Grabowska from Pixabay

To ne znači da više ne volimo svoju djecu, partnera, prijatelje, kolege ili šefove. To znači da ne preuzimamo odgovornost za ljude i situacije za koje ne bismo trebale biti odgovorne i da dajemo ljudima koje volimo povjerenje da su sposobni brinuti se za sebe.

Jer gradeći dobar odnos sa sobom, gradimo i dobre odnose sa drugima.

Ostale objave

INSTAGRAM

Newsletter

Pretplatite se na naš newsletter u nastavku i nikada ne propustite najnoviju objavu.