Kata Mijić: Samohrane majke su heroine današnjice

Razgovarala Sandra Pocrnić Mlakar

Muškarac koji nije spreman na dijete i djevojka koja se radovala trudnoći protagonisti su romana Kate Mitchell koji je nedavno objavljen u Srbiji i zauzeo visoka mjesta na top-listama najprodavanijih romana i ljubića najvećeg srpskog nakladnika Laguna. O pobačaju se većinom raspravlja crno-bijelo i brani se stav o odobravanju prekida trudnoće u javnim zdravstvenim ustanovama ili prepuštanju žena koje se odlučuju na taj osjetljivi zahvat plaćanju u privatnim klinikama. No, hrvatska „Kraljica ljubića“ u svom je romanu obradila emocionalne borbe kod djevojke koja se prvi put u životu nalazi pred teškom odlukom – poslušati partnera i prekinuti trudnoću ili zadržati dijete a prekinuti vezu. Za Kate Mitchell ta je tema bila temelj za opisivanje složenih osjećaja vezanih uz najvažnije životne odluke, a zatim i osjećaja nepovjerenja i straha od nove veze nastalih zbog izdajničkog postupka prvog partnera.

Kate Mitchell jedna je od najčitanijih autorica u hrvatskim knjižnicama, a prva njezina knjiga objavljena u Srbiji najavila je osvajanje i susjednih zemalja. Ove je godine objavljeno i reizdanje prve objavljene knjige Kate Mitchell „Oteta ljepota“, koju je ponovno objavila splitska Naklada Fragment.

S Katom Mijić razgovaramo o visokom plasmanu njezinog prvog romana objavljenog u Srbiji, o temi pobačaja koja je rijetka u ljubavnim romanima, o zanimanju publike za hrvatsko izdanje romana objavljenog u Srbiji, o nedavno objavljenom reizdanju njezina prvog romana „Oteta ljepota“ te o još jednom iznenađenju za publiku – povijesnom romanu koji čeka objavljivanje.

Vaš roman ”Izdana” nalazi se u prvih 20 najprodavanijih naslova u Srbiji dva mjeseca nakon objavljivanja. Jeste li očekivali tako visok plasman u Srbiji prije nego što je knjiga objavljena?

– Očekivanja? Čak i ne znam što sam mogla očekivati? Nadala se jesam da će knjiga biti prihvaćena, ali se nisam usuđivala ni pomisliti da će biti nešto više od toga. Ja sam ipak na tom tržištu nova. Objavljena je moja prva knjiga. Na neki način, kao da se dogodilo čudo, barem ja tako volim misliti. Ući u Top 20 niti dva tjedna nakon objavljivanja, i u top 5 ljubića, ravno je ostvarenju sna. Ugodno sam iznenađena, a to je zbilja izuzetno lijep osjećaj. Nešto takvo te samo tjera da budeš što bolji, a ja obećajem da ću se potruditi po tom pitanju.

”Izdana” je prvi vaš roman objavljen izvan granica Hrvatske. Kako je došlo do suradnje sa Lagunom, najvećim srpskim izdavačem?

– Istraživala sam kojoj kući da ponudim rukopis. Naravno, uvijek krenem od najboljih. Nekako sam imala dojam da je došlo vrijeme da se nešto pokrene i po pitanju objavljivanja van granica. Imala sam osjećaj da u pravom trenutku radim pravu stvar, i na kraju se to pokazalo istinitim. Na mojoj strani je bila kvaliteta, ime koje je tu kvalitetu i garantiralo, i izuzetno sam sretna što sam upravo sa njima ostvarila suradnju.

”Izdana” je roman o djevojci koja ostavlja partnera jer je nagovara na pobačaj, te odlučuje roditi dijete i sama ga podizati. Tema pobačaja vrlo se rijetko obrađuje u ljubavnom romanu. Kako ste se odlučili obraditi tako osjetljivu temu na nov način? Je li tema bila odlučujuća za objavljivanje u Srbiji?

-Zato što se rijetko obrađuje zavrijedilo je moju pozornost. Ako je tema pobačaja u romanima vrlo rijetka, u životu je vrlo česta. Za mene je to bio izazov kojem nisam mogla odoljeti. Zašto ne obraditi i takvu temu? Koliko žena se osjećalo poput moje glavne junakinje? Koliko njih je izabralo teži put? Ovo je posvećeno njima, ženama koje su samohrane majke, jer su one heroine današnjice. Takve žene zaslužuju sreću, i svakako podršku sa moje strane. Ne znam što je bilo odlučujuće za objavljivanje u Srbiji. Lagala bih ako bih ponudila drugačiji odgovor. Svakako naslov je intrigantan, i povratne informacije čitateljica su doista ohrabrujuće.

Roman ”Izdana od svih” kod nas je objavljen 2017. godine kod malog nakladnika. Očekujete li da će objavljivanje u Srbiji povećati zanimanje publike za hrvatsko izdanje?

– Svakako da očekujem. 2017. godine knjiga je izdana u izdavačkoj kući ‘‘Beletra.”Mali ili veliki nakladnik, to definitivno nije presudno kod čitatelja. I oni veliki su nekad bili mali, i svi trebamo živjeti na ovaj ili onaj način. Moja očekivanja su uvijek minimalna, tako da, ako se i iznenadim, to je uvijek ugodno iznenađenje. Tako sam posložila sve u životu, pa i očekivanja u svezi knjiga. Bilo bi mi žao da knjiga ne dobije mjesto koje zaslužuje, jer je doista poučna i vrijedna čitanja. U Srbiji je na listi ”drama” zauzela 11. mjesto. Ondje je sve lijepo posloženo, a voljela bih da se i kod nas preslika njihov odnos prema knjigama.

U nakladi ”Fragment” izlazi i reizdanje vašeg prvog objavljenog romana ”Oteta ljepota.” Kako ste izabrali baš roman ”Oteta ljepota”, od svih vaših 13 ranije objavljenih romana?

– Ni u jednom trenutku nisam imala dilemu. ”Oteta ljepota” je prvi kamenčić koji je pokrenuo lavinu. Ne kažem da su ostali romani lošiji, ali prvi uvijek ostavlja onaj dojam posebnosti, uostalom, kao i sve prvo u životu. Imala sam dosta upita u svezi te knjige, a na tržištu je nije bilo. Dijelom je i to doprinijelo mojoj odluci. Sve u svemu, sretna sam što je reizdanje ugledalo svjetlo dana, i nadam se da će povratne informacije biti onakve kakve priželjkujem.

Vaše su knjige među najposuđivanijima u hrvatskim knjižnicama. Očekujete li da će se krug publike koja vas prati proširiti objavljivanjem romana u Srbiji i reizdanjemvaših romana?

– To su realna očekivanja, i nadam se da će moja vjerna publika uživati u čitanju onoliko koliko sam ja uživala u pisanju. Ostavila sam dušu na papiru, i nadam se da će to biti prepoznato. Svaki čitatelj je biser od neprocjenjive vrijednosti. Zbog njih sam tu gdje jesam, zbog njih postoji Kate Mitchell, i zbog njih se trudim nadmašiti samu sebe. Povratne informacije mi potvrđuju da sam na pravom putu, a nadam se da će ih biti još više u skoroj budućnosti.

Kod nas je vrlo rijetko da nekoliko nakladnika istodobno objavljuje jednog autora, a navodno još nekoliko nakladnika razmatra objavljivanje vaših romana. Osjećate li da ste na vrhuncu spisateljske karijere?

-Imam tu sreću da radim samo sa onima koji su odabrani, i između mene i svih mojih nakladnika postoji uzajamno ljudsko poštovanje, a sa takvima je izuzetno lako poslovati. Vjerujte mi, polaskana sam zanimanjem, ali ne mislim da sam na vrhuncu spisateljske karijere. Još puno toga mogu dati. Imam tisuće ideja, neke sam realizirala, a neke nisam, ali hoću, nadam se. Meni je bitno da sam prisutna, a ne da sam na vrhuncu. Kad si dosegnuo ono najviše, možeš samo padati, a ja želim rasti, razvijati svoj talent, i svoj odnos prema publici.

Za svoju publiku imam ugodno iznenađenje. Povijesni roman čeka na objavljivanje, i nadam se da će me on još više približiti čitateljima. Moram Vam priznati da je bilo lijepo zaroniti u prošlost, u vrijeme drugačijih vrijednosti, i drugačijeg shvaćanja života. On mi je bio najveći izazov, i nadam se da sam ga uspješno savladala.

Ostale objave

INSTAGRAM

Newsletter

Pretplatite se na naš newsletter u nastavku i nikada ne propustite najnoviju objavu.