Kako zadržati mir u obitelji tijekom izolacije

Pandemija, izolacija, nabavka, maske, rukavice, 2 m distance, dezinfekcija… sve su to riječi koje su postale dio života i to preko noći. U samo dva tjedan od kad je u Hrvatskoj i svijetu proglašena pandemija Covid 19 našli smo se u novim situacijama na koje se trebamo priviknuti i koje trebamo unijeti u svoju dnevnu rutinu i pri tom zadržati mir u sebi i svojoj obitelji. Je li to moguće?

Prva dva tjedna su dobro došla kako bismo se malo odmorili, počistili domove, riješili neke zaostatke u poslu, da jednostavno budemo kod kuće sa svojom obitelji. Društvene mreže prožete su mnoštvom kreativnih projekata za rad s djecom – virtualno vlada jedna pozitivna atmosfera unatoč velikom izazovu.

Kad smo krenuli s izolacijom govorilo se o dva tjedna, sad kako vrijeme polako prolazi postajemo svjesni  da će cijela ova izolacija trajati puno duže i cijela situacija je puno neizvjesnija ( poslovi, plaće, ekonomija itd) .

Image by klimkin from Pixabay

Jedino na što momentalno možemo utjecati su naši postupci i zbog toga mi moramo pronaći mir u sebi i za svoju obitelj.

Prije svega osvijestite taj osjećaj nervoze i nelagode, budite svjesni da je u ovom periodu on sasvim normalan kod svih članova obitelji posebno kod djece jer i njima nedostaje škola, treninzi, prijatelji.  Prepoznajte te osjećaje i pokušajte jedni druge u obitelji razumjeti, utješiti , preusmjeriti pažnju na nešto što vam stvara ugodu i osjećaj sigurnosti.

Nitko od nas nije ovo svjesno odabrao, niti je ovo uobičajena situacija, i to što se u nekim trenucima osjećamo loše,nervozno i nezadovoljno, ne znači da ne volimo svoju obitelj ili da nismo dobri roditelji. Sama želja da budemo malo sami i u tišini  izaziva u nama roditeljima osjećaj krivice, a sasvim je razumljiva u ovim trenucima. Ne budite prestrogi prema sebi ili svojim ukućanima.  Neizvjesnost oko razvoja cijele situacije kod nas roditelja izaziva strah, zabrinutost, nelagodu, a naša djeca osjećaju iste  emocije kao i mi i isto ih proživljavaju. Jedino rješenje za ovaj izazov  je razgovor.

Razgovarajte otvoreno i iskreno sa svojom djecom o tome što vas i njih tišti tijekom ove situacija, ali svakako probajte zadržati vedar i pozitivan duh, jer u svakoj situaciji postoji nešto dobro i nešto što vam može staviti osmijeh na lice.

Zahvalnost za sve dobro što imamo je itekako važna ovih dana i ovo je prilika da svi zajedno u svojoj obitelji vježbamo zahvalnost. Posebno nakon doživljenog potresa u nekim hrvatskim gradovima. Dobro je stati na trenutak i dan započeti upravo sa zahvalnošću što smo imali mirnu noć i priliku na novi dan pun novih mogućnosti.

U ovim trenucima izolacije imamo priliku samostalno organizirati svoj dan kako nama i našoj obitelji najbolje odgovara.

Svoju maštu i kreativnost pokažite prilikom organizacije novih obiteljskih rutina. Organizacijom odgovorite sebi:  kako pronaći idealan prostor i vrijeme za svoj posao kod kuće i djeci za njihovu online školu kao i za igru?

Budite oprezni s postavljanjem ciljeva i uvođenjem novih navika samo zato što sad imate vremena za to i imate osjećaj da možete sve.

Osnovno pravilo je da stavite fokus na  male ciljeve koji su ostvarivi i koji nas guraju naprijed, a ne frustriraju, te prihvatite da  krećemo polako s uvođenjem navika, od manjih prema većim.

Svaka obitelj je jedinstvena i vi  morate pronaći pravi model funkcioniranja za svoju obitelj.

Ono o čemu možete promisliti su neka naša razmišljanja koje biste mogli ubaciti u vaše planiranje vremena i zajedničkih aktivnosti, možda vam pomogne.

Kad se probudimo izgleda da imamo sve vrijeme svijeta i da se ne moramo nigdje žuriti, ali evo nakon dva tjedna smo i sami shvatili da vrijeme jednostavno curi i da je dobro planirati vrijeme unaprijed s djecom jer djeca vole rutinu i predvidljivost.  Zajedno možete istražiti na internetu različite zanimljive aktivnosti  s materijalima koje imate kod kuće te napraviti si neki okvirni plan kad bi to mogli izrađivati, dobro je povezati sadržaj s onim što vam dijete radi u online školi ako imate školarca.

Nije realno da svaki dan izrađujete  s djecom kreativne projekte niti djecu treba po cijele dane animirati i zabavljati. Ravnoteža je ključ uspjeha.

Posljednjih dana po društvenim mrežama možemo vidjeti mnoštvo kreativnih mama koje izrađuju dnevno i po nekoliko aktivnosti, ali kako smo prije naglasili treba imati na umu specifičnost svoje obitelji, samo vi znate što vašoj obitelji, djeci odgovara.

Ovo je prilika za više kvalitetnog  zajedničkog druženje ali s mjerom.  Kreativne aktivnosti zahtijevaju pripremu i dostupnost materijala  i zato zabilježite sve dobre ideje za aktivnosti i rasporedite ih za nadolazeći period. Nije realno da se od nas roditelja očekuje da imamo punu kuću kreativnog materijala, ali možemo prvo vidjeti što možemo iskoristiti, reciklirati, nabaviti….nama odgojiteljima se dogodilo da nam je većina kreativnog materijala u vrtiću pa se i mi moramo snalaziti i upotrijebiti maštu. Ponekad  jednostavne stvari najbolje potaknu kreativnost i maštu kod odraslih i djece.

Photo by Allen Taylor on Unsplash

Najvažnije je dati djeci dovoljno vremena i slobodnog istraživanja tijekom takvih aktivnosti. Stavimo fokus na proces, a ne na rezultat, pustite djecu da nesputano uživaju. Tijekom takvih aktivnosti stvori se i popriličan nered,te je  jedna aktivnost na dan j i više nego dovoljna.

U planiranju  vremena svakako ubacite i planiranje vremena za ekrane koje ovih dana svi puno više konzumiramo kroz različite platforme i koji nam pomažu da ostanemo nekako u doticaju sa svijetom. Okvirni plan bi bilo dobro napraviti jer najvažnije je svjesno koristiti tehnologiju i to u  nekom određenom vremenu, koji vi  sa svojom obitelji dogovorite.

Naš prijedlog je da  ih podijelite više puta dnevno nakon nekih odrađenih zadataka jer je to idealno vrijeme  i za nas odrasle da malo predahnemo. Ovo je period u kojem vladaju drugačija pravila nego inače i nemojte se dodatno opterećivati osjećajem krivice zato što provodite više vremena pred ekranima. Kad završi izolacija to ćete jednostavno promijeniti.

U planiranje zajedničke rutine trebali bi biti uključeni svi članovi obitelji, a ne samo mi odrasli.

Svi mi volimo da nas se pita što je za nas bitno pa tako i djeca. Uspjeh je puno realnije očekivati kad su svi  uključeni u planiranje zajedničke rutine. Djeci je važno da imaju osjećaj pripadnosti svojoj obitelji da uz silne obveze mogu imati i odgovornost koja im gradi samopouzdanje.

U planiranje trebaju biti uključene različite obveze i zadatci u kućanstvu – kako za nas odrasle tako i za djecu. Idealna je prilika da ih uključimo u svakodnevne obveze i poradimo na odgovornosti djece pod tim svakako mislimo na pospremanje i sortiranje igračaka, pomaganje u čišćenju, zajedničko kuhanje i pripremanje hrane itd.

Više zajedničkog vremena možete iskoristiti za igranje društvenih igara ili nekih zaboravljenih igara koje smo mi igrali u djetinjstvu ( država grad selo, križić -kružić, gumi gumi, potapanje brodova), gledanje starih albuma s fotografijama, proučavanje različitih kultura ili životinja, pričanje o nekim povijesnim događajima – ovisno o dobi vašeg djeteta. Ideja na internetu ne nedostaje samo morate pronaći ono što  veseli vas i vašu obitelj.

Sve prolazi i ovo će proći zato iskoristite svaki trenutak na najbolji mogući način za vas i vašu obitelj, budite blagi prema sebi i svojim ukućanima, volite se i čuvajte se.

https://www.facebook.com/odgojiteljiuakciji

Ostale objave

INSTAGRAM

Newsletter

Pretplatite se na naš newsletter u nastavku i nikada ne propustite najnoviju objavu.