Kako voditi sebe i druge – 6 vježbi koje vam mogu pomoći unaprijediti emocionalnu inteligenciju


Knjiga autorice Mirte Fraisman Čobanov Kako voditi sebe i druge temelji se na New Code Leadership metodologiji koju je autorica razvijala od 2012. do 2020. godine vodeći edukacije s više stotina polaznika cjelogodišnjeg programa razvoja emocionalne inteligencije lidera i menadžera. Emocionalno inteligentno vođenje pretpostavlja empatiju i brigu za druge ljude, jer ljudi su jedan od najvažnijih resursa bilo koje kompanije, pogotovo u razdoblju kontinuiranih promjena i sve većih izazova koji se postavljaju pred organizacije.


Stoga su u knjizi obrađena četiri ključna segmenta emocionalne inteligencije prilagođena liderima koja se odnose na: 1) razvoj samosvijesti; 2) upravljanje sobom; 3) razvoj svijesti o drugima, 4) razvoj uspješnih odnosa i komunikacije s drugima, menadžerske vještine te upravljanje grupama i timovima.


Knjiga je namijenjena menadžerima, liderima, poslovnim trenerima i svima onima koje zanima unapređenje emocionalne inteligencije, kao i svladavanje liderskih i menadžerskih vještina.


A ovo je samo jedna od mnogo korisnih vježbi i savjeta spomenutih u knjizi.


VJEŽBE MINDFULNESSA


1. Brojenje predmeta u prostoriji

U 1 minuti pokušajte izbrojiti što je više moguće predmeta u prostoriji.


2. Vježba brojenja misli

Uzmite plastičnu čašu u jednu ruku i šaku graha u drugu ruku. Zatvorite oči i pokušajte glavu očistiti od misli. Za svaku misao koja vam prođe pustite jedno zrno graha da padne u čašu. Nastojte imati što manje zrna u čaši u nekom unaprijed određenom vremenu.


3. Vježba „oblaci”

Zamislite nebo (može biti plave boje ili crne). Zamislite kako putujete nebom, a vaše misli prolaze kao oblaci. Ne pokušavate ih zaustaviti, nego ih pustite da nesmetano prolaze nebom. Ako vam ne odgovara slika neba, zamislite bilo koju statičnu sliku koja vam je ugodna i pustite misli da prolaze


Photo by Andrea Piacquadio from Pexels

4. Vježba perifernog vida

Opustite tijelo, omekšajte očne vjeđe i usredotočite se na neku točku u prostoriji. Pokušajte proširiti vidno polje tako da vidite i točku i cijelu prostoriju. Zadržite se u perifernom vidu i dišite. Ostanite tako barem 5 do 10 minuta.


5. Fokusiranje na misao

Odaberite vama značajnu misao ili rečenicu na koju ćete fokusirati svoju pozornost. Ponavljajte je i fokusirajte se na disanje. Primjerice, sa svakim udisajem kažete si „mir”, a sa svakim izdisajem „ljubav”.


6. Vježba s grožđicom

Uzmite grožđicu i pomirišite je. Osjetite njezinu teksturu prstima, razdvojite je i pogledajte unutrašnjost i vrlo polako uzmite prvi zalogaj, zatim sljedeći i pokušajte osjetiti kako se mijenjaju okus i tekstura grožđice pod jezikom. Vježbu s grožđicom možete zamijeniti vježbom svjesnog jedenja. Odaberite jedan obrok u danu koji ćete pojesti s punom pažnjom potpuno usmjereni na svaki zalogaj, miris i okus i pri tome ćete isključiti sve ometajuće čimbenike, poput telefona, televizije, radija, pa čak i drugih ljudi.

Mirta Fraisman Čobanov, autorica knjige Kako voditi sebe i druge u izdanju Beletre, ima održanih preko 800 predavanja i edukacijskih treninga iz područja poslovnog i osobnog rasta i razvoja te preko 2.000 sati individualnog rada s klijentima. Stalni je suradnik na Hrvatskom radiju II program gdje u emisiji „Drugi dio dana“ slušateljima pomaže sa savjetima kako poboljšati kvalitetu života i odnose s drugim ljudima. Surađuje i s mnogobrojnim portalima i novinama u kojima dijeli svoje savjete i iskustva.

Pročitajte još:
Život koji želiš živjeti – nova knjiga Jana Bolića
Knjiga o strahu – kako pomoći djeci u ovim nesigurnim vremenima
I ching ili knjiga promjene

Ostale objave

INSTAGRAM

Newsletter

Pretplatite se na naš newsletter u nastavku i nikada ne propustite najnoviju objavu.