Kako u neugodnim situacijama reagiraju samopouzdane osobe? – jesi li i ti jedna od njih

Samopouzdanje je tema o kojoj bi mogla pisati danima. Samopouzdanje je i tema s kojom mi se najčešće obraćaju moji klijenti i klijentice. Nekako se i meni kroz moj život pokazalo da je upravo ta tema nepresušan izvor rada, napretka osvješćivanja.

Što znači biti samopouzdana?

Zagrabit ću u svakodnevne situacije i objasnit na vrlo slikoviti način.

SAMOPOUZDANJE JE:

  • Kad pišeš molbu za posao i osjećaš se zbog toga sretno i vrijedno jer se ne opterećuješ time da možeš dobiti odbijenicu kao i tisuće drugih kandidata. Kad bi o to me razmišljao samopouzdanje bi vrlo brzo krenulo padati i odustajanje bi bilo neminovno.
  • Kad dižeš kredit koji ti je neophodan, pa nastanu problemi na putu, a ti postaješ još jači i uporniji. Uspjeh ti je zagarantiran.
  • Kad se tvoje dijete ružno ponaša prema tebi, a ti ne prestaješ biti stabilna kao stijena. Ne snuždiš se, već zadržavaš stav, biraš riječi kako bi ukazala na problem ponašanja koji je dio odrastanja tvog djeteta, a ti si ovdje da ga usmjeravaš. Jer ovo nije upućeno tebi kao osobi, naime dijete samo reagira na svijet oko sebe.
  • Kad te je šef prozvao za neki propust rekavši da to nije očekivao s obzirom na tvoje godine i iskustvo, a ti se samo nasmiješ i ispričaš, jer je dopušteno griješiti. Svojim mirnim stavom pokazuješ koliko je tema koju je započeo nebitna, pa skrećeš pozornost na njega i zahvaljuješ mu na ukazanoj pogrešci.
Photo by Caique Silva on Unsplash
  • Kad te neki član obitelji prozove da nisi bio na nekom događanju ili se nisi već dugo javio, a ti znaš koliko su ti bile vrijedne neke stvari koje si u tom periodu radio. Skrenuti ćeš osobi pozornost da razmišljaš o svemu tome i zakazati neki drugi posjet.
  • Kad nemaš dovoljno novaca za potrebe koje imaš, a istovremeno se sjetiš što si sve to kupio prošli mjesec, pa napraviš listu potrošnje kao priprema za sljedeći mjesec i otkriješ neke male rupice koje možeš iskoristiti za svoje potrebe.
  • Kad nisi kontinuiran u izvođenju nekog zadatka i zakažeš tu i tamo, pa razmišljaš kako je to nebitno jer si spreman nastaviti dalje. Opravdaš tada samog sebe kako i s takvim propustima treba živjeti i iz njih naučiti, te nastavljaš gdje si stao.
  • Kad ti ne ide u nekom odnosu bio on intiman ili prijateljski jer znaš da se to događa zbog toga što nisu ostvarene potrebe s jedne i druge strane na način da je kompromisan, već jedna strana uvijek vuče, a druga zaostaje. Sretan si jer znaš da te u životu čeka još tisuće novih odnosa koji su međusobno različiti i u kojima možeš biti drugačiji. Baš takvi ti odnosi odgovaraju i grade tvoju osobnost.

BEZ OČAJAVANJA

Sve mogućnosti, pa i mnogo drugih koje nisam navela nas sustižu svaki dan. Ako smo spremni proći kroz njih bez osjećaja žrtve, povrijeđenosti i napada na sebe, onda tvoje samopouzdanje nikada neće biti dirnuto. Zasigurno ćeš ga na taj način jačati i razvijati

Ostale objave

INSTAGRAM

Newsletter

Pretplatite se na naš newsletter u nastavku i nikada ne propustite najnoviju objavu.