Kako se nositi sa strahom od potresa

Evo par savjeta koje sam i sama primijenila na sebi i svojoj obitelji, a koji su nam uvelike pomogli da se bolje nosimo s potresima i strahom koji donose.

Potres izaziva strah, tjeskobu i osjećaj bespomoćnosti. Nemojte te emocije zatomljivati. Razgovarajte kako se osjećate sa svojim ukućanima ili prijateljima. Razgovor i riječi utjehe i podrške pomažu u otpuštanju tjeskobe. Možete svoje emocije ispisati i na komad papira ili ih pak otpuhnuti. Na primjer, na komad papira istresite malo brašna. Otvorite prozor i otpuhnite ga. Dok to radite zamislite strahove i kako se raspršuju baš kao i to brašno.

Pogledajte edukativni video o potresima. Potresa se bojimo jer ih ne možemo kontrolirati i jer o njima zapravo vrlo malo znamo. Međutim, jednom kada se informiramo, tada je i strah manji. To sam učinila kada je bio potres još u ožujku i moram priznati da je meni i mojoj obitelji to iznimno pomoglo.

Foto: Pexels

Usmjerite se na ono što možete kontrolirati. Na primjer, što jedete, što gledate, s kim se družite i slično. Razmišljanje o onome što ne možemo kontrolirati samo povećava strah.

Živite u trenutku i razmišljajte pozitivno. Iako vam se to možda čini nemogućim i pomalo besmislenim, to je jedan od odličnih načina kako da se umirite i bolje kontrolirate strah. Odbacite Što je bilo – to je bilo i prošlo, i Što ako – takvo razmišljanje nas samo blokira i uvodi u začarani krug tjeskobe. Razmislite u kakvoj ste situaciji dok ovo čitate. Zdravi ste, imate posao, dom vam nije oštećen, dom vam je obnovljen, obitelj vam je na sigurnom…

Ograničite gledanje vijesti na dva puta dnevno po pola sata. Upaljena televizija cijeli dan i informacije o potresu koje se vrte iz sata u sat, neće vam pomoći, već će vas dodatno uznemiriti. Naravno da trebamo biti informirani, ali postoji razlika između biti informiran i preopterećen informacijama. I nikako nemojte gledati vijesti prije spavanja. Negativne informacije samo uznemiruju i uzrokuju probleme sa spavanjem.

Radite ono što vam pruža zadovoljstvo i što vas uveseljava. Slušajte omiljenu glazbu, čitajte, otiđite u šetnju, razgovarajte s prijateljima…

Nikako ne smijemo zaboraviti na smijeh, dodir i disanje. Dovoljno je da samo malo razvučete usta u osmjeh i vaše tijelo će se opustiti, a vi ćete se bolje osjećati.

Grlite se. Zagrljaj od 20 sekundi eliminira stres, opušta, umanjuje tjeskobu i strah.

Specifično disanje otpušta strah, te pomaže da se u kriznim situacijama smirite i trezvenije razmišljate. 3 do 5 puta duboko udahnite na nos, pri čemu se trbuh treba napuhnuti što je više moguće. Svaki izdah ide na usta dok ne ispustite sav zrak, pri čemu možete ispuštati i zvuk poput šššš kako bi dodatno otpustili napetost.

Na ovaj način cijela pluća obogaćujemo s kisikom i smanjujemo stres u cijelom tijelu u svega nekoliko sekundi.

Primijenite li ove jednostavne metode tijelo će se opustiti i biti zahvalno.

Ostale objave

INSTAGRAM

Newsletter

Pretplatite se na naš newsletter u nastavku i nikada ne propustite najnoviju objavu.