Kako se nositi s činjenicom da svi oko tebe imaju djecu?

Kad su se prva djeca rodila u našem društvu bilo mi je svejedno jer kao, imam još vremena. Nakon što je većina mojih cura rodila prvo dijete – počele su mi se javljati misli „hm, možda bi i ja trebala“. Tu nisu pomogli niti starci koji su (ne uvijek suptilno) pitali isto pitanje koje sam si ja postavljala u glavi. Onda je dio mojih frendica dobio i drugo dijete, ja sam još uvijek na nuli.

U mojoj jednadžbi s djecom uvijek je nedostajao jedan ključni faktor, a to je FRAJER. Ili barem DOBAR FRAJER s kojim bi htjela imati dijete.

Ne bih sad ulazila u to koliko je neki odnos zreo za dijete i trebaš li imati dijete sa svojim trenutnim partnerom, željela bih samo podijeliti neke misli koje meni pomažu da se ne osjećam čudno što (skoro) jedina u društvu nemam (niti jedno) dijete.

IMAŠ SLOBODNO VRIJEME. Vrijeme koje moje cure provedu radeći sve što mama treba napraviti, ja imam za sebe. Iako možda zvuči skroz jednostavno da čitam knjige ili gledam Netflix, to je ono vrijeme koje JAKO nedostaje mamama s djecom. A pisali smo i o tome zašto je dokolica važna.

MOŽEŠ SE POKAKATI U MIRU. Jednom me jedna moja prijateljica zamolila da dođem kod nje da može u miru na wc. Mislim da ne trebam ništa više reći.

NE MORAŠ PREVIŠE PLANIRATI. Ja u roku deset minuta mogu biti u gradu na kavi. Moje cure s djecom moraju dan prije znati kad je točno kava da stignu organizirati muža, baku, dedu i onda imam sreće ako nisu preumorne za kavu.

Photo by Alexander Dummer from Unsplash

NA RAMENU IMAŠ SAMO SVOJU TORBU. Ne moraš sa sobom nositi torbu za pelene, dudu, rezervnu dudu, vlažne maramice, vodu, keksiće, rezervnu odjeću, kolica, igračke i svih ostalih tisuću stvari.

IMAŠ VREMENA ZA SEKS. Znam da je roditeljima s djecom seks često u kategoriji događaja koji se trebaju isplanirati iza koje doslovno moraš ukrasti vrijeme. Također, mislim da ne treba posebno objašnjavati prednost toga da možeš voditi ljubav kad god želiš i gdje god želiš.

VEĆINA NOVCA ODLAZI NA TEBE I TVOJE POTREBE. I dok si ja mogu priuštiti da 100 kuna potrošim na „gluposti“ roditelji često moraju pametno postupati s novcem. A i čak i kad mame pronađu par kuna viška na računu, velike su šanse da će to na kraju potrošiti na to da djetetu kupe nešto umjesto sebi.

 MOŽEŠ SPAVATI KAD I KOLIKO ŽELIŠ. Znam da moje cure znaju sve važne teme raspraviti već u 6 ujutro dok ja još spavam. Nakon što se klinci probude ne ostaje baš previše vremena za mobitel.

Jednom sam čak bila dovoljno luda i hrabra da otvoreno pitam cure koja je to dobra strana toga da imaš dijete. Zapravo su mi sve dale sličan odgovor: „Ne možeš to objasniti, to je ljubav kakvu još nisi iskusila. To je jedna posebna vrsta sreće da usprkos svih tih mana na kraju dana budeš sretna što imaš dijete“. Dakako, dobila sam i savjet „nemoj nikad imati dijete, ionako imaš sve naše klince koje uvijek možeš dobiti na čuvanje“.

Nema mi druge nego da im vjerujem, ali i da uživam u vremenu koje imam. Možda ću i ja jednog dana imati dijete i osjećati se da pripadam „klubu mama“, ali za sada učim cijeniti situaciju u kojoj jesam.

Pročitaj još:

Tu smo jedna za drugu – kako pomoći prijateljici koja ima djecu?

Je li krivnja zbog brige o sebi neraskidiv dio majčinstva?

Knjiga o strahu – kako pomoći djeci u ovim nesigurnim vremenima

Ostale objave

INSTAGRAM

Newsletter

Pretplatite se na naš newsletter u nastavku i nikada ne propustite najnoviju objavu.