Kako redizajnirati vlastiti život

Suočavaš .li se trenutno sa VELIKOM životnom promjenom?

Unatoč najboljim planovima i željama dogodi se da te život nekako baci na krivi put. Ti neočekivani događaji mogu utjecati na sva područja tvog života. Tako na primjer odnosi prestaju, poslovi prolaze i nestaju, projekti se otkazuju… Pod utjecajem svega toga možeš izgubiti temelj i ostati zbunjena, frustrirana ili čak u strahu.

Kao što je Deepak Chopra rekao:” Svim velikim promjenama prethodi kaos”.

Dobra vijest je da uvijek i iz svake situacije postoji izlaz, čak i ako ne možete posložiti kockice i vidjeti ga.

Dakle ako si izgubila smjer i kao da su tvoji ciljevi miljama daleko od tebeovaj članak će ti pomoći da redizajniraš svoj život i vratiš se na pravi put.

Ovih nekoliko koraka puno će ti pomoći u tome:

  1. Prihvati to gdje jesi

Iako ovaj korak zvuči jako jednostavno gotovo uvijek on je najteži. Ljudi ne vole promjene. Kada se makneš iz zone komfora i poznatog okruženja javlja se osjećaj nevjerojatne nelagode. Svaka promjena stvara neizvjesnost. I taj osjećaj je stresan.

Dozvoli si prihvatiti da je sada tako kako je, budi strpljiva prema sebi (svaka promjena iziskuje vrijeme) i dozvoli si da polako kreiraš svoj put do toga gdje želiš biti.

Kada se osnažiš i prihvatiš to gdje jesi sve ćeš vidjeti nekim drugim očima.

2. Preuzmi apsolutnu odgovornost

Jedina osoba koju možeš promijeniti si ti sama.

Naravno možeš utjecati na druge i nadahnuti ih ali jedina osoba nad kojom imaš 100% kontrolu si ti. I to je spoznaja koja osnažuje.

Kada preuzmeš kormilo svoga života vidjeti ćeš da je sve u tvojim rukama. Preuzimanje kontrole daje ti hrabrost da svoj život usmjeriš u onom smjeru gdje ti želiš. Nije važno da li si ti napravila nešto konkretno ili su se okolnosti promijenile uslijed vanjskih utjecaja, preuzmi apsolutnu odgovornost nad svim. To će te maknuti iz uloge žrtve, otkloniti će frustracije, optuživanja drugih i sve ono što dolazi izvana.

Na taj način daješ si perspektivu u kojoj postaješ kreatorica vlastitog života.

3. Napravi refleksiju svoga života

Svaka promjena u životu na nekoj razini mijenja tvoj identitet. Ostaneš li bez posla izgubila si identitet zaposlenika, prekineš li vezu postaješ samac…

Tijelo i um to gledaju kao da ti je netko izmaknuo tlo pod nogama i to slabi tvoje samopouzdanje i samovrednovanja.

Zapamti jednu stvar, prošlost na svima ostavlja tragove i iz njih se najviše uči.
Steve Jobs ima jedan odličan citat: “Ne možeš povezati točke gledajući unaprijed, možeš ih povezati samo gledajući unatrag. Dakle, moraš vjerovati da će se sve te točkice nekako povezati u tvojoj budućnosti.”

Upotrijebi samorefleksiju kako bi pregledala svoj život unazad i shvatila kako su se odigrali neki događaji i situacije. Utvrdi veze i obrasce kako bi vidjela uzrok i posljedicu. Istraži kako su neke naizgled male odluke utjecale na neke velike okolnosti.

Ta refleksija će ti pomoći osvijestiti vještine koje imaš, uočiti podričja života koja trebaju više pozornosti, pomoći ti bolje razumijeti svoje snage i slabosti i pomoći ti donjeti bolje odluke za budućnost. To je jedna od najmoćnijih aktivnosti koje možeš učiniti.

Photo by Alexas Fotos from Pexels

4. Kreni danas

Promjena je uvijek nelagodna jer te tjera da kreneš u nepoznato.

Iako ne možeš kontrolirati vanjske okolnosti i događaje, možeš uvijek kontrolirati svoju reakciju na njih.

Donosi izbore koji te vode u proaktivnost i kreni korak po korak. Do one najbolje sebe za koju znaš da možeš biti.

Pročitaj još:
Morning pages- kako jedna mala navika može čarobno promijeniti život
Promjene koje tiho dolaze
Pasivna agresija – kako s njom

Ostale objave

INSTAGRAM

Newsletter

Pretplatite se na naš newsletter u nastavku i nikada ne propustite najnoviju objavu.