Kako pristojno reći odj**i i osjećati se dobro?

Autorica Sara Knight u svojim knjigama na jednostavan i humorističan način pokušava dati savjete za jednostavniji i bolji život. Već je iz samih naslova jasno na koji način je koncipirano njezino učenje, a činjenica da joj knjige postaju bestseleri govori sama za sebe.

U sva tri bestselera New York Timesa “Kako vam se život čudesno mijenja kada vam se živo je**” , “Sredite svoja sr*nja” i “Budite svoji” autorica savjetuje kako se izboriti za sebe i ono što želiš, trebaš i zaslužuješ te kako biti ono što jesi.

U jednoj od svojih knjiga, a i tema jednog njezinog TED talka jest i kako da vas bude manje briga – izvorni naziv je The Magic of Not Giving a F***. Poanta je zapravo u tome da počnemo raditi stvari koje nas vesele i u kojima uživamo, a one koje u nama ne bude pozitivne emocije da jednostavno pristojno odbijemo. Podsjeća nas da možemo živjeti bolji život ako kažemo „NE“ stvarima za koje nam se živo je i „DA“ stvarima do kojih nam je stalo, potiče nas da počnemo živjeti svoj najbolji život već danas!

Photo by Sara Knight, lifelessons.co

Pod time misli na sve one kave na koje smo pozvani, a ne ide nam se. Na sva druženja nakon posla, dječje rođendane, krstitke, svadbe, ručkove i druženja na koja jednostavno NE ŽELIŠ IĆI. Magijom odje**nja autorica nas ne želi potaknuti na sebičnost, potiče nas na iskrenost prema sebi i drugima.

KAKO? The Not Sorry Method ili u prijevodu – nije mi žao!

Prvo morate odlučiti do čega vam nije stalo i onda jednostavno nemojte dozvoliti da vam do toga bude stalo. Zapravo se sve svodi na to da vam stvari KOJE VAM SE NE RADE oduzimaju VRIJEME, ENERGIJU i NOVAC. A to ne želimo.

Primjer: netko te pozove na večeru, a ti želiš biti doma i gledati seriju. I onda imaš osjećaj krivnje jer ne želiš odbiti, osjećaš FOMO, grizodušje ili neku skroz drugu negativnu emociju.

I KAKO ODBITI?

Jednostavno reci NE MOGU, NE ŽELIM, NE MOGU SI TO PRIUŠTITI. Naravno, ako ne želiš ispasti (kako Sara kaže) šupak, javi na vrijeme i budi pristojna. I tada ti nitko ne može zamjeriti. Problem je u tome što nas nitko nije naučio reći NE i sad to moramo učiti u ovoj životnoj dobi. A to nije lako. U redu je biti sebična i raditi stvari koje te vesele umjesto onih koje te ne vesele bez da se osjećaš krivom.

Prije svake odluke stan. Udahni. Razmisli. Zamisli situaciju na koju si pozvana i pogledaj kako se osjećaš. Ako ne želiš ići tamo, reci NE. Tako je jednostavno, a tako teško. Ali kako Sara kaže, kad jednom to naučimo raditi to je proces koji će nam spasiti cijeli život.

Isplati se probati. A i kako dodaje u jednom intervjuu – ionako ćemo uskoro svi biti mrtvi, je*e ti se.

Pogledaj njezin inspirativni TED talk i uživaj.

Izvor: lifelessons.co

Pročitaj još:

Lea Kosović: ”Želim da svi oko mene budu sretni”

Sačinjena si od POKUŠAJA, a ne pogrešaka

Za ove bih karakteristike anksioznosti voljela da sam ranije čula

Ostale objave

INSTAGRAM

Newsletter

Pretplatite se na naš newsletter u nastavku i nikada ne propustite najnoviju objavu.