Kako motivirati djecu na učenje?

Kada se govori o učenju, vjerujem da mnogima prvo na pamet pada borba s djecom oko pisanja zadaće i učenja. Međutim, djeca obožavaju učiti i usvajati nova znanja ako im se pruži adekvatno okruženje i poticaj.  Ako vam na spomen poticaja pada na pamet  igračke, nova video igra, novac, više vremena za igranje video igara, slatkiši  i sl., niste sami. Mnogi roditelji upravo to koriste kako bi potakla dječju želju za obavljanjem školskih obaveza.

Razlog zašto ih mnogi koriste je taj što djeluju gotovo instantno. Roditelj nešto zada i zahvaljujući nagradi, dijete obavi što treba. Sve djeluje vrlo jednostavno i učinkovito, međutim vrlo brzo se pokaže da takav način poticaja nikako nije dobar jer ga djeca počinju iskorištavati – “Ako ne mogu igrati igricu, neću ni pisati zadaću.” Naime, ako se dijete vodi isključivo samo vanjskim motivatorima, kada ih se ukloni ono gubi interes za aktivnošću, odnosno obavljanju obaveza.

A kako se to ne bi dogodilo potrebno je kod djeteta potaknuti unutarnju motivaciju, odnosno da dijete obavlja svoje obaveze zbog toga što mu to pruža zadovoljstvo. A to znači da bi potakli  dijete na pisanje zadaće, prvo je trebamo učiniti zabavnom.  Nažalost, sama riječ zadaća baš ne daje zabavan prizvuk. A isto tako mi volimo razdvajati zadatke i obaveze od igre i zabave, pa je logično da djeca doživljavaju zadaću kao gnjavažu. 

Photo by Andrea Piacquadio from Pexels

1. Kako bi motivirali dijete na učenje i pisanje zadaće, bilo bi dobro u dogovoru s njim složiti raspored aktivnost za svaki dan kroz cijeli tjedan. Time ćete mu dati priliku da izrazi svoje mišljenje i aktivno sudjeluje u donošenju odluka, a to im je jako važno.

2. U dogovoru s djetetom odredite i obiteljska pravila. Ovako odgovornost prebacujete na dijete i ako prekrši dogovor, ljutnju neće svaliti na vas.

 – zadaća se radi uvijek u isto vrijeme (naprimjer, nakon dolaska iz škole)

 – zadaća se radi na određenom mjestu (najbolje u dnevnoj sobi kako bi mogli imati uvid u to što dijete radi)

– ako dijete popusti u školi, ukidaju se video igre i vrijeme na malim ekranima (objasnite zašto)

– kada se napravi zadaća, dijete može raditi što želi

3. Podijelite pisanje zadaće i učenje na manje vremenske okvire (30 do 45 min) i obavezno uključite pauze od oko 10 do 15 minuta (Igranje video igara nije dozvoljeno jer im oduzima previše pažnje i ne žele nastaviti sa zadaćom.).

4. Dajte djetetu do znanja da vas uvijek može pitati za pomoć ako treba i nemojte mu visiti nad glavom i stalno ga opominjati ili nametati neki svoj način. Dijete želi autonomiju i kontrolu nad onim što radi. jer kada je ima, tada će i radije obaviti što treba.

5. Pretvorite pisanje zadaće i učenje u igru i povezivanje.

– natječite se tko će prvi riješiti zadatak

– namjerno krivo riješite zadatak i pokažite ga djetetu uvjereni da ste ga dobro riješili

– pravite se da ne znate odgovor na pitanje

– koliko je moguće primijenite ono što treba naučiti u stvarnom životu (računanje kod kupovine, preračunavanje dag u kg i sl.)

6. Objasnite djetetu zašto je važno učiti i usvajati znanja. Ako uporno odbija pisati zadaću i učiti, pustite ga neka osjeti posljedice svog nerada (Morat će se suočiti s učiteljicom i objasniti zašto nešto nije naučilo, dobit će lošu ocjenu.). Naime, dijete mora samo shvatiti da se neke stvari moraju odraditi. Ono mora razviti osjećaj odgovornosti. Jer što će se dogoditi kada krene u srednju školu ili fakultet? Kako ćete ga onda motivirati?

Pročitaj još:

Kako se nositi s činjenicom da svi oko tebe imaju djecu?

Tu smo jedna za drugu – kako pomoći prijateljici koja ima djecu?

Knjiga o strahu – kako pomoći djeci u ovim nesigurnim vremenima

Ostale objave

INSTAGRAM

Newsletter

Pretplatite se na naš newsletter u nastavku i nikada ne propustite najnoviju objavu.