Kako kućanski poslovi pridonose smanjenju stresa?

Jednostavni kućanski poslovi mogu ti pomoći da se lakše nosiš sa stresom. Međutim, da bi imali takav učinak, ne smije se pretjerivati.

Sada kada smo svi zatvoreni u svojim domovima i sa svojim ukućanima, količina posla koju žena mora obavljati može samo stvoriti dodatni stres. Da bi se to izbjeglo, bilo bi dobro poslove podijeliti među članovima obitelji.

Podjela kućanskih poslova

Dogovorite se u obitelji oko podjele kućanskih poslova. Objasni da ne možeš sve sama i da ti je potrebna njihova pomoć. Ukućani često nisu ni svjesni da ti je potrebna pomoć jer to nikada nisi izrekla na glas.

I djeci daj zadatke, pri čemu im daj mogućnost odabira koje kućanske poslove žele obavljati. Djeca će puno prije odraditi nešto što su sama odabrala, nego ono što im se nametne. Naravno, sve prilagodi njihovoj dobi i obiteljskom rasporedu i situaciji.

Ono što je važno naglasiti je da dom ne može sada biti uredan i čist kao što je to inače. Suzdrži se od toga da nakon supruga ili djeteta odeš popravljati učinjeno ako baš nije napravljeno onako kako bi trebalo biti.

Tako im samo šalješ poruku da ne mogu to dovoljno dobro obaviti i da jedino ti to možeš. A upravo to dovodi do toga da ukućani više ne žele ništa raditi po kući.

Neka je dnevni boravak uredan koliko je to sada moguće, ali se nemoj previše opterećivati s neredom u dječjoj sobi ili u kutku u kojem se dijete igra. Vjerojatno će te imati potrebu sve to pospremiti, ali se ipak probaj suzdržati.

Ako hodaš po svom domu i svako malo spremaš i čistiš za djecom, ona će se naprosto naviknuti da će svi uvijek pospremiti sve za njima i uvijek znati gdje im se nalaze stvari. 

Foto: Pexels

Pročitaj još:
– Kako pomoći sebi i djeci lakše se nositi sa strahom
-10 dječjih zapovijedi roditeljima
– Zaljubiti se vs. ostati zaljubljena

Ostale objave

INSTAGRAM

Newsletter

Pretplatite se na naš newsletter u nastavku i nikada ne propustite najnoviju objavu.