Kada je dobro biti kontrol freak?

Što misliš o osjećaju kontrole?

Ljudi vole reći: „Nemo ga kontrolirati“, „Što si kontrol frik?“, „Smeta me tvoja potreba da me kontroliraš.” Situacija i načina na koju opisujemo „osjećaj kontrole“ je bezbroj, svaTko na svoj način. ❤

Prema osjećaju kontrole smo kolektivno stekli negativan stav i baš nitko ne želi etiketu „kontroliranog“ ili „onog u kontroli“. Svatko od nas na svoj način probavlja takve osjećaje i uspostavlja vlastite mehanizme nad njima (pretvaramo se da nas nije briga, a je; ne želimo “mu” slati poruke dok je na partiju i ometati ga, a zapravo me strah da će me prevariti, pa bi ga “malo” provjerila, itd..)

Mislite li da nam je bilo koji osjećaj dan bez veze samo zato da se borimo s njim ili kako bi ga potisnuli ili možda da nađemo mehanizme kako se izvući iz njega, jer „jao“ to je grozan osjećaj i grozna etiketa“!?

Mislite li da bi „najviša inteligencija“ proizvela nešto tako neinteligentno!?
Vjerujem da nam Ona daruje stvari koje nam služe, a na nama je da otkrijemo predivan/e način/e njezina korištenja. U ovom slučaju „osjećaja kontrole“.

Znate onaj osjećaj kad dobro isplanirate svoje vrijeme i uspijete taj plan ostvariti, te čak i održavati na duži period.

Kad uspijete dobro poredati/osjetiti svoje prioritete, poštovati ih, naći vrijeme za njih te im se posvetiti; kad uspijete naći tu svoju ravnotežu “s ograničenim vremenom” koju zaista možete održavati (koja je za vas održiva). Hmm, koji dobar osjećaj kontrole nad svojim vremenom, zar ne!?

Znate onaj osjećaj kad na početku mjeseca dobijete plaću, odnosno imate određeni budžet za određeno vremensko razdoblje i kad uspijete napraviti realan plan/ budžet kojeg se uspijete pridržavati i poštovati ga. Hmm, koji dobar osjećaj kontrole nad svojim financijama, zar ne!?

Znate onaj osjećaj kad ste emotivno loše; kad vas netko naživcira/izbaci iz takta, kad jednostavno nije vaš dan, kad ste frustrirani nad nekom životnom situacijom i ne znate je l’ bi sjeli i plakali, pokrili se dekom ili se jednostavno osamili na neko vrijeme jer „kakvo je ovo mjesto za život?“. I onda odlučite da ćete priznati (sebi) svoje emocije, pustite ih da “prostruje vama”, osjetitI ih i onda nađete svoj mehanizam otuštanja i vraćanja u vlastitu ravnotežu. Osjetite tu neku snagu u sebi, osjećaj „sebe“ koji zatim proizvede “mir” bez obzira na situaciju u kojoj se nalazite. Hmm, koji dobar osjećaj kontrole nad svojim emocijama, zar ne!?

Popis može ići u nedogled, na sva vaša bitna životna polja/ sfere.

Zaista, osjećaj kontrole je divan, kada ga upotrebljavamo na ispravnim stvarima, na stvarima na kojima možemo osobno djelovati i na koje imamo utjecaja.

Takav “osjećaj kontrole” nam daje sigurnost, gradi stabilnost, jača vlastito samopoštovanje, daje osjećaj vlastite moći te pruža osjećaj mira, a samim time i naše reakcije na vanjski svijet, događaje i ljude (nad kojima nemamo kontrolu) koje postaju nježnije te više prihvaćajuće.

Koristite „osjećaj kontrole“ da vam služi i promatrajte kako se prirodno gubi potreba za kontroliranjem bilo čega drugog, jer „osjećaj“ je našao svoj način izražavanja (pa nema potrebu pucati po drugima) i to na divan način, što mu je upravo i svrha.

Sretan Vam osjećaj kontrole! 

Pročitaj još:
Ljepota posvećenosti
Smanjiti očekivanja od sebe i drugih – evo kako
Zašto anksioznost ne treba shvaćati kao neprijatelja?

Ostale objave

INSTAGRAM

Newsletter

Pretplatite se na naš newsletter u nastavku i nikada ne propustite najnoviju objavu.