Jednostavne odluke koje će odmah utjecati na to da 2022. bude bolja od 2021.

Već je vjerojatno i tebi kao i meni dosta čitanja članaka kako se donose odluke, kako bi trebali raditi planove, imati sve na papiru… I znamo da već u prvih 10 dana odustanemo od svega jer je promjena prevelika.

Malo prije kraja stare pročitala sam članak koji govori o odlukama ali na jedan potpuno drugačiji način, kako malim svakodnevnim promjenama utjecati na to da imaš ne samo bolju godinu već i bolji život svakoga dana (https://www.becomingminimalist.com/12-more-or-less-resolutions). I taj članak je inspiracija za ovo što pišem, izabrala sam izdvojiti one odluke koje smatram zaista bitnima i koje sam već odavno unijela u svoj život i njima popravila kvalitetu svog života i života ljudi oko mene. Neke sam interpretirala na svoj način, neke sam nadodala jer su se meni pokazali važni.

Posjeduj manje stvari – izbaciti iz životnog prostora sve ono što samo skuplja prašinu i stvara nered pravi je blagoslov na mentalnom i energetskom nivou. Čim manje toga krcamo po svim mogućim policama, ormarima, ladicama veći je užitak i zahvalnost za sve ono što imamo. A i prostor diše. Ja sam tako donijela odluku da ove godine ne kupujem novu odjeću (izuzetak je donje rublje i obične ljetne majice kojih trenutno nemam u garderobi.

Gledaj manje TV – već nekoliko godina jednostavno za TV nisam imala vremena, ali sam znala jednom ili dva puta navečer gledati TV i to uvijek reprize repriza dragih mi serija. Nedavno smo odlučili ukinuti TV pretplatu i ostaviti samo Netflix. I u obitelji se dogodila super stvar. Djeca uopće ne pitaju za TV, a zajednički gledamo neki obiteljski film jednom tjednom uz kokice. Tu smo dobili prostora za uspomene a ja sam dobila dodatno vrijeme za čitanje, jer na ljestvici prioriteta to mi je jako važno.

Jedi zdravije – jednostavnija hrana, bez puno mesa i ugljikohidrata brže se priprema, bolje hrani tijelo, a kada je tijelo nahranjeno “boljim” namirnicama i duh i energija su poletniji. Mali savjet iz mog iskustva je napraviti za početak promjenu samo jedan dan u tjednu, onda kroz tri mjeseca neka to budu dva dana. i tako svaka tri mjeseca još jedan dodatan dan. Tako zdraviji način ishrane postaje nešto normalno i rado je prihvaćaju i djeca.

Troši manje novca na nepotrebne stvari – svatko zna što je njemu nepotrebno i ako sjedneš sama sa sobom i zapišeš vidjeti ćeš da zaista nije nužno imati punu kupaonicu razne kozmetike koju ni ne koristiš, nije potrebno trideset pari cipela, niti dvadeset haljina. Tu obrati pozornost da i dalje trošiš novac na ono što te veseli. Ako su to haljine i cipele samo osvijesti da je to ok ali onda prestani kupovati ono što te ne veseli. Ja sam recimo shvatila da me više veseli izlet u planine nego neka stvar koju kupim u trgovini. I ovo po meni ne znači nužno trošiti manje nego trošiti pametnije.

Više čitaj– često čujem da žene, pogotovo zaposlene i s djecom nemaju vremena čitati jer ih obaveze preuzmu. Pa čujem s druge strane da neki ne vole čitati. S ovim se nikako ne mogu složiti, čitati možete umjesto gledanja TV-a ili skrolanja po Facebooku i Instagramu (sugestija je instalirat aplikaciju za mob koja mjeri vrijeme na društvenim mrežama, biti će IZNENAĐENJE vjerujte). A za one koji ne vole čitati, čitanje nije samo čitanje knjiga. Pronađi portal s člancima koji te zanimaju i to je čitanje.

Foto: Photo by Liza Summer from Pexels

Budi velikodušnija – saslušaj, pomozi, investiraj dio vremena u druge, doniraj što ti netreba, volontiraj, odazovi se nekoj akciji koja ti je važna. Biti velikodušan znači dati svoje vrijeme, pogotovo u današnje doba kada zapravo materijalnog imamo ali nam nedostaju kvalitetni i smisleni odnosi.

Cijeni više svog partnera/partnericu/roditelje/prijatelje/djecu – odnosi u koje ulažemo i u kojima vidimo smisao i to da druga strana to osjeća glavni je preduvjet za sreću. Pohvali, reci zašto cijeniš, uputi lijepu riječ. Ne košta ništa a djeluje čudesno.

Više se kreći – hodaj, vježbaj, planinari, vozi bicikl. Bilo koja fizička aktivnost pomaže da lučimo hormon sreće više i bolje. A i izgledati ćeš bolje, što opet doprinosi osjećaju zadovoljstva i tako se zatvara krug.

Više zahvaljuj – nikada, ali nikada nije previše zahvalnosti za ono što imaš u životu. I vjeruj, uvijek imaš na nečemu zahvaliti, čak i kada ti se čini da nemaš.

Manje se bavi drugima, više sa sobom – za ovo ću samo podsjetiti na onu staru : “Pometi najprije pred svojim vratima”

I zapamti jednu važnu stvar, ni jedna promjena ne dolazi preko noći i nikada se ne uvode SVE promjene. Sa sobom uvijek treba polako, nježno i sa razumijevanjem.

Ostale objave

INSTAGRAM

Newsletter

Pretplatite se na naš newsletter u nastavku i nikada ne propustite najnoviju objavu.