Izbor – knjiga koja će vratiti nadu bez obzira na sve

Dr. Edith Eva Eger je jedna od onih koji su preživjeli holokaust i nakon njega izgradili život vrijedan življenja. Knjiga Izbor njena je priča o nadi, snazi i oprostu.

Kada sam uzela u ruke ovu knjigu nisam je mogla ispustiti, čitanje je bilo u jednom dahu. Onda sam je pročitala još jednom s profesionalnog stajališta i trebalo mi je podosta vremena da odlučim u kojem smjeru predstaviti ovu priču, jer vrijedna je i više od jednog članka i kompleksna na mnogo načina.

Priča prati život dr. Eger od njenog ranog djetinjstva u Košicama, preko najgorih muka, onih fizičkih i psihičkih po koncentracijskim logorima te svega onoga s čim se suočavala kasnije, u sebi i oko sebe kada je otišla u Ameriku.

Priča neizbježno podsjeća na slavnog logoterapeuta Viktora Frankla i njegovo Čovjekovo traganje za smislom, gdje u jednom dijelu autorica i sama navodi da je upravo on, kao osoba koja je također preživjela holokaust bio inspiracija za knjigu. Međutim postoji velika razlika između ove dvije knjige kako u predgovoru dr. Philip Zimbardo kaže, poruka je potpuno drugačija “Viktor Frankl je opisao psihologiju zatočeništva u Auswitzu. Dr. Eger govori o psihologiji slobode. ”

I zaista je nevjerojatno koliku terapeutsku moć ima ova knjiga u prepoznavanju i mijenjanju pogleda na svijet svih koji su proživjeli traume bilo koje vrste.

Tematika preživljavanja traume kao što je holokaust sama po sebi je teška i bolna, ono što dolazi nakon toga možda još i bolnije ali u ovoj knjizi je tema opisana s nevjerojatnom voljom za životom, borbom sa samom sobom, usponima i padovima na način koji inspirira i podsjeća koliko je čovjekov duh neuništiv i koliko o svakom pojedincu ovisi način na koji će prihvatiti i transformirati one najtamnije dijelove sebe za dobrobit cjelokupnog društva u kojem se trenutno nalazi.

Posebno me se dojmio dio gdje autorica prvi puta shvaća i s odmakom gleda vlastitu traumu i njene rečenice “Tek ću za više od dvadeset godina dovoljno poznavati jezik i završiti obuku za psihologa i moći shvatiti da sam imala flashback, da su užase tjelesne senzacije …. automatske reakcije na traumu. To je razlog zašto danas ne želim prihvatiti patologizaciju posttraumatskog stresa i nazivati ga poremećajem. To nije poremećena reakcija na traumu, nego nešto uobičajeno i prirodno.” Takav stav kod društva u cjelini mogao bi značajno pridonijeti olakšanju patnje svih koji su na bilo koji način prošli kroz iskustvo PTSP-a i kojega ćemo nedvojbeno u većoj ili manjoj mjeri prolaziti svi mi obzirom na okolnosti zadnjih godinu dana, ako ih već ne prolazimo.

Usudila bi se čak i reći, da je ovo jedna od najboljih priča o pobjedi pojedinca nad svojom prošlošću koje sam ikada pročitala i koja nam pokazuje da svi imamo u sebi snage uzdići se iz prošlosti, dignuti glavu i reći “Pogledaj me koliko sam izuzetna i koliko vrijedim”

Knjiga vrijedna čitanja za svakoga, posebno je preporučam terapeutima i osobama koje rade s ljudima. A ako i ne radite, ovo je štivo nakon kojega ćete sigurno postati bolja verzija sebe.

Knjigu možete nabaviti u svim boljim knjižarama i na planetopija.hr

Ostale objave

INSTAGRAM

Newsletter

Pretplatite se na naš newsletter u nastavku i nikada ne propustite najnoviju objavu.