Vidiš li širu sliku? Odličan alat kako do nje.

Svatko od nas ima svoju priču koju vrti u glavi, naše se priče isprepliću s tuđima, no rijetko smo svjesni kako utječemo jedni na druge. Ovdje je riječ o stvarnom storytellingu, onome koji doslovce živimo svaki dan.

Za vrijeme edukacije za poslovnu trenericu jedna me se tehnika baš jako dojmila. Sistemski coaching.

Ova tehnika pojedinca i njegov problem stavlja u širi kontekst. U širu sliku.  Već samim time se doživljaj problema intenzivno smanjuje i na taj način ga možemo brže i bezbolnije riješiti.

Kad smo u grču i frustraciji od neke situacije, odnosa, osobe, toliko smo zatupljeni u tom svom osjećaju i u vlastitoj perspektivi da ne vidimo dalje od svog nosa. U tom trenutku ne razumijemo da smo dio šire priče, šire slike – sistema. Naša obitelj je primjer jednog sistema. Naša tvrtka je sistem. Jedna skupina prijatelja koja se dugo druži zajedno je također jedan mali sistem. Svi smo mi karike u jednom lancu, imamo svoja nepisana pravila, svi smo puzzle u jednoj slagalici. A mi vrlo često gledamo samo svoj, jedan dio slagalice.…

Image by Hans Braxmeier from Pixabay

Svatko od nas ima svoju priču koju vrti u glavi, naše se priče isprepliću s tuđima, no rijetko smo svjesni kako utječemo jedni na druge. Zato mi se ova tehnika toliko i svidjela– jer je riječ o stvarnom storytellingu, onome koji doslovce živimo svaki dan.

 Koju priču vi živite? Koji su njezini glavni likovi? Odaberite jednu situaciju koja vas muči. Koji su sve elementi te priče?

Ova se vježba radi uz pomoć figurica, mogu biti lego kockice, mogu biti bilo kakvi oblici i predmeti koje imate oko sebe. Odlična je kada smo dugo u nekom problemu i čini nam se da smo zapeli, kad smo zarobljeni u svojoj priči i ne vidimo drugu perspektivu situacije, kada smo u unutarnjem sukobu i imamo osjećaj da se vrtimo u krug.

Uzmimo primjer.

Žena ima kompliciranu emotivnu vezu s jednim muškarcem. Stalno prekidaju pa ponovno ulaze u odnos. Ona je nesretna i frustrirana zbog njegovog ponašanja. Ljuta je i na sebe jer se iznova nalazi u istoj situaciji i ulazi u isti toksičan odnos.

Kada priču postavimo uz pomoć figurica (na način da osoba sama postavlja figurice na mjesto gdje ih ona vidi u prostoru) u svojevrsni settting, kada je svaki lik priče i sve što priču čini, na svom mjestu u fizičkom prostoru, nevjerojatno je kako stvari vidimo drugačije! Ovo je toliko moćno!

Prije svega je zabavno. Ne govorimo, ne analiziramo, već se igramo, radi kreativnost i intuicija. Kroz igru i postavljanje „likova“ u situaciju, udaljavamo se od negativnih osjećaja koje imamo vezan uz naš problem. Gledamo izvana. Kao da se ne radi o nama. Rješenja dolaze spontano, vidimo stvari iz druge perspektive, doslovce u fizičkom prostoru iz očiju drugih likova.

Image by succo from Pixabay

Kolegica je tijekom ove vježbe shvatila zašto se taj muškarac ponaša kako se ponaša. Shvatila je da mu je na glavi propali brak, dvoje djece, da mu je postavila ultimatume koje on nije u stanju (još) izvršiti, shvatila je njegov pritisak.

Promotrila je sebe, shvatila je da je sebi na glavi imala očekivanja svojih roditelja i strah od novog posla kojeg je nedavno preuzela i da je te emocije totalno blokiraju u donošenju racionalnih odluka(doslovce su joj problemi bili NA GLAVI – njezina figurica je na vrhu imala dvije kockice – očekivanja i strah!).

Više nije bila nesretna i frustrirana zbog njegovog ponašanja niti ljuta na sebe, jer kako bi se mogla ljutiti na sebe! Pa još se super i držim! Gle što mi je na glavi! Rekla je kroz smijeh. Ovo je predobro! Promijenit ću svoju priču!

Naravno, ovaj trenutak uvida je zlata vrijedan. Jer to je mjesto iz kojeg kreću promjene. Sada je mogla krenuti dalje…… živjeti svoju novu priču. Zahvaliti se dosadašnjim likovima i spoznajama, stvarati nove ili se samo oprostiti s figuricama koje su joj predstavljale teret i stvoriti novi setting s istim likovima…. U tom trenutku uvida mogla je dalje rješavati tu situaciju, rasterećeno, svjesno, s entuzijazmom, s jasnom – širom slikom.  Poštujući cjelinu, poštujući druge likove.

Sve je na nama, mi smo autori priča. Stvar je u tome da napokon osjetimo tu slobodu stvaranja. Kroz igru, kreativnost i intuiciju. I poštovanje – šire slike.

Ostale objave

INSTAGRAM

Newsletter

Pretplatite se na naš newsletter u nastavku i nikada ne propustite najnoviju objavu.